Preview

Modern Science and Innovations

Advanced search

RESEARCH AND ANALYSIS OF THE VARIATION OF THERMOPHYSICAL CHARACTERISTICS OF SMOKED CRUSHED LAMB TRANSPOND FAT AND HEAT EXCHANGE PARAMETERS DURING THE PROCEDURE OF DEHYDRATION OF GRANULES WITH PROTECTIVE FILM

https://doi.org/10.37493/2307-910X.2021.3.11

Abstract

In recent years, the interest of researchers in extruded products with a developed structure obtained on the basis of raw materials of animal origin has increased, primarily as a source of high-quality fats, as well as as the basis of therapeutic and preventive nutrition products of various technological forms. One of the promising directions in this area is to expand the range ofproducts with a developed structure by changing their taste and aroma with natural smoky smoking, which ensures an increase in their shelf life.

About the Authors

A. A. Elmurzaev
Grozny state oil technical University
Russian Federation


N. D. Aisungurov
Grozny state oil technical University
Russian Federation


I. Y. Aleksanian
Astrakhan State Technical University
Russian Federation


A. H. Nugmanov
Astrakhan State Technical University
Russian Federation


Y. A. Maksimenko
Astrakhan State Technical University
Russian Federation


References

1. Ткачев О.А. Разработка и исследование способа вакуум-электро-статического копчения экструдированных продуктов: автореф. дис.. канд. техн. наук: 05.18.12/ Олег Александрович. - Воронеж, 2013. - 21с.

2. Горлов И.Ф., Мосолов А.А., Юлдашбаев Ю.А., Княжеченко О.А., Гишларкаев Е.И. Жирнокислотный состав жира баранчиков и бычков, выращенных в условиях естественных пастбищ Заволжья. - Овцы, козы, шерстяное дело. - 2018. - № 2. - С. 38-40.

3. Температурные измерения. Справочник. - Киев: НАУКОВА ДУМКА, 1989.

4. Пат. 154799 РФ, МПК G01N25/20 Калориметр для определения удельной теплоемкости пищевых продуктов / А. Х.-Х. Нугманов, В. А. Краснов, И. В. Краснов; заявитель и патентообладатель Нугманов А. Х.-Х. - 2015105320/28; заявл. 17.02.2015; опубл. 10.09.2015, Бюл. N 25.

5. Аэров М.Э., Тодес О.М. Гидравлические и тепловые основы работы аппаратов со стационарным и кипящим зерновыми слоями. - Л.: «Химия», 1968. - 512 с.

6. Егоров Г.А. Влияние тепла и влаги на процессы переработки и хранения зерна. -М.: «Колос», 1973. - 246 с.

7. Нгуен Т.С. Разработка способа сушки плодов (соплодия) джекфрута с защитным биопокрытием: автореф. дис.. канд. техн. наук: 05.18.12/ Нгуен Тхи Сен. - Краснодар, 2020. - 20 с.

8. Касаткин А.Г. Основные процессы и аппараты химической технологии: учебник для вузов. - М.: ООО ТИД Альянс, 2005. - 753 с.

9. Исаченко В.Л., Осипова В.А., Сукомел А.С. Теплопередача. - М.: Энергия, 1975. -456 с.

10. Максименко Ю.А. Развитие научно-практических основ и совершенствование процессов сушки растительного сырья в диспергированном состоянии: дис. докт. техн. наук: 05.18.12/ Максименко Юрий Александрович. - Астрахань, 2016. - 502 с.

11. Лыков А.В. Тепло- и массообмен в процессах сушки. - М.: Гостоптехиздат, 1956. -464 с.

12. Алексанян И.Ю. Развитие научных основ процессов высокоинтенсивной сушки продуктов животного и растительного происхождения: автореф. дис. доктора техн. наук: 05.18.12/ Алексанян Игорь Юрьевич. - М., 2001. - 52с.

13. Остапчук М., Станкевич Г., Дажикаев М. Як ж чинники впливають на величину коефщ1ента тепловщдач1 при ВТО зерна // Зерно i хл1б. - 2006. - №3. - С. 32-33.

14. Сорочинский В.Ф. Повышение эффективности конвективной сушки и охлаждения зерна на основе интенсификации тепломассообменных процессов: автореф. дис. доктора техн. наук: 05.18.01/Сорочинский Владимир Фёдорович. - М., 2003. - 59 с.

15. Физические свойства воздуха: плотность, вязкость, удельная теплоемкость [Электронный ресурс]. Режим доступа: http://thermalinfo.ru/ svojstva-gazov/gazovye-smesi/fizicheskie-svoj stva-vozduha-plotnost-vyazkost-teploemkost-entropiya (Дата обращения: 26.04.2021).

16. Филоненко Г.К., Гришин М.А., Гольденберг Я., Коссек В.К. Сушка пищевых растительных материалов: учеб. пособие для технол. специальностей вузов пищевой пром-сти. -М.: Пищевая промышленность, 1971. - 439 с.


Review

For citations:


Elmurzaev A.A., Aisungurov N.D., Aleksanian I.Y., Nugmanov A.H., Maksimenko Y.A. RESEARCH AND ANALYSIS OF THE VARIATION OF THERMOPHYSICAL CHARACTERISTICS OF SMOKED CRUSHED LAMB TRANSPOND FAT AND HEAT EXCHANGE PARAMETERS DURING THE PROCEDURE OF DEHYDRATION OF GRANULES WITH PROTECTIVE FILM. Modern Science and Innovations. 2021;(3):114-125. (In Russ.) https://doi.org/10.37493/2307-910X.2021.3.11

Views: 94


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2307-910X (Print)