Preview

Modern Science and Innovations

Advanced search

THE INFLUENCE OF SOME TECHNOLOGICAL PARAMETERS OF THE DAIRY PRODUCTS FABRICATION ON THE COLLOID ZINC COMPLEX STABILITY

https://doi.org/10.33236/2307-910Х-2018-4-24-128-133

Abstract

In our country, the problem of normalizing the intake of essential trace elements of zinc into the human body is quite urgent, the solution of which is the enrichment of affordable mass consumption products, an important place among which is milk and dairy products. This work is aimed at studying the influence of some technological parameters of dairy production on the stability of the colloidal complex of zinc.

About the Authors

Andrey Vladimirovich Blinov
North-Caucasus Federal University
Russian Federation


Alexander Vladimirovich Serov
North-Caucasus Federal University
Russian Federation


Alexey Alexeyevich Gvozdenko
North-Caucasus Federal University
Russian Federation


Elena Vladimirovna Momot
North-Caucasus Federal University
Russian Federation


References

1. Коденцова В. Обогащение пищевой продукции микронутриентами как технология повышения качества жизни / В. Коденцова, Д. Рисник // Бизнес пищевых ингредиентов. 2016. №2(53). С. 44-46.

2. Захарова И. Н. Недостаточность витамина D у подростков: результаты круглогодичного скрининга в Москве /Захарова И. Н., Творогова Т. М. и др. / Педиатрическая фармакология. 2015. №12(5). С. 528-531.

3. Скальный А. В. Биоэлементы в медицине / А. В. Скальный, И. А Рудаков. М.: Оникс 21 век, Мир, 2004. С. 272.

4. Дубовой Р. М. Элементный статус населения Ставропольского края / Р. М. Дубовой, М. Г. Скальная. Ставрополь: СтГМА, 2008. С. 92.

5. Ахназарова С. Л. Оптимизация экспериментов в химии и химической технологии / Ахназарова С. Л., Кафаров В. В. М.: Высшая школа, 1978. 319 с.

6. Боровиков В. STATISTICA. Искусство анализа данных на компьютере / В. Боровиков. СПб.: Питер, 2003. 688 с.

7. Грачев Ю. П. Математические методы планирования экспериментов / Ю. П. Грачев. М.: Пищевая промышленность, 1979. 200 с.

8. Коротченкова Н. В. Витамины гетероциклического ряда. Строение, свойства, синтез, химическая технология: Методические указания / Коротченкова Н. В., Самаренко В. Я. СПб.: Изд-во СПХФА, 2006. 58 с.

9. Heelis P. F. Thephotophysicalandphotochemicalpropertiesofllavins (isoalloxazines) / P. F. Heelis // Chemical Society Reviews. 1982. Iss.l P. 15-39.

10. Sun M. Molecular luminescence studies of flavines. I. Excited states of flavines / M. Sun, T.A. Moore, P.S. Song // J. Am. Chem. Soc. 1972. Vol. 94. Iss.5, P. 1730-1740.

11. Lakowicz J. R. Principles of Fluorescence Spectroscopy / J. R. Lakowicz. New York: Springer Scienc, 2006. 960 p.

12. Drossier P. pH dependence of the absorption and emission behaviour of riboflavin in aqueous solution / P. Drossier, W. Holzer, A. Penzkofer, P. Hegemann // Chemical Physics. 2002. Vol. 282, Iss.3, №15. P. 429-439.

13. Penzkofer, A. Photoluminescence behavior of riboflavin and lumiflavin in liquid solutions and solid films / A. Penzkofer // Chemical Physics. 2012. Vol. 400, P. 142-153.

14. Дмитревич И. H. Физико-химические методы анализа. Ч.П. Оптические методы анализа: учебное пособие для студентов заочной формы обучения / Дмитревич И. Н., Пругло Г. Ф., Фёдорова О. В., Комиссаренков А. А. СПб.: 2014. 39 с.

15. Костенко, К. В. Совершенствование процесса восстановления молочной сыворотки и производство молочных десертов на её основе: дис.. канд. тех. наук: 05.18.04 / Костенко Константин Васильевич. - Ставрополь, 2016. 161 с.


Review

For citations:


Blinov A.V., Serov A.V., Gvozdenko A.A., Momot E.V. THE INFLUENCE OF SOME TECHNOLOGICAL PARAMETERS OF THE DAIRY PRODUCTS FABRICATION ON THE COLLOID ZINC COMPLEX STABILITY. Modern Science and Innovations. 2018;(4):128-133. (In Russ.) https://doi.org/10.33236/2307-910Х-2018-4-24-128-133

Views: 52


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2307-910X (Print)