Preview

Modern Science and Innovations

Advanced search

STUDY OF MILK WITH HIGH PROTEIN CONCENTRATION FERMENTATION BY LACTIC ACID BACTERIA STARTER CULTURES

Abstract

The urgency of functional fermented dairy products, enriched with food proteins of animal origin, manufacturing is established. The influence of "MOBILUX-LIGHT" concentrate on lactic acid fermentation dynamics is studied by calori-metric method. The optimal dosage of "MOBILUX-LIGHT"" for high protein fermented milks reception is established.

About the Authors

Aleksey Dmitrievich Lodygin
North-Caucasus Federal University
Russian Federation


Maria Alekseevna Shatravina
North-Caucasus Federal University
Russian Federation


Ksenia Morozova
Free University of Bozen-Bolzano
Russian Federation


Mario Scampicchio Matteo
Free University of Bozen-Bolzano
Russian Federation


Mannino Saverio
University of Milan
Russian Federation


References

1. Ганина В. И. Питьевое молоко с йодсодержащими добавками / В. И. Ганина, И. И. Ионова, С. А. Фильчакова, Д.С. Лукин // Переработка молока. 2012. №5. С. 16-17.

2. Герасимова Т. В. Технология кисломолочных напитков: применение экстрактов растительного сырья / Т.В. Герасимова, И.А. Евдокимов, А.Д. Лодыгин, Е.А. Абакумова // Молочная промышленность. 2012. № 2. С. 83-84.

3. Горбатова К. К. Физико-химические и биохимические основы производства молочных продуктов. СПб.: ГИОРД, 2004. 352 с.

4. МУ к прибору ТАМ III Instruments Waters LLC 159 Lukens DriveNew Castle, DE 19720. 2012. 192 p.

5. Тамим А. Й. Йогурт и аналогичные кисломолочные продукты: научные основы и технологии / А. Й. Тамим, Р. К. Робинсон. Пер. с англ. под науч. ред. Л. А. Забодаловой. СПб.: Профессия, 2003. 664 с.

6. Тихомирова Н. А. Технология продуктов лечебно-профилактического назначения на молочной основе. СПб.: Троицкий мост, 2010. 448 с.

7. Храмцов А.Г. Основополагающие принципы высокоэффетивного производства функциональных молочных продуктов / А.Г. Храмцов, В.И. Трухачёв, В.В. Молочников, Т.А. Орлова // Вестник АПК Ставрополья. 2016. № 3. С. 52-56.

8. Effect of additives to microbiological quality of yogurts// Pytel, R., Cwikova, O., Ondrusikova, S., Nedomova, S., Kumbar, V. // Potravinarstvo Slovak Journal of Food Sciences 12(1), c. 186-194, 2018.

9. Detection of peptide markers of soy, milk and egg white allergenic proteins in poultry products by LC-Q-TOF-MS/MS // Montowska, М., Fornal, E.// LWT - Food Science and Technology. 87, p. 310-317, 2018.

10. Behare, P., Kumar, H„ Mandal, S. // Yogurt: Yogurt Based Products (Book Chapter) // Encyclopedia of Food and Health c. 625-631, 2015.


Review

For citations:


Lodygin A.D., Shatravina M.A., Morozova K., Matteo M.S., Saverio M. STUDY OF MILK WITH HIGH PROTEIN CONCENTRATION FERMENTATION BY LACTIC ACID BACTERIA STARTER CULTURES. Modern Science and Innovations. 2018;(3):91-97. (In Russ.)

Views: 68


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2307-910X (Print)