Preview

Modern Science and Innovations

Advanced search

THE PRODUCTION OF PHOSPHOLIPID CONCENTRATES FROM SAFFLOWER OIL

https://doi.org/10.33236/2307-910X-2019-2-26-151-159

Abstract

The relevance of the development of the production of domestic phospholipid additives is determined by the high demand for phospholipids in the production of many food products, complex dietary supplements and pharmaceuticals; discrediting a number of imported phospholipid products obtained from genetically modified soybean seeds; the practical lack of domestic technologies for the production of phospholipid additives focused on the industrial use and use of domestic safe raw materials. In this regard, the goal was set - the development of import-substituting technology for the production of lecithin from phospholipid concentrates of safflower oils.

About the Authors

V. N. Vasilenko
Voronezh state university of engineering technologies
Russian Federation


L. N. Frolova
Voronezh state university of engineering technologies
Russian Federation


I. V. Dragan
Voronezh state university of engineering technologies
Russian Federation


N. A. Mikhailova
Voronezh state university of engineering technologies
Russian Federation


S. Altai
Kazakh agrotechnical University
Russian Federation


T. S. Altayev
Kazakh national agrarian University
Russian Federation


References

1. Алтайулы С, Якияева М. А. Технология производства фосфолипидных концентратов растительных масел // Вестник Алматинского технологического университета. 2016. №4. С.58-65.

2. Алтайулы С, Сейилханова Б. А., Изтаев А., Алтаев Т. С. Совершенствование технологии производства сафлорового масла с получением фосфолипидных эмульсий из семян сафлора // Производство и переработка сельскохозяйственной продукции: менеджмент качества и безопасности: материалы международной научно-практической конференции, посвященной 25-летию факультета технологии и товароведения Воронежского государственного аграрного университета имени императора Петра I. Ч. П. Воронеж: ФГБОУ ВО Воронежский ГАУ, 2018. С. 203-209.

3. Алтайулы С, Темирова И.Ж. Получение пищевых лецитинов из сафлоровых масел // Механика и технологии. 2018. № 1 (59). С. 65-67.

4. Бутина Е. А., Бондаренко И. Н., Лобанов А. В., Ветров А. П. Перспектива производства отечественных фосфолипидных продуктов и БАД // Ингредиенты. Сырье и добавки. 2003. № 2. С.62-63.

5. Василенко В. Н., Баутин В. М., Фролова Л. Н., Драган И. В. Улучшение системы менеджмента качества масложирового предприятия на основе совершенствования технологических процессов // Вестник Воронежского государственного университета инженерных технологий. 2012. № 1 (51). С. 183-187.

6. Василенко В. Н., Копылов М. В., Фролова Л. Н., Таркаев Ю. В. Инновационные композиции растительных масел с оптимизированным жирно-кислотным составом // Актуальная биотехнология. 2012. № 4. С. 8-10.

7. Василенко В. Н., Копылов М. В., Фролова Л. Н., Драган И. В. Математическая модель движения сырья в шнековом канале маслопресса // Вестник Воронежского государственного университета инженерных технологий. 2013. № 3 (57). С. 18-22.

8. Кочеткова А. А., Нечаев А. П., Красильников В. Н. Фосфолипиды в технологии продуктов питания // Масложировая промышленность. 1999. №2. С.10-13.

9. Einhold. М. Lecitin Development and application // Food Processing. 1991. Vol.5. P.130-134.

10. Osorio, Fernandez-Martinez J., Mancha M., Garces R. Mutant sunflower with highconcentration of saturated fatty acids in the oil // Crop Sci. 1995. Vol.35. P.739-742.

11. Committee on Codex Specification, Pood Chemicals Codex (3Edn.), National Academy Press, Washington, D.C., 1981, pp. 166-167.

12. Handbook of Pharmaceutical Excipients, American Pharmaceutical Association, Washington, D.C., and Pharmaceutical Society, Great Britain, London,1986, p.165.


Review

For citations:


Vasilenko V.N., Frolova L.N., Dragan I.V., Mikhailova N.A., Altai S., Altayev T.S. THE PRODUCTION OF PHOSPHOLIPID CONCENTRATES FROM SAFFLOWER OIL. Modern Science and Innovations. 2019;(2):151-159. (In Russ.) https://doi.org/10.33236/2307-910X-2019-2-26-151-159

Views: 154


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2307-910X (Print)