Preview

Modern Science and Innovations

Advanced search

SPIRULINA AS A PROMISING BIOLOGICALLY ACTIVE ADDITIVE FOR ADVANCED HEALTHY FOOD PRODUCTS

https://doi.org/10.37493/2307-910X.2020.3.25

Abstract

Attention is drawn to the urgent need to search for new sources of substances for the development of innovative food products that can increase the adaptive potential of the organism. Modern man lives and works against a background of high neuro-emotional overload and not always favorable ecology, which stimulates scientists and food manufacturers to search for new sources of substances that can increase the resistance of the human body to the conditions of reality. Recently, microalgae have attracted the attention of the food industry. They have a number of prospects for application in the field of functional food products both in the form of natural biomass (microstructured powders or syrups) and the possibility of obtaining biologically active ingredients from them.

About the Authors

M. V. Kaledina
Belgorod State Agricultural University
Russian Federation


A. N. Fedosova
Belgorod State Agricultural University
Russian Federation


I. A. Bajdina
Belgorod State Agricultural University
Russian Federation


N. P. Shevchenko
Belgorod State Agricultural University
Russian Federation


L. V. Voloshenko
Belgorod State Agricultural University
Russian Federation


References

1. Агеев И.А. Функционально-технологические свойства печеночного паштета с белковым комплексом сине-зеленой водоросли спирулины / И.А. Агеев, А.В. Мамаев, О.А. Мамаева //В сборнике: Актуальные проблемы современной науки: теория и практика. Материалы Международной (заочной) научно-практической конференции. Под общей редакцией А.И. Вострецова.-Нефтекамск. - 2020. - С. 161-165.

2. Аникин С.С. Профилактика прогрессирования анемии беременных с применением сиропа спирулины "vitaspirum'7 С.С. Аникин, В.А. Заболотнов, А.Н. Рыбалка //Таврический медико-биологический вестник. - 2015. - Т. 18. - № 1. - С. 7-10.

3. Белявская И.Г. Научно-практические основы технологии хлебобулочных изделий с направленной коррекцией пищевой ценности и антиоксидантных свойств. Дисс. на соискание ученой степени док. тех. наук.: 05.18.01.[Место защиты: Московский государственный университет пищевых производств] / Белявская И.Г. - Москва, 2019. - 381 с.

4. Белявская И.Г. Определение антиоксидантной емкости хлебобулочных изделий со спирулиной / И.Г. Белявская, В.Я. Черных, Л.Н. Гришина // Хлебопродукты. - 2012. - № 5. - С. 46-47.

5. Гришина Л.Н. Разработка технологии хлебобулочных изделий с применением микроводоросли спирулины : автореферат дис.. кандидата технических наук : 05.18.01. [Место защиты: Моск. гос. ун-т пищевых пр-в (МГУПП)] / Л.Н. Гришина. - Москва, 2012. -26 с.

6. Дмитренко Ю.В. Замороженный фисташковый десерт со спирулиной / Ю.В. Дмитренко, М.В. Каледина // Материалы международной студенческой научной конференции «Горинские чтения. Инновационные решения для АПК» (18-19 марта 2020 года): в 4-х томах, т.2., п. Майский: Издательство ФГБОУ ВО Белгородский ГАУ. - 2020. - 369с.

7. Иванова З.А. Влияние спирулины на показатели качества хлебобулочных изделий из ячменной и пшеничной муки / З.А. Иванова, Ф.Х. Тхазеплова //Успехи современной науки и образования. - 2016. - Т.5. - № 10. - С. 24-26.

8. Кедик С.А., Ярцев С.А., Гультяева Н.В. Спирулина - пища XXI века / С.А. Кедик, С.А. Ярцев, Н.В. Гультяева. - Москва «Фарма Центр», 2006. - 166 с.

9. Румянцева В.В. Перспективы использования микроводоросли spirulina / В.В. Румянцева, Е.В. Хмелева, Л.А. Жижина. // Научный журнал НИУ ИТМО. Серия «Процессы и аппараты пищевых производств». - 2018. - №3. - С. 20-25.

