Preview

Modern Science and Innovations

Advanced search

SUBSTANTIATION OF NON-WASTE TECHNOLOGY USE OF FRUIT CITRUS MAXIMA

Abstract

The results of a study of biologically active substances (BAS) of the pomelo - Citrus Maxima, of the component composition of peel and zestessential oils, antioxidant activity of aqueous extracts of fruit different parts are presented.The scheme of rational use of pomelo fruit is proposed, which includes the production of essential oils, manufacture of candied peel from the skin, gettingjelly products from the pulp, the use of films-partitions as an additive to animal feed.

About the Authors

Darya Sergeevna Davidenko
Siberian Federal University
Russian Federation


Liliya Viktorovna Naymushina
Siberian Federal University
Russian Federation


Irina Dementieva Zykova
Polytechnic Institute, Siberian Federal University
Russian Federation


References

1. Terry L. A. Health - promoting properties of fruit and vegetables. London: UK, 2011. 417 p.

2. Государственная фармакопея СССР: Вып. 2. Общие методы анализа. Лекарственное растительное сырье. Изд. XI, доп. М.: Медицина, 1990. 440 с.

3. Ушакова В. М., Лебедева О. И., Девятловская А. Н. Основы научных исследований. Часть 3. Исследование химического состава растительного сырья. Красноярск: СибГТУ, 2004. 360 с.

4. Вешняков В. А., Хабаров Ю. Г., Камакина Н.Д.Сравнение методов определения редуцирующих веществ // Химия раст. сырья. 2008. № 6. С. 47-50.

5. Гуринович Л. К., Пучкова Т. В. Эфирные масла: химия, технология, анализ и применение. М.: Школа косметических химиков, 2005. 192 с.

6. Хасанова С. Р. Сравнительное изучение антиоксидантной активности растительных сборов // Вестник ВГУ Серия: Химия. Биология. Фармация. 2007. № 1. С. 163-166.

7. ГОСТ 6442-2014 «Мармелад. Общие технические условия». М.: Стандартинформ, 2015. 6 с.

8. Давыденко Д. С., Наймушина Л. В., Зыкова И. Д. Плоды Citrus Maxima и их рациональное использование / В сб. мат-ов I Всерос. научно - практ. конф. «Региональный рынок в условиях кризиса», 23 дек. 2016 г. Красноярск: СФУ 2017. С. 211-216.

9. Химический состав российских пищевых продуктов: справочник / под ред. И. М. Скурихина и В. А. Тутельяна. М.: ДеЛипринт, 2002. 236 с.


Review

For citations:


Davidenko D.S., Naymushina L.V., Zykova I.D. SUBSTANTIATION OF NON-WASTE TECHNOLOGY USE OF FRUIT CITRUS MAXIMA. Modern Science and Innovations. 2018;(1):102-107. (In Russ.)

Views: 51


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2307-910X (Print)