Preview

Modern Science and Innovations

Advanced search

THE INFLUENCE OF NEW COMPOSITION OF MEAT PRODUCTS ON THEIR COMPETITIVENESS

Abstract

The article presents the complex method of an estimation of competitiveness of meat products. The method is adapted in accordance with the current state of consumer market of the country. The need to increased ecological purity of the composition (ecocomposition) food products in the evaluation of their marketing characteristics is justified. The results of the evaluation of competitiveness on the example of a new kind of meat products, the technology which is developed using natural ingredients and activated multicomponent brine were presented. It was demonstrated that the proposed technology can achieve significant competitive advantages

About the Authors

Aleksandr Alekseevich Borisenko
North-Caucasus Federal University
Russian Federation


Julia Vladimirivna Mityakina
Stavropol Institute of Cooperation (Branch) BUKEP
Russian Federation


Andrey Aleksandrovich Bratsikhin
North-Caucasus Federal University
Russian Federation


Ludmila Aleksandrovna Saricheva
North-Caucasus Federal University
Russian Federation


Aleksey Alekseevich Borisenko
North-Caucasus Federal University
Russian Federation


References

1. ГОСТ Р 52427-2005. Промышленность мясная. Продукты пищевые. Термины и определения. Введ. 2005-12-28. М.: Стандартинформ, 2007. 24 с.

2. Сандракова И. В., Зоркина Н. Н. Исследование потребительских предпочтений при покупке мясной продукции // Практический маркетинг. 2016. №5 (231). С. 33-37.

3. Ковалева И. В., Семина Л. А. Формирование лояльности потребителей на рынке продукции АПК // Вестник Алтайского государственного аграрного университета. 2016. №6 (140). С. 183-189.

4. Силенина С. Скажи мне, что ты ешь. Обзор российского рынка здорового питания. Исследования информационно-аналитического агентства INFOLine // RUSSIAN FOOD&DRINKS MARKET MAGAZINE. 2016. №3. URL: http://www.foodmarket.spb.ru (дата обращения: 04.07.2016).

5. Послание Президента Российской Федерации Федеральному Собранию. URL: http://www.kremlin.ru/events/ president/news/50864 (дата обращения: 08.07.2016).

6. Данилова О. А. Конкурентная стратегия - основа выявления ключевых факторов успеха предприятий мясной промышленности // Вестник Казанского государственного аграрного университета. 2013. Т. 8. № 3 (29). С. 25-26.

7. Рожкова И. Н. Система методов управления конкурентоспособностью товаров // Известия Тульского государственного университета. Серия «Экономика. Управление. Финансы». 2006. №3. С. 321-325.

8. Родина Т. Г. Сенсорный анализ как составляющая товарной экспертизы пищевых продуктов // Международная торговля и торговая политика. 2015. №1 (1). С. 83-95.

9. Сапогова Г. В., Ковальский Р. С., Попова Н. М. Управление развитием органического сельского хозяйства // Аграрный научный журнал. 2014. №9. С. 92-97.

10. Якубова Э. В. Технический регламент «Пищевая промышленность в части ее маркировки» как обеспечение продовольственной безопасности // Сборник материалов международной научно-практической конференции: Современные вызовы и реалии экономического развития России. Ставрополь: Изд-во СКФУ, 2015. С. 218-219.

11. Омаров Р. С., Сычева О. В. Способы интенсификации реструктурирования при производстве ветчины // Мясной ряд. 2014. №3. С. 32-38.

12. Большаков А. С., Сарычева Л. А., Борисенко А. А., Шаганова Т. П. Технологические свойства активированной воды // Известия высший учебных заведений. Пищевая технология. 1992. №2. С. 56-58.

13. Борисенко Л. А. Изучение кинетики проращивания зернобобовых культур в активированных средах / Л. А. Борисенко, А. А. Брацихин, А. А. Борисенко, А. В. Зорин, Е. С. Барашева, А. А. Борисенко (мл.) // Хранение и переработка сельхозсырья. 2010. №8. С. 54-55.

14. Борисенко Л. А. Новые виды мясорастительных полуфабрикатов на основе злаковых культур / Л. А. Борисенко, А. А. Брацихин, А. А. Борисенко, А. В. Зорин, А. А. Борисенко, Е. С. Барашева // Пищевая промышленность. 2009. №10. С. 16-17.

15. Судакова Н. В. Использование активированных растворов при производстве мясопродуктов нового поколения / Н. В. Судакова, Л. А. Борисенко, В. С. Кокоева, А. А. Борисенко, А. А. Борисенко (мл.), А. А. Брацихин, Ю. В. Митякина, М. И. Бузанова // Вестник Северо-Кавказского государственного технического университета. 2008. №3. С. 74-76.


Review

For citations:


Borisenko A.A., Mityakina J.V., Bratsikhin A.A., Saricheva L.A., Borisenko A.A. THE INFLUENCE OF NEW COMPOSITION OF MEAT PRODUCTS ON THEIR COMPETITIVENESS. Modern Science and Innovations. 2016;(3):128-134. (In Russ.)

Views: 71


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2307-910X (Print)