ОЦЕНКА ПОКАЗАТЕЛЕЙ КАЧЕСТВА И БЕЗОПАСНОСТИ КОНЦЕНТРАТОВ ПЛОДОВО-ЯГОДНЫХ НАПИТКОВ ФУНКЦИОНАЛЬНОГО НАЗНАЧЕНИЯ
https://doi.org/10.37493/2307-910X.2021.1.25
Аннотация
Об авторах
Н. С. ЛимареваРоссия
Л. В. Донченко
Россия
В. Б. Малахов
Россия
Список литературы
1. Bayar, N., Friji, M., & Kammoun, R. (2018). Optimization of enzymatic extraction of pectin from Opuntia ficus indica cladodes after mucilage removal. Food Chemistry, 241, 127-134.
2. Alexander V. Matora. The application of bacterial enzymes for extraction of pectin from pumpkin and sugar beet/ Alexander V. Matora, Viktoria E. Korshunova, Olga G. Shkodina, Dmitry A. Zhemerichkin, Natatya M. Ptitchkina, Edwin R. Morris //Food Hydrocolloids, 1995, - Volume 9, Issue 1, Pages 43-46.
3. Bates, B. National diet and nutrition survey: Headline results from year 1 of the rolling programme (2008/2009). Food Standards Agency [Online]. Retrieved on 20-10-2010 from http,://www.food.gov.uk/multimedia/pdfs/publication/ ndnsreport0809year1results.pdf.
4. Технический регламент Таможенного союза TP ТС 021/2011 «О безопасности пищевой продукции», утвержденный Решением Комиссии Таможенного союза от 09.12.2011г. № 880. - 242 с.
5. Технический регламент Таможенного союза TP ТС 023/2011 «Технический регламент на соковую продукцию из фруктов и овощей», утвержденный Решением Комиссии Таможенного союза от 09.12.2011г. № 882. - 242 с.
6. Peter C. Wootton-Beard. Improving public health?: The role of antioxidant-rich fruit and vegetable beverages/ Peter C. Wootton-Beard, Lisa Ryan // Food Research International, 2011, - Volume 44, Issue 10, - PP. 3135-3148
7. Hooshyar, L., Hesari, J. & Azadmard-Damirchi, S. Investigation of selected thermal and non-thermal preservative techniques to produce high quality and safe to drink sour cherry, red grape and pomegranate juices. J Food Sci Technol 57, 16891697 (2020)
8. Tiwari BK, Patras A, Brunton N, Cullen PJ, O'Donnell CP (2010)Effect of ultrasound processing on anthocyanins and color of redgrape juice. Ultrason Sonochem 17:598-604.https://doi.org/10.1016/j.ultsonch.2009.10.009
9. Ahdno H, Jafarizadeh-Malmiri H (2015) Clarification of date syrupby activated carbon: investigation on kinetics, equi-libriumisotherm, and thermodynamics of interactions. Int J Food Eng11:651-658.https://doi.org/10.1515/ijfe-2015-0093
10. Damar I, Eksi A (2012) Antioxidant capacity and anthocyanin profileof sour cherry (Prunus cerasusL.) juice. Food Chem135:2910-2914.https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2012.07.032
11. Cam M, Hisil Y, Durmaz G (2009) Classification of eightpomegranate juices based on antioxidant capacity measured byfour methods. Food Chem 112:721-726.https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2008.06.009
12. Abdullah N, Chin NL (2014) Application of thermosonicationtreatment in processing and production of high quality andsafe-to-drink fruit juices. Agric Sci Procedia 2:320-327.https://doi.org/10.1016/j.aaspro.2014.11.045
Рецензия
Для цитирования:
Лимарева Н.С., Донченко Л.В., Малахов В.Б. ОЦЕНКА ПОКАЗАТЕЛЕЙ КАЧЕСТВА И БЕЗОПАСНОСТИ КОНЦЕНТРАТОВ ПЛОДОВО-ЯГОДНЫХ НАПИТКОВ ФУНКЦИОНАЛЬНОГО НАЗНАЧЕНИЯ. Современная наука и инновации. 2021;(1):157-161. https://doi.org/10.37493/2307-910X.2021.1.25
For citation:
Limareva N.S., Donchenko L.V., Malakhov V.B. EVALUATION OF QUALITY AND SAFETY INDICATORS OF FUNCTIONAL FRUIT AND BERRY BEVERAGE CONCENTRATES. Modern Science and Innovations. 2021;(1):157-161. (In Russ.) https://doi.org/10.37493/2307-910X.2021.1.25