Preview

Modern Science and Innovations

Advanced search

LENTILS USE FOR INCREASING BIOLOGICAL VALUE OF FOOD

Abstract

The possibility of use of lentils and processed products for the enrichment of confectionery and bakery products was studied. Due to containing in lentils essential amino acids, vitamins, microelements and other useful substances obtained products have a high nutritional and biological value.

About the Authors

Irina Aleksandrovna Belyaeva
North-Caucasus Federal University
Russian Federation


Anastasia Artemovna Koverchenko
North-Caucasus Federal University
Russian Federation


Ekaterina Nikolaevna Kholodova
North-Caucasus Federal University
Russian Federation


References

1. Мартинчик А. Н., Маев И. В., Петухов А. Б. Питание человека (основы нутрициологии) / под ред. А. Н. Мартинчика. М.:ГОУВУНМЦ М 3 РФ, 2002. 527 с.

2. Оробинская В. Н., Писаренко О. Н. Развитие науки функциональных пищевых продуктов в странах европейского сообщества. Новый ингредиент для производства функциональных продуктов питания // Перспективы науки. 2015. № 1 (64). С. 83-88.

3. Казаков Е. Д., Карпиленко Г. П. Биохимия зерна и хлебопродуктов. К14 (3-е перераб. и доп. изд.). СПБ.: ГИОРД, 2005. 512 с.

4. Батурина Н. А. Влияние добавок муки бобовых культур на формирование качества хлеба из пшеничной муки: автореф. дисс. канд.техн.наук. СПб., 2006. 20 с. ТЕХНОЛОГИЯ ПРОДОВОЛЬСТВЕННЫХ ПРОДУКТОВ

5. Варлахов Н. Д. Современное состояние и перспективы возделывания чечевицы / тезисный доклад. М., 1995. 518 с.

6. Леонтьев В. М. Чечевица. Гос. изд-во сельхоз. литературы, 1960. 90 с.

7. Горпинченко Т. Чечевица перспективная культура // Хлебопродукты. 2006. №4. С. 58-59.

8. Варлахов М. Д., Шумилин П. И., Селедкина И. М. Интродукция чечевицы и оценка химического состава и питательности зеленой массы // III Международная научно-производственная конференция «Интродукция нетрадиционных и редких сельскохозяйственных растений». Пенза, 2000. Том 1. С. 79-80.

9. Нилова Л. П. Товароведение и экспертиза зерномучных товаров: учебник. М.: ИНФРА-М, 2011.

10. Василенко В. Н., Татаренков Е. А., Фролова Л. Н., Рыжкова Е. В. Белковые продукты нового поколения на основе зернобобовых культур // Хлебопродукты. 2012. №5. С. 52-54.

11. Чижикова О. Г. Исследование гречневой и чечевичной муки в качестве компонентов для мучных смесей / О. Г. Чижикова, Н. В. Зотова, О. В. Воронцова // Пищевые биотехнологии: проблемы и перспективы в XXI в. Владивосток, 2000. С.60-61.


Review

For citations:


Belyaeva I.A., Koverchenko A.A., Kholodova E.N. LENTILS USE FOR INCREASING BIOLOGICAL VALUE OF FOOD. Modern Science and Innovations. 2016;(3):94-101. (In Russ.)

Views: 121


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2307-910X (Print)