Preview

Modern Science and Innovations

Advanced search

DEVELOPMENT OF TECHNOLOGY FOR PRODUCTION OF PECTIN PRODUCTS FROM GRAPE POMACE OF DIFFERENT VARIETIES

https://doi.org/10.33236/2307- 910Х-2018-4-24-200-206

Abstract

Article presents the results of a study to determine the optimal parameters of the process of obtaining pectin extracts from thepomace of different grape varieties grown in the Stavropol region.

About the Authors

Natalia Sergeyevna Limareva
North-Caucasus Federal University
Russian Federation


Alena Vladimirovna Mityanina
North-Caucasus Federal University
Russian Federation


Lyudmila Vladimirovna Donchenko
Kuban State Agrarian University
Russian Federation


References

1. Донченко Л. В. Технология пектина и пектинопродуктов: учебное пособие / Л. В. Донченко, Г. Г. Фирсов. М-во сельского хоз-ва Российской Федерации, ФГБОУ ВПО «Кубанский гос. аграрный ун-т»: Краснодар, 2006. 279 с.

2. Posadino А. М., Biosa G., Zayed Н., Abou-Saleh Н., Cossu A., Nasrallah G. К., Giordo R., Pagnozzi D., Porcu M. C., Pretti L., Pintus G. rotective effect of cyclically pressurized solid-liquid extraction polyphenols from cagnulari grape pomace on oxidative endothelial cell death (2018) Molecules, 23 (9), DOI: 10.3390/molecules23092105

3. Marchante L., Gomez Alonso S., Alanon M. E., Perez-Coello M. S., Dlaz-Maroto M. C. Natural extracts from fresh and oven-dried winemaking by-products as valuable source of antioxidant compounds (2018) Food Science and Nutrition, 6 (6), pp. 1564-1574. DOI: 10.1002/fsn3.697

4. Влащик Л. Г. Влияние параметров процесса гидролиза-экстрагирования на выход и качсевто пектина из виноградных выжимок // Известия ВУЗОВ. Пищевая технология, 2003. №4. С. 23-24.

5. Огнева О. А. Пектиносодержащие напитки с пробиотическими свойствами / О. А. Огнева, Л. В. Донченко // Политематический сетевой электронный научный журнал Кубанского государственного аграрного университета (Научный журнал КубГАУ) [Электронный ресурс]. Краснодар: КубГАУ, 2015. №03(107). С. 333-341. Режим доступа: http://ej.kubagro.ru/2015/-03/pdf/22.pdf

6. Лимарева Н. С., Митяченко А. В., Семакина А. А. Исследование выжимок винограда сортов, какь сырья для производства функциональных продуктов питания // Современная наука и инновации, 2018. №3(23). С.177- 181.

7. Лимарева Н. С., Донченко Л. В., Оробинская В. Н. Функциональные пектиносодержащие напитки на основе капустного сока // Политематический сетевой электронный научный журнал Кубанского государственного аграрного университета. 2017. № 134. С. 1018-1030.

8. Лимарева Н. С., Донченко Л. В., Оробинская В. Н. Исследование минерального состава напитков с повышенным содержанием пектина на основе шпината // Перспективы производства продуктов питания нового поколения материалы Всероссийской научно-практической конференции с международным участием, посвященной памяти профессора Сапрыгина Георгия Петровича. 2017. С. 350-352.


Review

For citations:


Limareva N.S., Mityanina A.V., Donchenko L.V. DEVELOPMENT OF TECHNOLOGY FOR PRODUCTION OF PECTIN PRODUCTS FROM GRAPE POMACE OF DIFFERENT VARIETIES. Modern Science and Innovations. 2018;(4):200-206. (In Russ.) https://doi.org/10.33236/2307- 910Х-2018-4-24-200-206

Views: 105


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2307-910X (Print)