Preview

Modern Science and Innovations

Advanced search

THE DETERMINATION OF OPTIMAL PARAMETERS OF STERILIZATION OF BEVERAGES CONTAINING PECTIN

Abstract

The article presents data on the development of technology of functional beverages on the basis of pumpkin juice with pectin concentrates, obtained from sugar beet pulp and Apple pomace. A study of the content of pectin substances with different modes of sterilization of beverages, determined the optimal parameters of sterilization, to ensure bacteriological safety of the finished products.

About the Authors

Natalia Sergeevna Limareva
North-Caucasus Federal University
Russian Federation


Lyudmila Vladimirovna Donchenko
Kuban State Agrarian University
Russian Federation


Valeria Nikolaevna Orobinskaya
North-Caucasus Federal University
Russian Federation


References

1. Росляков Ю. Ф., Вершинина О. Л., Гончар В. В. Хлебобулочные, макаронные и кондитерские изделия нового поколения: учебное пособие. Изд. 2-е переработ. и доп. / под ред. д-ра техн. наук проф. Ю. Ф. Рослякова. Краснодар: Изд. ФГБОУ ВПО «КубГТУ», 2014. 180 с.

2. Nawirska-Olszanska A, Biesiada A, Sokół-Łętowska A, Kucharska A. Z. Characteristics of organic acids in the fruit of different pumpkin species// Food Chem. 2014 Apr 1;148:415-9.

3. Towards food security through application of novel scientific findings / S. T. Azimova1, M.Z. Kizatova, S. O. Akhmetova, L. V. Donchenko, A. M. Admayeva // Journal of security and sustainability issues, 2017, Volume 6, Number. Р. 719-729.

4. Карпович Н. С. Пектин и сырьевые ресурсы / Н. С. Карпович, Л. К. Теличук., Л. В. Донченко, М. А. Тоткайло // Пищевая промышленность. 1981. № 3. С. 36.

5. Донченко Л. В. Пектиносодержащие молочные продукты // Переработка молока, 2006. № 5. С. 30-31.

6. Дегтярев Л. С. Свойства и строение галактуроновой кислоты в технологии производства пектинов / Дегтярев Л. С., Купчик М. П., Донченко Л. В., Богданова О. В. // Известия высших учебных заведений. Пищевая технология, 2002, № 4. С. 15-18.


Review

For citations:


Limareva N.S., Donchenko L.V., Orobinskaya V.N. THE DETERMINATION OF OPTIMAL PARAMETERS OF STERILIZATION OF BEVERAGES CONTAINING PECTIN. Modern Science and Innovations. 2017;(4):216-219. (In Russ.)

Views: 48


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2307-910X (Print)