Preview

Modern Science and Innovations

Advanced search

INFLUENCE OF CHEMICAL COMPOSITION OF FRUIT AND VEGETABLE RAW MATERIALS IN THE INTENSIVE PROCESS OF RESPIRATION AND MASS EXCHANGE PROCESSES AT STORAGE OF FRUITS AND RAW MATERIALS

Abstract

The article discusses the influence of chemical composition of fruit and vegetables on the intensity of the flow of biochemical processes in the cells of plant material and formation of chemical energy in the form of ATP molecules. Theoretical studies of permeability of water vapor of the surface layer of fruits and vegetables allowed us to obtain a formula that generalizes the impact of all factors on the intensity of the processes depending on the storage modes. he obtained results allow to determine the shrinkage in different modes of storage of products and choose the most optimal storage conditions.

About the Author

Nikolay Grigoryevich Scheglov
North-Caucasus Federal University
Russian Federation


References

1. Гудковский В. А. Современные и новейшие технологии хранения плодов (физиологические основы, преимущества и недостатки) / В. А. Гудковский, Л. В. Кожина А. Е. Балакирев // Научные основы садоводства: Сб. научных трудов. Воронеж: Кварта, 2005. С. 309-325.

2. Щеглов Н. Г. , Терентьев С. Е. Влияние химического состава плодоовощного сырья на интенсивность процессов дыхания при хранении // Хранение и перераб. сельхоз. сырья. 2014. № 2. С. 39-43.

3. Оробинская В. Н., Казуб В. Т., Маршалкин М. Ф., Коновалов Д. А. Влияние электроразрядной обработки на липоксигеназную активность томатного сока // Известия высших учебных заведений. Пищевая технология. 2009. № 2-3. С. 112-113.

4. Оробинская В. Н., Казуб В. Т., Коновалов Д. А. Электроразрядная обработка - фактор регулирования активности ингибиторов растительного сырья // European science review. 2014. № 1-2. С. 154-162.

5. Оробинская В. Н. Влияние электроразрядной обработки на содержание оксиметилфурфурола в извлечениях из органического сырья // Качество науки - качество жизни. 2012. № 2. С. 47-48.


Review

For citations:


Scheglov N.G. INFLUENCE OF CHEMICAL COMPOSITION OF FRUIT AND VEGETABLE RAW MATERIALS IN THE INTENSIVE PROCESS OF RESPIRATION AND MASS EXCHANGE PROCESSES AT STORAGE OF FRUITS AND RAW MATERIALS. Modern Science and Innovations. 2016;(4):80-86. (In Russ.)

Views: 53


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2307-910X (Print)