10. Симоненкова А.П., Сафронова О.В. Использование потенциала микроводоросли spirullina platensis в технологии молочных продуктов / А.П. Симоненкова, О.В. Сафронова // Технология и товароведение инновационных продуктов питания. -2018. - № 1 (48). - С.45-47.

11. Тхазеплова Ф.Х. Влияние внесения спирулины на процесс черствения хлебобулочных изделий из пшенично-ячменной муки / Ф.Х. Тхазеплова, З.А. Иванова. // Успехи современной науки и образования. 2016. Т. 5. № 10. С. 41-43.

12. Хмелёва Е.В., Березина Н.А., Румянцева В.В. Использование микроводоросли спирулина в технологии зернового хлеба / Е.В. Хмелёва, Н.А. Березина, В.В. Румянцева. //Хлебопродукты. - 2018. - № 8. - С. 50-53.

13. Barkallah М., et.al. Effect of spirulina platensis biomass with high polysaccharides content on quality attributes of common carp (Cyprinus carpio) and common barbel (Barbus barbus) fish burgers. Appl. Sci. 2019;9:21-77.

14. Batista A.P, et al. Microalgae biomass as an alternative ingredient in cookies: sensory, physical and chemical properties, antioxidant activity and in vitro digestibility. Algal Res.2017;26:161-171. doi: 10.1016/j.algal.2017.07.01781.)

15. Beheshtipour H., et al. Supplementation of Spirulina platensis and Chlorella vulgarisalgae into probiotic fermented milks. Compr Rev Food Sci Food So/2013;12:144-54. doi: 10.1111/1541-4337.1200471.

16. Calpe-Berdiel L., et al. Plant sterols, cholesterol metabolism and related disorders. In Biochemical Aspects of Human Nutrition; Transworld Research Network: Kerala, India, 2010. - 223-242.

17. Caporgno M.P., Mathys A. Trends in microalgae incorporation into innovative food products with potential health benefits. Front Nutr. 2018:5:58. doi:10.3389/ fnut. 2018. 00058.

18. Duda-Chodak A. Impact of water extracts of Spirulina (WES) on bacteria, yeasts and molds. Acta Scientiarum polonorum. Technologia Alimentaria. 2013;12(l):33-39.

19. El-Sheekh M.M., Daboor S.M., Swelim M.A., Mohamed S. Production and characterization of antimicrobial active substance from Spirulina platensis. Iran J Microbiol. 2014;6(2):112-119.

20. Fradique M., Batista A, Nunes M., Gouveia L. Incorporation of Chlorella vulgaris and Spirulina maxima biomass on pasta products. Part 1: preparation and evaluation. / Sci FoodAgric. 2010;90:1656-64. doi: 10.1002/jsfa.3999.

21. Galasso C., Gentile A., Orefice I., et.al. Microalgal derivatives as potential nutraceutical and food supplements for human health: a focus on cancer prevention and interception. Nutrients. 2019;11:1226.

22. Ghaeni M., Roomiani L. Review for application and medicine effects of Spirulina, Spirulina platensis microalgae. JOAAT. 2016;3:114-117.

23. Handayania, N.A.; Ariyantib, D.; Hadiyanto, H. Potential Production of Polyunsaturated Fatty Acids from Microalgae. Intern. I. Sci. Eng. 2011;2:3-16.

24. Hu J., Li Y., Pakpour S., et al. Dose effects of orally administered Spirulina suspension on colonic microbiota in healthy mice. Front. Cell. Infect. Microbiol. 2019;9:243. doi: 10.3389/fcimb.2019.00243

25. Kurd F., Samavati V. Water soluble polysaccharides from Spirulina platensis: Extraction and in vitro anti-cancer activity. Int. J. Biol. Macromol. 2015;74:498-506.

26. Lauritano C., Andersen J.H., Hansen E., et al. Bioactivity screening of microalgae for antioxidant, anti-inflammatory, anticancer, anti-diabetes, and antibacterial activities. Front Mar Sci. 2016;3:68. doi: 10.3389/fmars.2016.00068.

