Preview

Modern Science and Innovations

Advanced search

BIOSYNTHESIS OF LOWLANDS USING THE PHOTOSTIMULATION OF THE PRODUCER LACTOBACILLUS LACTIS AND THE PEPTIDES OF THE FACTORY BAGS IN THE COMPOSITION OF THE NUTRIENT MEDIUM

https://doi.org/10.37493/2307-910X.2021.3.8

Abstract

The metabolic products of lactic acid bacteria (ICD) have a positive effect on the microbiota of the gastrointestinal tract and inactivates pathogenic microflora. Most ICDs are producers of bacteriocins, in particular, reuterin and nizin. Reuterin is produced by Lactobacillus reuteri bacteria. To increase the biosynthesis of bacteriocins, it is important to choose the optimal parameters, as well as the composition of the nutrient medium for cultivating producers.

About the Authors

S. L. Tikhonov
Ural State Economic University
Russian Federation


N. V. Tikhonova
Ural State Economic University
Russian Federation


K. E. Kirpikova
Saint-Petersburg State Chemical and Pharmaceutical University
Russian Federation


I. G. Pestova
South Ural State University
Russian Federation


N. V. Moskovenko
Ural State University of Economics
Russian Federation


N. A. Kolberg
Ural State Economic University
Russian Federation


References

1. Ozogul F., Hamed I. The importance of lactic acid bacteria for the prevention of bacterial growth and their biogenic amines formation: A review // Critical Rev. Food Sci. Nutrition. 2018. Vol. 58, N 10. Р. 1660-1670. doi: 10.1080/10408398.2016.1277972

2. Abo-Amer A.E., El-Deep B.A., Altalhi A.D. Optimization of bacteriocin production by Lactobacillus plantarum AA135. // Roumanian Arch. Microbiol. Iimmunol. 2007. N 67. Р. 36-40.

3. Cheigh C.I., Choi H.J., Park H., et al. Influence of growth conditions on the production of a nisin-like production bacteriocin by Lactococcus lactis subsp. lactis A164 isolated from kimchi. // J. Biotechnol. 2002. Vol. 95, N. 3 Р. 225-235. doi: 10.1016/S0168-1656(02)00010-X.

4. Устюгова Е.А., Тимофеева А.В., Стоянова Л.Г., и др. Характеристика и идентификация бактериоцинов, образуемых Lactococcus lactis subsp. lactis 194-K // Прикл. биохим. микробиол. 2012. Т. 6, № 48. С. 616-625. doi:10.1134/S0003683812060105.

5. Costa-Trigo I., Paz A., Otero-Penedo P., Outeirino D., Guerra N.P., Domlnguez J.M., Enhancing the saccharification of pretreated chestnut burrs to produce bacteriocins // Journal of Biotechnology. 2021. Vol. 329. P. 13-20. doi: https://doi.org/10.1016/j.jbiotec.2021.01.010.

6. Li B., Liu F., Tang Y., Luo G., Evivie S., Zhang D., Wang N., Li W, Huo G. Complete genome sequence of Lactobacillus helveticus KLDS1.8701, a probiotic strain producing bacteriocin // Journal of Biotechnology. 2015. Vol. 212. P. 90-91. doi: https://doi.org/10.1016/j.jbiotec.2015.08.014.

7. Pakhomov Y. D., Blinkova L.P., Stoyanova L.G., Dmitrieva O.V. Non culture able Forms of Lactococcus lactis // An nals of Nutr. Metabol. 2013. N 62 (suppl. 2). P. 22.

8. Blinkova L., Martirosyan D., Pakhomov Y. D., Dmitrieva O., Vaughan R., Altshuler M. Non culture able forms of bacteria in lyophilized probiotic preparations // Functional Foods in Health and Disease. 2014. V. 4, N 2. Р. 66-76.

9. Супрунюк А. Ю., Карпенко Д. В. Влияние обработки монохроматическим светом на характеристики пивных дрожжей // День науки: сб. материалов Общеуниверситетской науч. конф. молодых ученых и специалистов (Москва, 1-30 апреля 2016 г). Москва: МГУПП. 2016. Ч. II. С. 181.

10. Кобелев А. В., Багаева Т. В. Влияние разного светового спектра на рост дрожжей Saccharomyces cerevsia // Сервис виртуальных конференций Pax Gird: материалы II Между-нар. интернет-конф. (Казань, 26-27 марта 2013 г.). Казань: ИП Синяев Д. Н. 2013. С. 147149.

11. Федотова Т.В., Васина Д.В., Бегунова А.В. и др. Антагонистическая активность молочнокислых бактерий Lactobacillus spp. в отношении клинических изолятов Klebsiella pneumoniae // Прикл. Биохим. Микробиол. 2018. Т. 53, № 4. С. 264-276 doi: 10.1134/s003683818030043.

12. Halavach T.N. [et al.] Evaluation of antimutagenic and antifungal properties, parameters of acute toxicity and sensitizing activity of enzymatic whey protein hydrolysate // Foods and Raw Materials. 2016. Vol. 4, N 2. P.105-114.

13. Кольберг Н.А., Тихонов С.Л., Леонтьева С.А. Коррекция иммунодефицита мышей биологически активным веществом тканевого происхождения // Современная наука и инновации. 2021. №1. С.94-100.

14. Бегунова А.В., Рожкова И.В., Ширшова Т.И., Глазунова О.А. Биосинтез антимикробных бактериоциноподобных соединений штаммов Lactobacillus reuteri LR 1: оптимизация условия культивирования // Биотехнология. 2019. Т.35, № 5. С. 59-69.


Review

For citations:


Tikhonov S.L., Tikhonova N.V., Kirpikova K.E., Pestova I.G., Moskovenko N.V., Kolberg N.A. BIOSYNTHESIS OF LOWLANDS USING THE PHOTOSTIMULATION OF THE PRODUCER LACTOBACILLUS LACTIS AND THE PEPTIDES OF THE FACTORY BAGS IN THE COMPOSITION OF THE NUTRIENT MEDIUM. Modern Science and Innovations. 2021;(3):85-95. https://doi.org/10.37493/2307-910X.2021.3.8

Views: 86


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2307-910X (Print)