Preview

Modern Science and Innovations

Advanced search

THE APPLICATION OF BRASSICA RAPA L. FOR CREATION MEAT-VEGETABLE PRODUCTS

Abstract

Results of a research of composition of biologically active substances (BAS) of turnip - Brassica Rapa L., component composition of essential oil of a root crop and its antioxidant activity. are presented. The possibility of enrichment of meat products BAS of turnip is proved. Prescription ofthe meat-vegetable products received by replacement of 20 % and 30 % of mincemeat by the studied root crop are developed and their organoleptic evaluation is carried out.

About the Authors

Andrey Dmitrievich Satornik
Siberian federal university
Russian Federation


Dar'ya Aleksandrovna Kolpakova
Siberian federal university
Russian Federation


Liliya Viktorovna Naymushina
Siberian federal university
Russian Federation


Irina Dement'yevna Zykova
Siberian federal university
Russian Federation


References

1. Асланова М. А., Деревицкая О. К. Функциональные продукты на мясной основе, обогащенные растительным сырьем // Мясная индустрия. 2010. № 6. С. 45-47.

2. Terry L. A. Health-promoting properties of fruit and vegetables. London: UK, 2011. 417 p.

3. Fimognari C., Lenzi M., Hrelia P. Interaction of the isothiocyanate sulforaphane with drug disposition and metabolism: pharmacological and toxicological implications // Curr. Drug Metab. 2008. Vol. 9 (7). P. 668-678.

4. Оробинская В. Н., Писаренко О. Н. Использование биологически активных соединений антиканцерогенного действия в производстве функциональных продуктов питания // Научно-методический электронный журнал Концепт. 2015. Т. 13. С. 1706-1710.

5. Писаренко О. Н., Оробинская В. Н. Создание продуктов питания корригирующего действия // Химия в школе. 2014. № 10. С. 19-22.

6. Всё о лекарственных растениях на ваших грядках / под ред. С. Ю. Раделова. СПб.: ООО «СЗКЭО», 2010. 224 c.

7. Государственная фармакопея СССР: Вып. 2. Общие методы анализа. Лекарственное растительное сырье. Изд. XI, доп. М.: Медицина, 1990. 440 с.

8. Осин Н. С., Попов П. С., Бородулина А. А. Способ определения глюкозинолатов в семенах крестоцветных. Авторское свидететельство 4039931/30-13. 24.03.1986.

9. Сборник рецептур блюд и кулинарных изделий для предприятий общественного питания / авт.-сост. А. И. Здобнов, В. А. Цыганенко. М.: Лада; Киев: Арий, 2006. 680 с.

10. Антипова Л. В., Глотова И. А., Рогов И. А. Методы исследования мяса и мясных продуктов. М.: Колос, 2004. 571 с.


Review

For citations:


Satornik A.D., Kolpakova D.A., Naymushina L.V., Zykova I.D. THE APPLICATION OF BRASSICA RAPA L. FOR CREATION MEAT-VEGETABLE PRODUCTS. Modern Science and Innovations. 2017;(1):98-102. (In Russ.)

Views: 44


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2307-910X (Print)