Preview

Modern Science and Innovations

Advanced search

CRITERIA OF SAFETY OF BIOLOGICALLY ACTIVE ADDITIVES AND GENETICALLY MODIFIED FOODS IN THE EUROPEAN UNION AND THE CUSTOMS UNION

https://doi.org/10.33236/2307-910Х-2018-4-24-169-177

Abstract

One of the key and urgent problems of any state is food safety. According to the interpretation of the UN (EAO) "...food security refers to a situation in which all people at all times have access to sufficient, safe and nutritious food to meet their needs and food preferences for an active and healthy life...". Food security is the national sovereignty and development of the economic system of any country of the European community.

About the Authors

Valeria Nikolaevn Orobinskaya
North-Caucasus Federal University
Russian Federation


Tatyana Viktorovna Shchedrina
North-Caucasus Federal University
Russian Federation


Timur Shamilevich Shaltumaev
North-Caucasus Federal University
Russian Federation


Natalia Sergeyevna Limareva
North-Caucasus Federal University
Russian Federation


References

1. Лысак М. А. Продовольственная проблема и пути ее решения в мире // Фундаментальные исследования. 2013. № 107. С. 1545-1549.

2. Graziano da Silva J., Nwanze K.F., Cousin E. The state of Food Insecurity in the World 2014.

3. Strengthening the enabling environment for food security and nutrition. Rome: FAO, 2014, 54 p.

4. Концепция долгосрочного социально-экономического развития Российской Федерации на период до 2020 года/ [Электронный ресурс] - Режим доступа: http://economy.gov.ru/minec/activity/sections/strategicplanning/concept/doc2008111701 (дата обращения: 12.02.2016).

5. Филиппов Р. В. Теоретические аспекты анализа продовольственной безопасности// интернет-журнал «Науковедение». 2016. Том 8 (№4). [ Электронный ресурс] - http:// naykovedenie.ru. (Дата обращения 09.09.2018)

6. Поздняковский В.М. О некоторых приоритетах науки питания// Ползуновский вестник. 2011. №3(2). С.7-22.

7. Как оценивается безопасность пищевых добавок в Европейском союзе. Комиссия «Кодекс Алиментариус»: htt:// www. Codex Alimentarius.net/web/ index.jsp [Электронный ресурс] (Дата обращения 12.09.2018)

8. ГМО: возможности, вызовы и меры регулирования // МОСТЫ. Аналитика и новости в торговле и устойчивом развитии. 2014. выпуск 5 (август). С.9-15.

9. Требования безопасности пищевых добавок, ароматизаторов и технологических вспомогательных средств [Электронный ресурс]// http://www.registrbad.ru/bad (Дата обращения 09.09.2018).

10. Покровский В.И., Романенко Г.А., КняжевВ.А., Герасименко Н.Ф., Онищенко Г.Г., Тутельян, В.А., Позняковский В.М. Политика здорового питания. Федеральный и региональный уровни. - Новосибирск: Сиб.унив. изд-во, 2002. - 344 с.

11. Гусева М.В. классификация и кодирование генетически модифицированных продуктов растительного происхождения// Известия вузов. Пищвая технология. 2008., №5-6., С. 108-110.

12. Менард К., Менрад М. Будущее коммерческоет внедрение генетически модифицированных организмов в сранах Европейского Союза // www.rusbiotex.ru/artcle/future.com.php (дата обращения 12.12.2018).

13. The Bio Pesticide Manual. First edition/ Ed. L.G. Cooping. - The British Crop Protection Council.- P.239-255.

14. wwww.63.rospotrebnadzor. ru

15. Изменения в TP ТС 022/2011 в части информирования о ГМО https://foodsmi.com/a734 (Дата обращения 18.02.2019).


Review

For citations:


Orobinskaya V.N., Shchedrina T.V., Shaltumaev T.Sh., Limareva N.S. CRITERIA OF SAFETY OF BIOLOGICALLY ACTIVE ADDITIVES AND GENETICALLY MODIFIED FOODS IN THE EUROPEAN UNION AND THE CUSTOMS UNION. Modern Science and Innovations. 2018;(4):169-177. (In Russ.) https://doi.org/10.33236/2307-910Х-2018-4-24-169-177

Views: 41


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2307-910X (Print)