Preview

Modern Science and Innovations

Advanced search

THE EXTRACTION OF BIOLOGICALLY ACTIVE COMPOUNDS OF SOPHORA JAPONICA USING PULSES OF HIGH ELECTRIC FIELD INTENSITY

Abstract

The article considers the issues of intensification of the processes of extraction of water-soluble substances in the system solid - liquid from medicinal the raw materials of Sophora japonica under the influence of electric charges. The technology of extraction of plant materials based on power effect of pulsed electric fields, high tension, one of the main structural elements of the technological scheme is a source of pulse voltage. Do not avoid the undesirable effects, it is necessary to limit the possible pulse duration up to a level that would nullify the thermal effects that can be achieved using the bell-shaped pulse voltage. The comparison of the results of studies on the extraction flavonoids from the fruits of Sophora japonica using as an encouraging factor for the electric discharge. Studies the have served as the basis for the creation of the pioneer installation the extraction of biologically active compounds from medicinal raw materials with application of electric field pulses of high intensity.

About the Authors

Anna Genadievna Koshkarova
Pyatigorsk med-pharm. institute
Russian Federation


Elena Vyacheslavovna Solov'eva
Pyatigorsk med-pharm. institute
Russian Federation


References

1. Казуб В.Т., Кудимов Ю.Н., Рудобашта С.П., Борисов А.Г. Роль кавитации и пульсирующей парогазовой полости в процессах электроразрядного измельчения сырья // Пищевая промышленность. 2004. № 3. С. 21-23.

2. Казуб В.Т., Кудимов Ю.Н., Рудобашта С.П., Борисов А.Г. Роль кавитации и пульсирующей парогазовой полости в процессах электроразрядного измельчения растительного сырья // Хранение и переработка сельхозсырья. 2004. № 9. С. 21 - 22.

3. Вдовин С.С. Проектирование импульсных трансформаторов. Л., 1991. 235 с.

4. Оробинская В.Н., Казуб В.Т., Маршалкин М.Ф., Коновалов Д.А. Влияние электроразрядной обработки на липоксигеназную активность томатного сока/ / Известия высших учебных заведений. Пищевая технология. 2009. № 2-3. С. 112-113.

5. Яшин Я. И., Яшин Е. Я., Яшин А. Я. Газовая хроматография, М.:, 2009. 528 с.

6. Рудаков О. Б. Востров И. А. Спутник хроматографиста. Воронеж: Водолей, 2004. 528 с.


Review

For citations:


Koshkarova A.G., Solov'eva E.V. THE EXTRACTION OF BIOLOGICALLY ACTIVE COMPOUNDS OF SOPHORA JAPONICA USING PULSES OF HIGH ELECTRIC FIELD INTENSITY. Modern Science and Innovations. 2014;(4):16-21. (In Russ.)

Views: 53


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2307-910X (Print)