Preview

Modern Science and Innovations

Advanced search

THE TECHNOLOGY AND QUALITY ASSESSMENT OF CHEESE PRODUCT ENRICHED WITH PHYTOCOMPONENTS

https://doi.org/10.37493/2307-910X.2020.3.11

Abstract

The subject of the research was phytocomponents: parsnip root and cumin seeds. The purpose of the work was to theoretically substantiate the applicability of the phytocomponents as functional ingredients in cheese production to give it functional properties, as well as develop a technology and assess its quality. The objects of the research were raw milk, parsnip root, cumin seeds, cheese product prototypes enriched with phytocomponents, and a control sample - Adygeisky soft cheese. During the research, generally accepted (standard and modified) methods and procedures were used to determine the quality indices of cheese products and phytocomponents, i.e. weight fractions of fat, protein, and dry matter and content of dietary fiber, vitamins, and minerals, as well as microbiological points. The results of the study enabled theoretical substantiating and practical proving of the applicability of parsnip root and cumin seeds in the production of soft cheeses without ripening. The method of preliminary preparation and the phytocomponents' amount and technological stage to add them were established; the production modes were optimized; and a technology of a fortified cheese product was developed. Its quality was comprehensively assessed. It was found that in comparison with the control sample, the developed cheese product had higher sensory indices (50 points), a pleasant taste, and spicy aroma of cumin, an original pattern, an increased nutritional value, and bifidogenic properties due to food fibers; the content of all vitamins and minerals increased, new macro- and microelements: silicon, chlorine, cobalt, fluorine, and aluminum - appeared. If implemented, the developed technology will expand the range of cheese products aimed at solving the problem of adequate nutrition for the population. Useful properties of the cheese product can become the basis for a strategy for its promoting in the food market.

About the Authors

I. F. Gorlov
Volgograd State Technical University
Russian Federation


V. V. Kryuchkova
Volgograd State Technical University
Russian Federation


M. I. Slozhenkina
Volgograd State Technical University
Russian Federation


A. R. Paraskevov
Cheese of Kuban - Nikolaev cheese dairies
Russian Federation


References

1. Артемьева В.А. Исследование функциональных свойств пряных растений зира и кардамона их применение в технологии ржано-пшеничного хлеба / В.А. Артемьева, Т.А. Ямашев, Е.А. Костикова, Т.А. Постникова, З.Р. Сафина, О.А Решетник // Вестник Казанского технологического университета. - 2017. - №2. - С. 132-137.

2. Голубкина Н.А. Элементный состав пастернака (PASTINAKA SATIVA L.) / Н.А. Голубкина, М.И. Федорова, А.Н. Степанов, СМ. Надежкин // Овощи России. - 2014. -№3(24). - С. 18-21.

3. Горлов И.Ф. Инновационные разработки рецептуры мягких сыров с расторопшей / И.Ф. Горлов, О.П. Серова, Е.Н. Воронцова. - ГНУ НИИММП [Электронный ресурс] / Статья ВАК - УДК 637.352. // Известия Нижневолжского агроуниверситетского комплекса: наука и высшее профессиональное образование - 2012. - С. 1-4. - Режим доступа: https://cyberleninka.ru/article/-n/innovatsionnye-razrabotki-retseptury-myagkih-syrov-srastoropshey/viewer

4. ГОСТ Р 52349-2005 "Продукты пищевые. Продукты пищевые функциональные. Термины и определения"

5. ГОСТ 33630-2015 Сыры и сыры плавленые. Оценка органолептических показателей.

6. Крючкова В.В., Клименко А.И., Скрипин П.В., Друкер О.В., Контарева В.Ю., Горлов И.Ф., Мосолова Н.И., Велик С.Н., Мищенко А.А. Способ производства кисломолочного продукта, обогащенного фитокомпонентами и пребиотиком // патент на изобретение RUS 2681291 15.12.2017.

7. Крючкова В.В. Технология рассольного сырного продукта с растительными ингредиентами / В.В. Крючкова, К.М. Корнейчук, П.В. Скрипин, С.Н. Велик // Сыроделие и маслоделие. - 2019. - №1. Кумин. Состав, польза и вред http://indianspices.ru/-main/stati/item/6408-vpechatlyayushchie-svojstva-kumina-bolshe-chem-prosto-ingredient-karri.html.

8. Кумин (зира) СТО 23613946-001-2009. Специя зира (семена кумина) Технические условия.

9. Моргуль А.Р. Исследование витаминного состава рациона питания подростков / А.Р. Моргуль, В.Б. Косенко, Л.Б. Косенко, С.Н. Велик, Е.В. Моргуль // В сборнике: Научные основы создания и реализации современных технологий здоровьесбереже-ния. Материалы V межрегиональной научно-практической конференции. 2018. С. 60-64.

10. Моргуль Е.В. Роль микроэлементов в патогенезе аллергических заболеваний / Е.В. Моргуль, Т.С. Колмакова, С.Н. Белик, Г.Э. Яловега // В сборнике: Аспекты безопасности жизнедеятельности и медицины: Материалы международной научно-практической конференции, посвященной 110-й годовщине со дня рождения П.Е. Ладана. - 2018. - С. 76-80.

11. Пастернак ГОСТ 32878 - 2014 Пастернак корневой свежий. Технические условия. (UNECESTANDARD FFV-59A2010, MOD)

12. Пастернак овощ: польза и вред, https://agroflora.ru/rastenie-pasternak-poleznye-svojstva/

13. Технический регламент Таможенного союза "О безопасности молока и молочной продукции" (TP ТС 033/2013).

14. Химический состав российских пищевых продуктов: Справочник / Под ред. член-корр. МАИ, проф. И.М. Скурихина и академика РАМН, проф. В. А. Тутельяна. - М.: ДеЛи принт, 2002. - 236 с.

15. Kabata Pendias A. Trace elements in soils and plants// NY USA: CRC Press. 2011.


Review

For citations:


Gorlov I.F., Kryuchkova V.V., Slozhenkina M.I., Paraskevov A.R. THE TECHNOLOGY AND QUALITY ASSESSMENT OF CHEESE PRODUCT ENRICHED WITH PHYTOCOMPONENTS. Modern Science and Innovations. 2020;(3):84-93. (In Russ.) https://doi.org/10.37493/2307-910X.2020.3.11

Views: 102


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2307-910X (Print)