Preview

Modern Science and Innovations

Advanced search

OPTIMIZATION OF THE PRESCRIPTION OF FOODS FOR PREVENTIVE NUTRITION

https://doi.org/10.33236/2307-910Х-2018-4-24-149-157

Abstract

As a result of the analysis of literature sources, it is established that the ingredient composition of the average daily menu for diabetic patients does not meet the recommended norms of consumption of the main essential components of nutrition. The aim of the study was to develop a composite composition of the product based on meat, allowing to fill the deficit of essential chemical ingredients for diabetic patients.

About the Authors

Tatiana Victorovna Shchedrina
North-Caucasus Federal University
Russian Federation


Vladimir Vsevolodovich Sadovoy
Stavropol Institute of cooperation
Russian Federation


Irina Alexandrovna Trubina
Stavropol state agrarian University
Russian Federation


References

1. Моргунова А. В. Оптимизация рациона питания студентов с использованием компьютерного моделирования. В сборнике: Современные исследования основных направлений гуманитарных и естественных наук. 2017. С. 175-179.

2. Моргунова А. В., Стюдеманн Т. А. Научно-технический прогресс в общественном питании Сборник III международных конференций профессорско-преподавательского состава и аспирантов СтИК (филиала) БУКЭП. 2017. С. 217-219.

3. Диетология. 4-е изд. / под ред. А. Барановского. - СПб: Питер. 2012, 1024 с.

4. Adilson Guilherm, Joseph V. Virbasius, Vishwajeet Puri, and Michael P, Czech. Adipocyte disfunctions linking obesity to insulin resistance and type 2 diabetes. Nat Rev Mol Cell Biol. 9(5), 2008, P. 367 - 377.

5. Амброзевич Т. E. Все о мясе, для мяса, с мясом.. // М.: Пищевая промышленность. 2000. №10, С. 30-32.

6. Aranaz I. et al. Functional characterization of chitin and chitosan. Curr. Chem. Biol. 2009. Vol. 3. P. 203-230.

7. Смагина А. В. Анализ использования соевого белка в пищевой промышленности // Научные труды Дальневосточного государственного технического рыбохозяйственного университета. 2011. № 23, С. 174-179.

8. Авдеева Л. В., Алейникова Т. Л., Андрианова Л. Е. Биохимия: Учебник. М.: ГЭОТАР- Медиа, 2013. 768 С.

9. Алейникова Т. Л., Авдеева Л. В., Андрианова Л. Е. и др. Биохимия. М.: ГЭОТАР-Медиа, 2006. 784 с.

10. Мосолова И. Про рис и крупы. М.: Эксмо, 2009. 257 с.

11. Хамицаева А. С, Газзаева М. С, Мамукаев 3. М. Использование четвертично аммониевых солей при производстве мясных изделий // Пищевая промышленность. 2007. №6. С. 60.

12. Антипова Л. В., Глотова И. А., Роговов И. А. Методы исследования мяса и мясных продуктов. М.: Колос, 2001. 376 с.

13. СП 2.2.1.3218-14 «Санитарно-эпидемиологические требования к проектированию, оборудованию и обслуживанию экспериментальных биологических клиник (виварий)».

14. Единые санитарно-эпидемиологические и гигиенические требования к продукции (товарам), подлежащей санитарно-эпидемиологическому надзору (контролю) (с изменениями на 10 ноября 2015 года).

15. Правила надлежащей лабораторной практики // Приказ Минздрава России N 199 п от 1 апреля 2016 года.

16. Требования Международного научного комитета по использованию лабораторных животных в экспериментальных исследованиях // Бюллетень ИКЛАС. - 1978. № 24. С. 4-5.

17. Приказ Минздрава СССР № 755 от 12.08.1977 «Правила работы с использованием подопытных животных».


Review

For citations:


Shchedrina T.V., Sadovoy V.V., Trubina I.A. OPTIMIZATION OF THE PRESCRIPTION OF FOODS FOR PREVENTIVE NUTRITION. Modern Science and Innovations. 2018;(4):149-157. (In Russ.) https://doi.org/10.33236/2307-910Х-2018-4-24-149-157

Views: 82


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2307-910X (Print)