Preview

Modern Science and Innovations

Advanced search

THE APPLICATION OF DAIRY PRODUCTS OF HEALTHY NUTRITION IN THE CORRECTION OF FUNCTIONAL CONDITIONS OF NURSING MOTHERS

Abstract

The optimization of nutrition of lactating women through the use of specialized products and thus the optimization of allocated milk is a natural and safe way to provide babies with different nutrients, including essential. The complex technology that allows improving the microbiological, physical and chemical and organoleptic characteristics of raw milk, with further access to the production of new generated functional products of biotechnological method of molecular interaction and transformation nanocomponents was worked out. These products are distinguished by unique content nanocomponent additives that provide health benefits; have a biologically active, functional and bifidogenic properties; normalize the microflora of the gastrointestinal tract; have high quality, biological safety and stored ability. Regular use of the line of functional foods of healthy nutrition by nursing mothers leads to an additional entry of macro- and micronutrients, which allows to maintain the womens nutritional condition, and alsoimproves the nutritional value of breast milk, that is very important to ensure the adequate development of the baby.

About the Authors

Sergei Aleksandrovich Emelyanov
Stavropol State Agrarian University
Russian Federation


Mikhail Sergeyevich Dementyev
North-Caucasus Federal University
Russian Federation


Diana Mihajlovna Dementyeva
North-Caucasus Federal University
Russian Federation


References

1. Детское питание: Руководство для врачей / под ред. В. А. Тутельяна, И. Я. Коня. М.: Медицинское информационное агентство, 2009. 952 с.

2. Питание здорового и больного ребенка. Пособие для врачей / под ред. В. А. Тутельяна, И. Я. Коня, Б. С. Каганова. Изд. 3-е. М.: Издательский Дом «Династия», 2009. 284 с.

3. Национальная программа оптимизации вскармливания детей первого года жизни в Российской Федерации. М., 2001. 68 с.

4. Конь И. Я., Фатеева Е. М., Гмошинская М. В. и др. Методические рекомендации № 9 «Рекомендуемые наборы продуктов и меню для питания беременных женщин и кормящих матерей». М., 2003. 32 с.

5. Рациональное питание: Нормы физиологических потребностей в энергии и пищевых веществах для различных групп населения Российской Федерации / Методические рекомендации МР 2.3.1.2432-08. Утв. 18 декабря 2008 г. Главным государственным санитарным врачом РФ Г. Г. Онищенко.

6. Спиричев В. Б., Шатнюк Л. Н., Позняковский В. М. Обогащение пищевых продуктов витаминами и минеральными веществами. Новосибирск: Изд-во Сиб. Унив., 2005. 548 с.

7. Тутельян В. А., Спиричев В. Б., Суханов Б. П., Кудашева В. А. Микронутриенты в питании здорового и больного человека. Справочное руководство по витаминам и минеральным веществам: руководство для последипломного образования врачей. М.: Колос, 2002. 29 с.

8. Roberfroid M. B. Global view on functional foods: European perspectives // Brit. J. Nutr. 2002; 88 (Suppl. 2): 133-138.

9. Чумбадзе Т. Р. Влияние рациона питания кормящих женщин на микроэлементный состав грудного молока и метаболизм микроэлементов у недоношенных детей. Автореф. дис.. канд. мед. наук. М., 2009. 26 с.

10. Haider B. A., Bhutta Z. A. Multiple-micronutrient supplementation for women during pregnancy / Cochrane Database of Sys Rev. 2006; 18: CD004905.

11. Carlson S. E. Docosahexaenoic acid supplementation in pregnancy and lactation // Am. J. Clin. Nutr. 2009; 89: 678-684.

12. Koletzko B., Lien E., Agostoni C. et al. The roles of long-chain polyunsaturated fatty acids in pregnancy, lactation and infancy // J. Perinat. Med. 2008; 36: 5-14.

13. Коденцова В. М., Вржесинская О. А., Лукоянова О. Л. Витамины в питании кормящей женщины и ее ребенка // Consilium Medicum. Гинекология. 2002; 4 (4): 158-162.

14. Георгиева О. В., Гмошинская М. В. Проблемы оптимизации питания беременных и кормящих женщин и роль специализированных молочных продуктов отечественного производства // Вопросы детской диетологии. 2007; 5 (4): 15-20.

15. Соколова М. Ю. Рациональное питание беременных и кормящих женщин // Consilium Medicum. Гинекология. 2005; 7 (2): 80-81.

