Preview

Modern Science and Innovations

Advanced search

A STUDY OF MICROSTRUCTURAL CHANGES OF MEAT PRODUCTS FROM REINDEER MEAT WITH THE ADDITION OF JERUSALEM ARTICHOKE POWDER

Abstract

The article presents the results of histological study of samples of semi-finished products of reindeer meat with the introduction of Jerusalem artichoke powder in different quantities. The influence of the amount of Jerusalem artichoke powder and heat treatment on the microstructure of semi-finished products is considered.

About the Authors

Inessa Aleksandrovna Zachesova
Moscow State Academy of Veterinary Medicine and Biotechnology - MVA named after K.I. Skryabin
Russian Federation


Stanislav Viktorovich Kolobov
Moscow Humanitarian Universit
Russian Federation


Victoria Alexandrovna Pchelkina
Federal scientific center of food systems named after V. M. Gorbatov
Russian Federation


References

1. Зачесова И. А., Колобов С. В. Использование порошка топинамбура в производстве мясных рубленых полуфабрикатов // Технология и товароведение инновационных пищевых продуктов. 2018. №3(50). С. 6-11.

2. Страхова С. А. Разработка рецептуры мясных котлет с использованием порошка топинамбура / С. А. Страхова, И. А. Зачесова, С. В. Колобов // Товаровед продовольственных товаров. 2017. № 5. С. 17-21.

3. ГОСТ 19496-2013. Мясо и мясные продукты. Метод гистологического исследования. Введ. 01-07-2015. М.: Стандартинформ, 2014. 10 с.

4. Хвыля С. И. Новые национальные стандарты по методам гистологического определения белковых и углеводных добавок растительного происхождения / С. И. Хвыля, В. А. Пчелкина, С. С. Бурлакова // Пищевая безопасность, просле-живаемость и стандарты качествапродуктов из мяса птицы и яиц: материалы международного семинара. М., 2009. С. 86-96.

5. Пчелкина В. А. Новый эффективный метод приготовлениявысококачественных гистологических препаратов мясного сырья ипродукции / В. А. Пчелкина, С. С. Бурлакова // Живые системы и биологическая безопасность населения: материалы VII международнойнаучной конференции студентов и молодых ученых. М., 2008. С. 269-270.

6. Pospiech М. Microscopic methods in food analysis / Pospiech М., RezacovaLukaskova Z., Tremlova B., Randulova Z., Bartl P. // Maso international. Brno. 2011. Vol. 1. P. 27-34.

7. Randulova Z. Determination of soya protein in model meat products using image analysis / Randulova Z., Tremlova B., Rezacova-Lukaskova Z., Pospiech М., Straka I. // Czech Journal of Food Sciences. 2011. Vol. 29. Is. 4. P. 318-321.

8. Tremlova, B. Evaluation of histological methods for detection of plant ingredients in meat products with regard to the use of image analysis systems / B. Tremlova, P. Starha // In: 43. ArbeitstagungdesArbeitsgebietesLebensmittelhygiene, Garmisch-Partenkirchen, Germany, 25. 25.09. 2001. 2002. P. 838-842.

9. Хвыля С. И. Контроль качества мяса: гистологические методы / С. И. Хвыля, В. А. Пчелкина // Контроль качества продукции. 2013. №10. С. 30-34.

10. Хвыля С.И. Применение гистологического анализа при исследовании мясного сырья и готовых продуктов / С. И. Хвыля, В. А. Пчелкина, С. С. Бурлакова // Техника и технология пищевых производств. 2012. № 3. С. 132-138.


Review

For citations:


Zachesova I.A., Kolobov S.V., Pchelkina V.A. A STUDY OF MICROSTRUCTURAL CHANGES OF MEAT PRODUCTS FROM REINDEER MEAT WITH THE ADDITION OF JERUSALEM ARTICHOKE POWDER. Modern Science and Innovations. 2018;(3):98-103. (In Russ.)

Views: 85


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2307-910X (Print)