Preview

Modern Science and Innovations

Advanced search

THE INVESTIGATION OF PHYSICAL AND CHEMICAL CHARACTERISTICS OF BIOPOLYMER GEL AS A OBJECT OF DRYING

Abstract

The article is devoted to the study and generalization of structural-mechanical, thermophysical, hygroscopic and specific to the field of research characteristics of biopolymer gel for packaging biodegradable materials.

About the Authors

Albert Hamed-Harisovich Nugmanov
Astrakhan State Technical University
Russian Federation


Mariya Aleksandrovna Nikulina
Astrakhan State Technical University
Russian Federation


Igor Yurevich Aleksanyan
Astrakhan State Technical University
Russian Federation


Artyom Igorevich Aleksanyan
PLC «Gazprom Dobycha Astrakhan»
Russian Federation


References

1. Алексанян И. Ю., Бунов А. А. Высокоинтенсивная сушка пищевых продуктов. Пеносушка. Теория. Практика. Моделирование: монография. Астрахань: АГТУ, 2004. 380 с.

2. Арет В., Николаев Б. Л., Николаев Л. К. Физико - химические свойства сырья и готовой продукции. СПб.: ГИОРД, 2009. 448 с.

3. Афанасьев Ю. О., Михайлов Г. С., Тиунова Н. В. Измерение вязкости жидкостей на ротационном вискозиметре РВ-8 Метод. указания к лабораторным работам по процессам и аппаратам пищевых производств, Кемерово, 2009. 15 с.

4. Богданов В. Д., Пархутова И. И. Влияние температуры нагрева раствора структурообразователя на реологические свойства термотропных гелей // Научные труды Дальрыбвтуза. 2010. Т. 22. С. 332-337.

5. Большакова Л. С., Литвинова Е. В., Жмурина Н. Д., Бурцева Е. И. / Влияние различных технологических факторов на реологические характеристики альгинатных гелей // Современные проблемы науки и образования. 2012. № 6.

6. Нугманов А. Х.-Х. Научно - практические подходы к конструированию многокомпонентных пищевых систем в технологии общественного питания: монография. Астрахань: ИП Сорокин Роман Васильевич, 2016. 96 с.

7. Пат. 154799 РФ, МПК G01N25/20 Калориметр для определения удельной теплоемкости пищевых продуктов / А. Х.-Х. Нугманов, В. А. Краснов, И. В. Краснов; заявитель и патентообладатель Нугманов А. Х.-Х. - 2015105320/28; заявл. 17.02.2015; опубл. 10.09.2015, Бюл. N 25.

8. Пат. 2417360 С2 РФ, МПК G01N3/02 Способ определения прочности гелеобразных продуктов / Е.Ф. Кудина, А. С. Неверов, Г. Г. Печерский, Ю. А. Воробьев; заявл. 19.01.2009; опубл. 27.07.2010, Бюл. № 21.

9. Пат.2525926 РФ, МПК C08J5/18 A61K/36. Водорастворимая биодеградируемая съедобная упаковочная пленка / А.Х.-Х. Нугманов, И. Ю. Алексанян, Л. М. Титова, М. А. Никулина, А. В. Пленкин; заявитель и патентообладатель Никулина М. А. -N 2013100494/13; заявл. 09.01.2013; опубл. 20.08.2014, Бюл. N 23.

10. Фокин В.М., Бойков Г.П., Видин Ю.В. Основы технической теплофизики. М.: Машиностроение, 2004. 172 с.

11. Яковлева Т. П., Филимонова Е. Ю. Использование альгината натрия в качестве загустителя при производстве плодово - ягодного десерта «Облепиха» // Сборник статей и докл. тринадцатой научно - практ. конф. «Современные проблемы техники и технологии пищевых производств». Барнаул, 19 октября 2010, Алт. гос. ун-т им. И. И. Ползунова. С. 78-82.

12. Akay M. Introduction to Polymer Science and Technology [Текст] / M. Akay. Trondheim: Ventus Publishing ApS., 2012. 269 p.

13. Artsisa M. I., Bonartsevbc A. P., Iordanskii A. L. Biodegradation and Medical Application of Microbial Poly (3- hydroxybutyrate) Mol. Cryst. Liq. Cryst.. 2010. Т. 523. №.1. С. 21.

14. Bastioli C. (ed.). Handbook of biodegradable polymers. iSmithers Rapra Publishing, 2005. 533 p.

15. Nanocellulose-Based Composites and Bioactive Agents for Food Packaging / A. Khan, T. Huq, R. A. Khan et al. // Critical reviews in food science and nutrition. 2014. Vol.54 (2). P. 163-174.

16. Volova T. G., Boyandina A. N., Vasiliev A.D. Biodegradation of polyhydroxyalkanoates (PHAs) in tropical coastal waters and identification of PHA-degrading bacteria. Polym. Degrad. Stab. 2010. Т.95. №.12. С. 2350-2359.


Review

For citations:


Nugmanov A.H., Nikulina M.A., Aleksanyan I.Yu., Aleksanyan A.I. THE INVESTIGATION OF PHYSICAL AND CHEMICAL CHARACTERISTICS OF BIOPOLYMER GEL AS A OBJECT OF DRYING. Modern Science and Innovations. 2018;(1):79-87. (In Russ.)

Views: 60


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2307-910X (Print)