16. Боровик Т. Э., Скворцова В. А., Яцык Г. В., Беляева И. А., Лукоянова, Семенова Н. Н., Терзян Э. О. Оптимизация питания кормящих матерей специализированными О.Л. молочными продуктами //Вопросы современной педиатрии.2011; 10 (5):111-116.

17. Необходимость бактериальной санации молока-сырья / А. Г. Храмцов, С. А. Емельянов, И. А. Евдокимов, С. А. Рябцева, О. А. Суюнчев, В. Д. Харитонов, Т. Л. Остроумова, С. В. Анисимов, Л. Е. Давыдянц, В. И. Ефременко, В. Н. Савельев, Е. И. Еременко, Н. П. Буравцева / Молочная промышленность, № 2, 2006. С. 18-21.

18. Емельянов С. А. Санитарно-эпидемиологические аспекты влияния природных микробиоценозов окружающей среды на технологию сырья и качество продуктов животного происхождения (монография). Ставрополь: ГОУ ВПО «Северо-Кавказский государственный технический университет». 2007. 328 с.

19. Grigorev M. P. Role of some wild birds and mammals in the natural foci of crimean haemorrhagic fever in stavropol’ region. / Grigorev M. P., Evchenko I. M., Shaposhnikova L. I., Shchenetts K. V., Emel’ianov S. A., Ermolova N. V., Tikhenko N. I., Levchenko B. I. / Журнал микробиологии, эпидемиологии и иммунобиологии. 2001. № S6. С. 92-95.

20. Бабенышев С. П., Евдокимов И. А., Сидоренко С. А., Стрельченко М. С. Технологические и экологические предпосылки применения мембранной технологии разделения жидких полидисперсных систем // Вестник Сев-КавГТУ, №2 (15). 2008. С.80-86.

21. Евдокимов И. А., Смирнов Е. Р., Сергеев С. Ю. Перспективы процесса нанофильтрации при переработке молочной сыворотки // Труды «Научно-практические аспекты совершенствования качества продуктов детского и геродиетического питания». Истра: НИИДП. Том 1. 2009. С. 74-75.

22. Инновационный путь микрофильтрации в обеспечении бактериальной обсеменённости молочной сыворотки / Е. Р. Смирнов, И. А. Евдокимов, С. А. Емельянов, Г. С. Анисимов // Сборник материалов международной научно-практической конференции «Инновационные технологии и оборудование в молочной промышленности». М.; НОУ «Образовательный научно-технический центр молочной промышленности», 2010. С. 31-33.

23. Реальные мембранные нанобиотехнологии в молочной промышленности /под.ред И.А.Евдокимова. М.: НОУ «Образовательный научно-практический центр молочной промышленности», 2009. 84 с.

24. Храмцов А. А. Теоретическое и экспериментальное обоснование биомембранной технологии молочного полисахаридного концентрата: дис. д-ра техн. наук. Ставрополь, 1999.

25. Синельников Б. М., Храмцов А. Г., Евдокимов И. А., Рябцева С. А., Серов А. В. Лактоза и ее производные. СПб.: «Профессия», 2007. 768 с.

26. Храмцов А. Г., Рябцева С. А., Топалов В. К. Биотрансформация лактозы в лактулозу //Сборник научных трудов СевКавГТУ серия «Продовольствие», №3. С. 5-7. Ставрополь, 2007. С. 19-21.

27. Храмцов А. Г., Суюнчев О. А., Лафишев А. Ф. Особенности совместной термокислотной коагуляции белков молока и сыворотки при производстве сыра / Материалы 2-ой Всероссийской научно-технической конференции «Современные достижения биотехнологии» т.ч. // Северо-Кавказский государственный технический университет. Ставрополь, 2002. С. 31-35.

28. Будкевич Р. О., Емельянов С. А., Храмцов А. Г., Евдокимов И. А. Реакция Майяра как путь образования наночастиц // Молочная промышленность. №1. 2010. С. 55-56.

29. Shongwe M. S., Smith C. A., Ainscough E. C., Baker H. A., Brodie A. M., Baker E. N. Anion binding by human lactoferrin: results from crystallographic and physicochemical studies. (1992) Biochem. J., 31, 4451-4458.


Review

For citations:


Emelyanov S.A., Dementyev M.S., Dementyeva D.M. THE APPLICATION OF DAIRY PRODUCTS OF HEALTHY NUTRITION IN THE CORRECTION OF FUNCTIONAL CONDITIONS OF NURSING MOTHERS. Modern Science and Innovations. 2016;(3):107-113. (In Russ.)

Views: 42


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2307-910X (Print)