Preview

Modern Science and Innovations

Advanced search

THE QUALITY OF BOILED-FROZEN SHRIMPS REALIZED IN RETAIL TRADE

Abstract

A comprehensive study of the quality of boiled-frozen shrimps, sold in retail trade, has been carried out. The organoleptic, physico-chemical indices and mineral composition of products were studied, a sensory evaluation was carried out. Violations of the requirements of the current regulatory documents, admitted by both manufacturers of products, and retailers have been detected.

About the Authors

Olga Mikhailovna Burmistrova
South Ural State Agrarian University
Russian Federation


Evgeny Alexandrovich Burmistrov
South Ural State Agrarian University
Russian Federation


Natalia Leonidovna Naumova
South Ural State University
Russian Federation


Elizaveta Alekseevna Pyrkova
South Ural State University
Russian Federation


References

1. Млынар Е. В. Особенности биологии и распределения пресноводной креветки Leander modestus Heller бассейна р. Амур. Вода: химия и экология. 2013. 98 с.

2. Слизкин А. Г. Атлас-определитель крабов и креветок дальневосточных морей России. Владивосток, 2010. 247 с.

3. Соколов В. И. Мировой промысел креветок. Перспективы России. Рыбное хозяйство. 2010. 127 с.

4. Бандурин К. В. Углохвостая креветка северной части Охотского моря - перспективный объект промышленного рыболовства // Рыбное хозяйство. 2014. № 6. С. 38.

5. Баруковский Н. Г. Креветки. Калининград: ФГОУ ВПО «КГТУ». 2011. 178 с.

6. Букин С. Д. Северная креветка Сахалинских вод. М.: 2013. Вып. 3. С. 115.

7. Буруковский Р. Н. О некоторых новых и редких // Зоологический журнал. 2009. Т. 86. С. 144.

8. Супрунович А. В., Макаров Ю. И. Культивирование беспозвоночных. Пищевые беспозвоночные: мидии, устрицы, раки, креветки. Киев: Наукова Думка, 2011. 342 с.

9. Галимзянов Г. К. Креветки. Промысловые рыбы, беспозвоночные и водоросли. Южно-Сахалинск: Дальневост. книж. изд-во, Сахалинское отделение. 2012. 130 с.

10. Жигин А. В., Ковачева Н. П., Лебедев Р. О. Гигантская пресноводная креветка как объект индустриальной аквакультуры // Обзорная информация. Прибрежное рыболовство и аквакультура. 2014. № 3. С. 131.

11. Кажаева И. О., Манихина Л. А. Товароведение и экспертиза продовольственных товаров. Оренбург: Оренбургский государственный университет, 2014. 211 с.

12. Ким Г. Н., Ким И. Н., Сафронова Т. М. Сенсорный анализ продуктов переработки рыбы и беспозвоночных. Санкт-Петербург: Лань, 2014. 512 с.

13. Руководство по методам анализа качества и безопасности пищевых продуктов // под. ред. И. М. Скурихина, В. А. Тутельяна. М.: Брандес, Медицина, 1998. 342 с.

14. Бремнер Г. Безопасность и качество рыбо- и морепродуктов. Санкт-Петербург: Профессия, 2009. 512 с.


Review

For citations:


Burmistrova O.M., Burmistrov E.A., Naumova N.L., Pyrkova E.A. THE QUALITY OF BOILED-FROZEN SHRIMPS REALIZED IN RETAIL TRADE. Modern Science and Innovations. 2018;(3):119-126. (In Russ.)

Views: 50


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2307-910X (Print)