Preview

Modern Science and Innovations

Advanced search

EXERGETIC ANALYSIS OF THE TECHNOLOGICAL LINE PREPARING OF TRITICALE GRAIN FOR GRINDING

https://doi.org/10.37493/2307-910X.2022.1.5

Abstract

In order to determine possible directions for improving the energy efficiency of technological schemes, it is necessary to assess the level of use of energy resources. For this purpose, the exergetic method of thermodynamic analysis is used to assess the thermodynamic perfection of heat-technological systems. The paper considers the influence of internal and external exergetic losses on the technological system of grain preparation for grinding.

About the Authors

A. V. Drannikov
Voronezh State University of Engineering Technologies
Russian Federation


A. A. Shevtsov
Voronezh State University of Engineering Technologies
Russian Federation


L. I. Lytkina
Voronezh State University of Engineering Technologies
Russian Federation


N. V. Zasypkin
Voronezh State University of Engineering Technologies
Russian Federation


D. S. Poryadin
Voronezh State University of Engineering Technologies
Russian Federation


References

1. Бродянский В.М., Эксергетический анализ и его приложения [Текст] / В.М. Бродянский, В. Фратшер, К. Михалек. - М.: Энергоатомиздат, 1988 - 288 с.

2. Сажин, Б.С., Эксергетический метод в химической технологии [Текст] / Б.С. Сажин, А.П. Булеков. - М.: Химия, 1992. - 208 с.

3. Гуляев, В.Н. Справочник технолога пищеконцентратного и овощесушильного производства [Текст] / В.Н. Гуляев, Н.В. Дремина, З.А. Кац [и др.]. - М.: Легкая и пищевая промышленность, 1984. - 488 с.

4. Богословский, С.В. Физические свойства газов и жидкостей [Текст] / С.В. Богословский. - СПб.: СПбГУАП, 2001. - 73 с.

5. Чубик, И.А. Справочник по теплофизическим свойствам пищевых продуктов и полуфабрикатов [Текст] / И.А. Чубик, А.М. Маслов. - М.: Пищевая промышленность, 1970. - 184 с.

6. Тертычная, Т.Н. Исследование форм связи влаги в зерне тритикале сорта Горка методом термического анализа [Текст] / Т. Н. Тертычная, И. В. Кузнецова, А. А. Шевцов, С. С. Куликов // Хлебопродукты. - 2021. - № 4. - С. 44 - 47.

7. Тертычная, Т.Н. Повышение морфогенетической активности каллусов пшеницы с использованием липополисахаридов ризобактерий [Текст] / Т. Н. Тертычная, И. В. Кузнецова, А. В. Дранников, А. А. Шевцов, Н. В. Засыпкин // Актуальная биотехнология. - 2021. - № 1. - С. 124.

8. Дранников А.В., Исследование теплофизических характеристик зерна тритикале сорта «Горка» методом нестационарного теплового режима. А. В. Дранников, Т. Н. Тертычная, А. А. Шевцов, Н. В. Засыпкин, А. А. Рындин // Вестник Воронежского государственного университета инженерных технологий. - 2021. № 2. - С. 17-22.

9. Янтовский, Е.И. Потоки энергии и эксергии [Текст] / Е.И. Янтовский. - Москва: Наука, 1988. - 144 с.

10. Патент РФ № 2303213, F26B 3/14, F26B 21/08, F26B 21/10. Способ стабилизации термовлажностных характеристик зерна при его сушке и хранении [Текст] / А. А. Шевцов, А. Н. Остриков, Д. А. Бритиков, Е. В. Фурсова (Россия) - № 2005133720/06; Заявл. 02.11.2005; Опубл. 20.07.2007, Бюл. № 20


Review

For citations:


Drannikov A.V., Shevtsov A.A., Lytkina L.I., Zasypkin N.V., Poryadin D.S. EXERGETIC ANALYSIS OF THE TECHNOLOGICAL LINE PREPARING OF TRITICALE GRAIN FOR GRINDING. Modern Science and Innovations. 2022;(1):44-54. https://doi.org/10.37493/2307-910X.2022.1.5

Views: 104


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2307-910X (Print)