СРАВНЕНИЕ МЕТОДОВ ОТРАЖАТЕЛЬНОЙ И ЛЮМИНЕСЦЕНТНОЙ СПЕКТРОСКОПИИ ДЛЯ КОНТРОЛЯ СТЕПЕНИ ИЗМЕЛЬЧЕНИЯ СЫПУЧИХ ПИЩЕВЫХ ПРОДУКТОВ
https://doi.org/10.37493/2307-910X.2020.3.10
Аннотация
Об авторах
М. В. БеляковРоссия
М. Е. Куликова
Россия
М. А. Новикова
Россия
Список литературы
1. Yan Z. Research progress of terahertz wave technology in food inspection / Z. Yan, Y. Ying, H. Zhang, H. Yu // Proc. SPIE 6373, Terahertz Physics, Devices, and Systems, 2006, 63730R. doklO.l 117/12.686840.
2. Lee H. Development of fluorescence based handheld imaging devices for food safety inspection / H. Lee, M. Kim, K. Chao, A. Lefcourt, D. Chan // Proc. SPIE 8721, Sensing for Agriculture and Food Quality and Safety V, 2013, 872109. doi:10.1117/12.2018154.
3. Yahaya O. Simplified optical fiber RGB system in evaluating intrinsic quality of Sala mango/ O. Yahaya, M. Jafri, A. Aziz, A. Omar // Optical Engineering, 2015, 54(6), 067108. doi:10.1117/l.OE.54.6.067108.
4. Moraga G. Implication of water activity and glass transition on the mechanical and optical properties of freeze-dried apple and banana slices / G. Moraga, P. Talens, M. Moraga, N. Martinez-Navarrete // Journal of Food Engineering, 2011, 106, 212-212. doi:10.1016/j.jfood eng. 2011.05.009.
5. Cen H. Peach maturity/quality assessment using hyperspectral imaging-based spatially resolved technique / H. Cen, R. Lu, F. Mendoza, D. Ariana // Proc. SPIE 8027, Sensing for Agriculture and Food Quality and Safety III, 2011, 80270L. doi:10.1117/12.883573.
6. Udomkun P. Multi-sensor approach to improve optical monitoring of papaya shrinkage during drying / P. Udomkun, M. Nagle, D. Argyropoulos, B. Mahayothee, J. Muller // Journal of Food Engineering, 2016,189, 82-89. doi:10.1016/j.jfoodeng.2016.05.014.
7. Qin J. Hyperspectral diffuse reflectance for determination of the optical properties of milk and fruit and vegetable juices / J. Qin, R. Lu // Proc. SPIE 5996, Optical Sensors and Sensing Systems for Natural Resources and Food Safety and Quality, 2005, 59960Q.doi:10.1117/12.630691.
8. Moguilnaia T. Laser instrumentation for express diagnostics of impurities and toxins in liquid food / T. Moguilnaia, E. Saguitova, K. Prokhorov, E. Grebenuk, N. Grebenuk // Proc. SPIE 4206, Photonic Detection and Intervention Technologies for Safe Food. 2001, doi:10.1117/12.418736.
9. Saguitova, E. Laser instrumentation for express-diagnostics of soy in dairy products / E. Saguitova, T. Moguilnania, K. Prokhorov, A. Botikov// Proc. SPIE 5271, Monitoring Food Safety, Agriculture, and Plant Health. 2004, doi:10.1117/12.518519.
10. Беляков М.В. Разработка фотолюминесцентного метода определения влажности продукции растениеводства / М.В. Беляков, М.Г. Куликова, М.А. Новикова // Научная жизнь. - 2016. - № 10. - С. 4-11.
11. Беляков М.В. Сравнительный анализ люминесцентных характеристик белого и бурого риса/ М.В. Беляков, М.Г. Куликова, М.Д. Самарин // Энергетика, информатика, инновации - 2018. Сб. трудов VIII -ой Межд. науч.-техн. конф. В 3 т. Т 3. Смоленск «Универсум», 2018. - С. 27-31.
Рецензия
Для цитирования:
Беляков М.В., Куликова М.Е., Новикова М.А. СРАВНЕНИЕ МЕТОДОВ ОТРАЖАТЕЛЬНОЙ И ЛЮМИНЕСЦЕНТНОЙ СПЕКТРОСКОПИИ ДЛЯ КОНТРОЛЯ СТЕПЕНИ ИЗМЕЛЬЧЕНИЯ СЫПУЧИХ ПИЩЕВЫХ ПРОДУКТОВ. Современная наука и инновации. 2020;(3):77-83. https://doi.org/10.37493/2307-910X.2020.3.10
For citation:
Belyakov M., Kulikova M.G., Novikova M. COMPARISON OF REFLECTIVE AND LUMINESCENT SPECTROSCOPY METHODS FOR CONTROLLING THE DEGREE OF GRINDING OF BULK FOOD PRODUCTS. Modern Science and Innovations. 2020;(3):77-83. (In Russ.) https://doi.org/10.37493/2307-910X.2020.3.10