Preview

Modern Science and Innovations

Advanced search

SAUCES PRODUCTS BASED ON HOMOGENATE OF THE FRUITS OF SORBUS AUCUPARIA

https://doi.org/10.33236/2307-910Х-2018-4-24-122-127

Abstract

The paper Presents a review of scientific and technical documentation for the sauce products. Disadvantages of these methods are defined as the use of high-temperature modes of processing plant raw materials, thereby reducing the nutritional value of the finished product, as the use of preservatives (in the form of citric acid and sugar) and stabilizers (in the form of starches), the use of alcohol-containing components, which limits the purpose of the product for food purposes.

About the Author

Ksenia Nikolaevna Nitsievskaya
Siberian University of consumer cooperation
Russian Federation


References

1. Способ получения основы для соуса: пат. 2411879 Российской Федерации. № 2009129298/13; заявл. 29.07.2009; опубл. 20.02.2011, Бюл. №5.

2. Способ производства овощефруктовых соусов с калиной «Калисто»: заявка 2012111353 Российской Федерации заявл. 23.03.2012.

3. Способ получения соуса: пат. 2481041 Российской Федерации. № 2012102139/13; заявл. 24.01.2012; опубл. 10.05.2013, Бюл.№ 13.

4. Способ производства соуса: пат. 2512903 Российской Федерации. № 2013103224/15; заявл. 25.01.2013; опубл. 10.04.2014, Бюл. № 10.

5. Способ получения соуса: пат. 2508861 Российской Федерации. № 2013103223/04; заявл. 25.01.2013; опубл. 10.03.2014, Бюл. № 7.

6. Способ выработки соуса: пат. 2481043 Российской Федерации. № 2012102143/13; заявл. 24.01.2012; опубл. 10.05.2013, Бюл.№ 13.

7. Способ выработки соуса: пат. 2502436 Российской Федерации. № 2013103221/14; заявл. 25.01.2013; опубл. 27.12.2013, Бюл. № 36.

8. Способ приготовления соуса: пат. 2481044 Российской Федерации. № 2012102144/13; заявл. 24.01.2012; опубл. 10.05.2013 Бюл. № 13.

9. ГОСТ 31986-2012 Услуги общественного питания. Метод органолептической оценки качества продукции общественного питания.

10. ГОСТ ISO 5492-2014 Органолептический анализ. Словарь.

11. ГОСТ ISO 13299-2015 Органолептический анализ. Методология. Общее руководство по составлению органолептического профиля.

12. ГОСТ 18077-2013 Консервы. Соусы фруктовые. Технические условия.

13. Способ получения пастообразного концентрата из семян амаранта: пат. 2453127 Российской Федерации. № 2010146431/10; заявл. 15.11.2010; опубл. 20.06.2012 Бюл. № 17.

14. Sushil N, Suneeta P. Amaranth - A Functional Food // Concepts of Dairy & Veterinary Sciences. 2018. 1(3).

15. Han S, Xu В Bioactive Components of Leafy Vegetable Edible Amaranth (AmaranthusmangostanusL.) as Affected by Home Cooking Manner // J Food Sci Technol. 2014. 2(4). PP. 122-127.

16. Bolontrade AJ, Scilingo AA, A"n6n MC Amaranth proteins foaming properties: Film rheology and foam stability // Colloids and Surfaces B: Biointerfaces. 2016. Part 2. (140) - PP. 643-650.

17. Avila Sosa R, Palou E, Mungu Fa MTJ, Nev 'arez Moorill 'on GV, Cruz ARN, et al. Antifungal activity by vapor contact of essential oils added to amaranth, chitosan, or starch edible film. Intl // J Food Microbiol. 2012. 153(2).PP. 66-72.

18. Daysi Perez-Rea, Raquel Antezana-Gomez The Functionality of Pseudocereal Starches // Starch in Food (Second Edition), 2018. PP. 873-893.

19. Elke K. Arendt, Emanuele Zannini Amaranth // Cereal Grains for the Food and Beverage Industries. 2013. PP. 439-473.

20. Stefano D'Amico, Regine Schoenlechner Amaranth // Gluten-Free Ancient Grains. 2017. PP. 131-159.

21. M. Papageorgiou, A. Skendi Texture design of'free-from' foods-The case of gluten-free // Modifying Food Texture. 2015. PP. 239-268.

22. Fuat Liilea.Turhan Koyuncua Convective and Microwave Drying Characteristics of Sorbus Fruits (Sorbus domestica L.) // Procedia - Social and Behavioral Sciences. 2015. N 195. PP. 2634-2643.

23. Jukka Suhonen, Jukka Jokimaki, Roosa Lassila, Marja-Liisa Kaisanlahti-Jokimaki, Pilar Carbo-Ramirez Effects of roads on fruit crop and removal rate from rowanberry trees (Sorbus aucuparia) by birds in urban areas of Finland // Urban Forestry & Urban Greening. 2017. N 27. PP. 148-154.

24. Jukka Suhonen, Julcka Jokimaki Fruit removal from rowanberry (Sorbus aucuparia) trees at urban and rural areas in Finland: A multi-scale study // Landscape and Urban Planning. 2015. N 137. PP. 13-19.

25. Felix Aladedunye, Bertrand Matthaus Phenolic extracts from Sorbus aucuparia (L.) and Malus baccata (L.) berries: Antioxidant activity and performance in rapeseed oil during frying and storage // Food Chemistry. 2014. N 159. PP. 273-281.


Review

For citations:


Nitsievskaya K.N. SAUCES PRODUCTS BASED ON HOMOGENATE OF THE FRUITS OF SORBUS AUCUPARIA. Modern Science and Innovations. 2018;(4):122-127. (In Russ.) https://doi.org/10.33236/2307-910Х-2018-4-24-122-127

Views: 44


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2307-910X (Print)