27. Liew C. , Schut H.A., Chin S.F., et al. Protection of conjugated linoleic acids against 2-amino-3-methylimidazo [4,5-f] quino-line-induced colon carcinogenesis in the F344 rat: a study of inhibitory mechanisms. Carcinogenesis. 1995;16(12):3037-43. doi: 10.1093/carcin/16.12.3037.

28. Luo A., Feng J., Hu B. et al. Arthrospira (Spirulina) platensis extract improves oxidative stability and product quality of Chinese-style pork sausage. / Appl Phycol.2018;30:1667-1677(2018). https://doi.org/10.1007/s 10811 -017-1347-4.

29. Massoud R., Khosravi-Darani K., Nakhsaz F., Varga L. Evaluation of physicochemical, microbiological and sensory properties of croissants fortified with Arthrospira platensis (Spirulina). Czech J. Food Sci. 2016;34(4):350-355.

30. Parada J.L., Zulpa de Caire G., Zaccaro de Mule M.C., Storni de Cano M.M. Lacticacid bacteria growth promoters from Spirulina platensis. Int J Food Microbiol. 2018;45:225-228. doi: 10.1016/S0168-1605(98)00151-274.

31. Park W.S. Kim, H.J., Li M., et.al. Two classes of pigments, carotenoids and C-phycocyanin, in Spirulina powder and their antioxidant activities. Molecules. 2018;23:2065.

32. Reichert M., Bergmann S.M., Hwang J., et.al. Antiviral activity of exopolysaccharides from Arthrospira platensis against koi herpesvirus. /. Fish Dis. 2017;40:1441-1450.

33. Rojas-Franco P., Franco-Colin М., Camargo М.Е.М, et.al. Phycobiliproteins and phycocyanin of Arthrospira maxima (Spirulina) reduce apoptosis promoters and glomerular dysfunction in mercury-related acute kidney injury. Toxicol. Res. Appl. 2018, 2.

34. Romay C, Gonzalez R., Ledon N., et.al. C-Phycocyanin: A biliprotein with antioxidant, anti-Inflammatory and neuroprotective effects. Curr. Protein Pept. Sci. 2003;4:207-216.

35. Tang G., Suter P.M. Vitamin A, nutrition, and health values of algae: Spirulina, Chlorella, and Dunaliella. / Pharm Nutr Sci. 2011;1:111-118. doi: 10.6000/1927-5951.2011.01.02.04.

36. Tom M. M. Bernaerts, Lore Geysen, et al. The potential of microalgae and their biopolymers as structuring ingredients in food: A review, Biotechnol ADV. 2019;37(8):107419 doi:10.1016.

37. United Nations Department of Economic and Social Affairs. World Population Projected to Reach 9.8 Billion in 2050, and 11.2 Billion in 2100 (2017). Available online at: https://www.un.org/development/desa/en/news/population/world-population-prospects-2017.html (Accessed March 19, 2020).

38. Varga L, Szigeti J, Kovacs R, Foldes T, Buti S. Influence of a Spirulina platensis biomass on the microflora of fermented ABT milks during storage. /Dairy Sci. 2002;85:1031-1038. doi: 10.3168/jds.S0022-0302(02)74163-5.

39. Zugcic T, Abdelkebir R, Barba FJ, et al. Effects of pulses and microalgal proteins on quality traits of beef patties. / Food Sci Technol. 2018;55(ll):4544-4553. doi:10.1007/sl3197-018-3390-9.6.


Review

For citations:


Kaledina M.V., Fedosova A.N., Bajdina I.A., Shevchenko N.P., Voloshenko L.V. SPIRULINA AS A PROMISING BIOLOGICALLY ACTIVE ADDITIVE FOR ADVANCED HEALTHY FOOD PRODUCTS. Modern Science and Innovations. 2020;(3):188-201. (In Russ.) https://doi.org/10.37493/2307-910X.2020.3.25

Views: 266


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2307-910X (Print)