Preview

Modern Science and Innovations

Advanced search

THE RESEARCH OF TECHNOLOGICAL PROPERTIES OF SEA BUCKTHORN MEAL

Abstract

The results of researches of technological properties of the fat-free sea buckthorn meal are presented in the article. Processes of swelling capacity at various temperature - time parameters of the water environment, antioxidant activity and influence on physical properties of a gluten and baking properties of wheat flour were studied.

About the Authors

Ekaterina Olegovna Nikulina
Siberian Federal University
Russian Federation


Olga Yakovlevna Kolman
Siberian Federal University
Russian Federation


Galina Valentinovna Ivanova
Siberian Federal University
Russian Federation


References

1. Коновалов Д. А., Оробинская В. Н., Писаренко О. Н. Антиоксиданты плодов и овощей // Современная наука и инновации. 2013. № 4. С. 76-83.

2. Никулина Е. О. Облепиховый шрот как функциональный ингредиент для создания продуктов функционального назначения / Е. О. Никулина, Г. В. Иванова, О. Я. Кольман // Вестник Красноярского государственного аграрного университета. 2015. № 10. С. 98-105.

3. Кольман О. Я. Вторичные сырьевые ресурсы как биологически активная добавка направленного действия / О. Я. Кольман, Г. В. Иванова // Здоровье населения и среда обитания. 2012. № 7. С. 30-32.

4. Никулина Е. О. Разработка технологических процессов производства мучных кондитерских, хлебобулочных и кулинарных изделий с добавлением облепихового шрота: дис.. канд. техн. наук: 05.18.15. СПб., 2001. 233 с.

5. Functional characterisation of fermented beverage based on soymilk and sea buckthorn syrup / Maftei N. M.; Dinica R.; Bahrim G. // Annals of the University «Dunarea de Jos» of Galati - Fascicle VI: Food Technology 2012 Vol.36 No.1 pp. 81-96 ref. 44

6. Banu C. Treaty of Food Industry: Food Technologies (in Romanian), vol. 2, Ed. ASAB, Bucharest, 2009;

7. Byrd S. J. Using antioxidants to increase shelf life of food products, Cereal Foods World, 2001, 46 (2), 48-53.

8. Gazzani G., Papetti A., Massolini G., Daglia M. Anti- and prooxidant activity of water soluble components of some common diet vegetables and the effect of thermal treatment, Journal of Agricultural and Food Chemistry, 1998, 46 (10), 4118-4122.

9. Bassiouny S. S., Hassanien F. R., Ali F. A. E.-R., El-Kayati S. M. Efficiency of antioxidants from natural sources in bakery products, Food Chemistry, 1990, 37 (4), 297-305.

10. Yang B., Kallio H. Physiological effects of sea buckthorn (Hippophae rhamnoides) fruit pulp and seed oils, in: Seabuckthorn (Hippophae L.): A Multipurpose Wonder Plant (Vol. 2: Biochemistry and Pharmacology) (Editor: Singh, V.), Daya Publishing House, New Delhi, 2005, 363-389.


Review

For citations:


Nikulina E.O., Kolman O.Ya., Ivanova G.V. THE RESEARCH OF TECHNOLOGICAL PROPERTIES OF SEA BUCKTHORN MEAL. Modern Science and Innovations. 2016;(3):102-106. (In Russ.)

Views: 69


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2307-910X (Print)