Preview

Modern Science and Innovations

Advanced search

RESEARCH OF THE WAY OF USING CHIA SEEDS IN BAKERY PRODUCTION

https://doi.org/10.33236/2307-910Х-2018-4-24-102-107

Abstract

Flour confectionery products (FCP), high-calorie foods rich in carbohydrates and defective proteins, poorly assimilated by the human body. The prospect of using plant materials as functional ingredients that reduce energy and enhance the nutritional value of finished products is one of the most urgent areas of food growth. The aim of the study is to study the effect ofchia seeds on the organoleptic and physico-chemical indicators of the quality of flour confectionery products and the choice of the optimal way to use chia seeds in the production of such products.

About the Authors

Elena Alekseevna Eliseyeva
Samara State Technical University
Russian Federation


Anna Viktorovna Borisova
Samara State Technical University
Russian Federation


References

1. Макарова Н. В. Мучные кондитерские изделия в общественном питании: сырье, теоретические основы и технология производства, рецептуры, правила составления технологических схем к КП и ВКР: учебное пособие [Электронное издание]. Самара: Самар. гос. техн. ун-т, 2016. С. 4-5.

2. Цивцивадзе Р. П., Кусова И. У. Современные пищевые добавки - суперфуды «Семена Чиа» // В сб.: Прогрессивные технологии в индустрии питания: материалы Всероссийской научно-практической конференции с международным участием «Прогрессивные технологии в индустрии питания» - Москва: Мое. гос. ун-т пищевых производств, 2016. С. 138-146.

3. Соловарова А. О. Семена Чиа в сдобных булочных изделиях // В сб.: Современное хлебопекарное производство: перспективы развития: материалы XVII Всероссийской заочной научно-практической конференции. Екатеринбург: Уральский гос. экономил, ун-т, 2016. С. 84-88.

4. Хромченкова Е. П., Макаренко М. А., Бессонов В. В., Байков В. Г., Дубцова Г. Н., Дедова И. А., Кусова И. У., Галлиулина Е. Э. Применение муки из семян Чиа при производстве мучных кондитерских изделий // Вопросы питания. 2014. Том 83. №3. С. 206.

5. Maria Herminia Ferrari Felisberto.Adriana Lucia Wahanik.Cristiane Rodrigues Gomes-Ruffi, Maria Teresa Pedrosa Silva Cler-ici, Yoon KilChang.Caroline Joy Steel. Use of chia (Salvia hispanica L.) mucilage gel to reduce fat in poundcakes // LWT - Food Science and Technology. 2015. Том 63. №2. С. 1049-1055.

6. Andychef. Блог со вкусом [Электронный ресурс] https://andychef.ru/recipes/banana-bread/


Review

For citations:


Eliseyeva E.A., Borisova A.V. RESEARCH OF THE WAY OF USING CHIA SEEDS IN BAKERY PRODUCTION. Modern Science and Innovations. 2018;(4):102-107. (In Russ.) https://doi.org/10.33236/2307-910Х-2018-4-24-102-107

Views: 194


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2307-910X (Print)