Preview

Modern Science and Innovations

Advanced search

OPTIMIZATION OF PARAMETERS OF OPERATIONS OF DISINFECTION OF WASTE WATER OF FOOD PRODUCTION

https://doi.org/10.33236/2307-910X-2020-1-29-40-44

Abstract

Ensuring food security of the country directly depends on the effectiveness of food production technologies and the disposal of their waste. Unfortunately, the safe use of waste from most food industries is not possible without disinfection.

About the Authors

N. V. Limarenko
Don state technical University
Russian Federation


L. A. Pudeyan
Don state technical University
Russian Federation


References

1. Буклагин Д.С. Анализ технологических разработок в сфере сельского хозяйства и перерабатывающей промышленности России / Д.С. Буклагин // Международный научно-исследовательский журнал. 2017. № 10-3 (64). С. 6-12.

2. Бышов Н.В. Агроэкологическая эффективность использования осадка сточных вод и вермикомпостов в агроценозе овса посевного / Н.В. Бышов, Т.В. Хабарова, Д.В. Виноградов, Б.И. Кочуров // Юг России: экология, развитие. 2018. Т. 13. №2. С. 132-143.

3. Dotson A.D. UV disinfection implementation status in US water treatment plants / A.D. Dotson, C.E. Rodriguez, K.G. Linden // Journal - American Water Works Association. 2012. Vol. 104 (5). PP. E318-E324.

4. Shalavina, E. Method for selection of pig manure processing technologies / E. Shalavina, A. Briukhanov, R. Uvarov, E. Vasilev // Agronomy Research. 2017. T. 15. № 3. C. 866-876.

5. Guan C. Water treatment performance of ОЗ/UV reaction system in recircu-lating aquaculture systems / C. Guan, J. Yang, J. Shan// Nongye Gongcheng Xuebao. Transactions of the Chinese Society of Agricultural Engineering. 2014. Vol. 30 (23). PP. 253-259.

6. Еубейдуллин X.X. Технологии и технические средства для очистки сточных вод / Х.Х. Еубейдуллин, И.И. Шигапов, А.И. Панин, А.В. Поросятников, С.С. Лукоянчев // Известия высших учебных заведений. Технология текстильной промышленности. 2015. № 2 (356). С. 121-126.

7. Брюханов А.Ю. Стратегия управления отходами предприятий птицеводства на основе внедрения наилучших доступных технологий переработки помета / А.Ю. Брюханов, А.В. Гаас // Экология и промышленность России. 2016. Т. 20. № 2. С. 60-63.

8. Брюханов А.Ю. Проблемы обеспечения экологической безопасности животноводства и наилучшие доступные методы их решения / А.Ю. Брюханов, Э.В. Васильев, Е.В. Шалавина // Региональная экология. 2017. № 1 (47). С. 37-43.

9. Тарасов С.И. Использование бесподстилочного навоза, приоритетные направления исследований сообщение 2. Производство бесподстилочного навоза, актуальные направления исследований / С.И. Тарасов, Г.Е. Мёрзлая // Плодородие. 2018. №6 (105). С. 53-56.

10. Лимаренко Н.В. Определение закона распределения плотности вероятностей удельной электрической энергоёмкости при обеззараживании стоков агропромышленного комплекса / Н.В. Лимаренко // Известия ВУЗов. Пищевая технология. 2017. № 2. С. 118-121.

11. Лимаренко Н.В. Определение закона распределения плотности вероятностей числа колониеобразующих единиц в технологическом процессе обеззараживания стоков животноводческих ферм / Н.В. Лимаренко, В.П. Жаров // Вестник Дон. гос. техн. ун-та. 2017. Т.16, № 2. С. 136-140.

12. Лимаренко Н.В. Создание математической модели технологического процесса обеззараживания стоков животноводства / Н.В. Лимаренко // Известия ВУЗов. Пищевая технология. 2017. № 3. С. 108-112.

13. Месхи Б.Ч. Создание математической модели для оценки энергоёмкости процесса обеззараживания стоков животноводства / Б.Ч. Месхи, Н.В. Лимаренко, В.П. Жаров, Б.Г. Шаповал // Вестник Дон. гос. техн. ун-та. 2017. Т.18, № 4. С. 129-135.


Review

For citations:


Limarenko N.V., Pudeyan L.A. OPTIMIZATION OF PARAMETERS OF OPERATIONS OF DISINFECTION OF WASTE WATER OF FOOD PRODUCTION. Modern Science and Innovations. 2020;(1):41-45. (In Russ.) https://doi.org/10.33236/2307-910X-2020-1-29-40-44

Views: 71


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2307-910X (Print)