Preview

Modern Science and Innovations

Advanced search

INNOVATIVE TECHNOLOGY FOR PRODUCTION OF COMPOSITE WHEAT-FLAXSEED MEAL

https://doi.org/10.33236/2307-910Х-2018-4-24-115-121

Abstract

Bread and bakery products occupy a considerable amount in the diet in Russia (up to 40 %). Therefore, it seems very promising and in demand to form is the use of flour composite mixtures with a given content of basic nutrients and biologically active substances: proteins, carbohydrates, fats, vitamins, micro and macronutrients based on products of processing of grain crops, including wheat, triticale, rye and flax seed.

About the Authors

Roman Khazhsetovich Kandrokov
Federal scientific center of food systems. V. M. Gorbatov
Russian Federation


Georgiy Nestorovich Pankratov
Federal scientific center of food systems. V. M. Gorbatov
Russian Federation


Irina Sergeyevna Vitol
Federal scientific center of food systems. V. M. Gorbatov
Russian Federation


References

1. Мелешкина Е. П. Научный подход к переработке семян льна на основе использования их фитохимического потенциала с целью создания новых пищевых продуктов с заданными свойствами // Аграрный вестник Юго-Востока. 2016. № 1-2 (1415). С. 68-71.

2. Меренкова С. П., Кретова Ю. И., Лукин А. А. Технологическое обоснование использования продуктов переработки семян льна в хлебопекарной отрасли // Хлебопечение России. 2016. № 6. С. 24-27.

3. Муругова Д. В., Никуличева Ю. В., Короткова А. А., Мосолова Н. И. Влияние льняного семени и продуктов его переработки на липидно-белковый состав молочной продукции // Пищевая промышленность. 2018. № 7. С. 29-31.

4. Сигарева М. А., Могильный М. П., Шалтумаев Т. Ш. Использование продуктов переработки семян льна для производства изделий повышенной пищевой ценности // Известия высших учебных заведений. Пищевая технология. 2015. № 5-6 (347348). С. 42-45.

5. Тугжу Б. Б. А., Федорова Т. Ц., Забалуева Ю. Ю., Хамаганова И. В. Об использовании семян масличного льна для создания мясопродукта функционального назначения // Международная научно-практическая конференция, посвященная памяти Василия Матвеевича Горбатова. 2017. № 1. С. 325-326.

6. Цыганова Т. Б., Миневич И. Э., Зубцов В. А., Осипова Л. Л. К вопросу о пищевой безопасности семян льна и продуктов их переработки // Хлебопечение России. 2017. № 2. С. 23-26.

7. Goyal A., Sharma V., Upadhyay N., Sihag M., Gill S. Flax and flaxseed oil: an ancient medicine & modern functional food // Journal of Food Science and Technology. 2014. T. 51. № 9. C. 1633-1653.

8. Guine R. P. F., Ramalhosa E.C.D., Valente L.P. New foods, new consumers: innovation in food product development // Current Nutrition and Food Science. 2016. T. 12. № 3. C. 175-189.

9. Krist S. Stuebiger G., Unterweger H. Analysis of volatile compounds and triacylglycerol composition of fatty seed oil gained from flax and false flax // European Journal of Lipid Science and Technology. 2006. T. 108. № 1. C. 48-60.

10. Rahman M.S. State diagram of foods: its potential use in food processing and product stability // Trends in Food Science & Technology. 2006. T. 17. № 3. C. 129-141.


Review

For citations:


Kandrokov R.Kh., Pankratov G.N., Vitol I.S. INNOVATIVE TECHNOLOGY FOR PRODUCTION OF COMPOSITE WHEAT-FLAXSEED MEAL. Modern Science and Innovations. 2018;(4):115-121. (In Russ.) https://doi.org/10.33236/2307-910Х-2018-4-24-115-121

Views: 60


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2307-910X (Print)