Preview

Modern Science and Innovations

Advanced search

INFLUENCE OF THE SPRAY DRYING PROCESS STAGES ON THE STATE OF THE FAT PHASE OF DRY DAIRY PRODUCTS

https://doi.org/10.37493/2307-910X.2020.3.9

Abstract

At present, spray drying is the most common method for producing dry milk products. This method is based on dehydration of the product by evaporation of moisture during spraying in hot air. A two-stage spray drying is the most perfect, in which the product is removed from the chamber with an increased, compared to the norm, mass fraction of moisture (6-8) %, due to which thermoplastic properties are promoted, which contribute to particle agglomeration. At the next stage, the product is dried in a convective vibration dryer in afluidized bed, dried in the form of agglomerates to a mass fraction of moisture (4-5) %. The article presents experimental data on the influence of factors and process conditions of two-stage spray drying of whole milk on the content of free (destabilized) milk fat in dry particles.

About the Authors

V. D. Kharitonov
All-Russian Scientific Research Institute of the Dairy Industry
Russian Federation


P. V. Kuznetsov
All-Russian Scientific Research Institute of the Dairy Industry
Russian Federation


V. T. Gabrielova
All-Russian Scientific Research Institute of the Dairy Industry
Russian Federation


B. A. Darzhaniya
North-Caucasus Federal University
Russian Federation


References

1. Липатов Н.Н. Сухое молоко / Н.Н. Липатов, В.Д. Харитонов. - М.: Легкая и пищевая промышленность, 1981. - 264с.

2. Харитонов В.Д. Двухстадийная сушка молочных продуктов / В.Д. Харитонов. - М.: Агропромиздат,1986. - 215с.

3. Kharitonov V.D. Some Peculiarities related to formation of Dried Milk Products properties / V.D. Kharitonov, M.Ya. Burlev, P. V. Kuznetsov, P. Mertin // Food and Raw Materials, 2017. - Vol. 5. - № 2. - P. 161-167.

4. Masters K. Spray Drying. Handbook /К. Masters// Halstead Press/ 4 th ed. - New York, 1985. - 696 p.

5. ГОСТ 26809.1-2014. Молоко и молочная продукция. Правила приемки, методы отбора и подготовка проб к анализу. Часть 1. Молоко, молочные, молочные составные и молокосодержащие продукты.

6. ГОСТ Р 55332-2012. Молоко и молочные продукты. Методы определения свободного (дестабилизированного) жира. Национальный стандарт Российской Федерации.

7. Володин Д.Н. Особенности технологии ЗЦМ на основе вторичного молочного сырья / Д.Н. Володин, А.С. Гридин, И.А. Евдокимов, П. Мертин, П. Гулько // Переработка молока. - №7(237). - 2019.- С. 32-34.

8. Асафов В.А. Анализ современных способов производства ЗЦМ для кормления молодняка сельскохозяйственных животных / В.А. Асафов, Н.Л. Танькова, Е.Л. Искакова // Федеральный журнал "АгроФорум", "Эффективное животноводство".- СПб. -№ 7. - Сентябрь. - 2019. - С. 64-66.

9. Петров А.Н. Аналитический подход к оценке устойчивости жировой фазы молочных консервов без учета коагуляции жировых шариков / А.Н. Петров, А.Г. Галстян, А.Ю. Золотин // Теоретический журнал РАСХН «Хранение и переработка сельхоз-сырья». - №7. - 2006. - С. 31-34.

10. Володин Д.Н. Современное оборудование для сгущения молочного сырья / Д.Н. Володин, А.С. Гридин, И.А. Евдокимов, И.К. Куликова, B.C. Трофимов, П. Мертин, П.А. Гулько, В. Петров //Молочная промышленность. - №10. - 2018. - С.11-13.


Review

For citations:


Kharitonov V.D., Kuznetsov P.V., Gabrielova V.T., Darzhaniya B.A. INFLUENCE OF THE SPRAY DRYING PROCESS STAGES ON THE STATE OF THE FAT PHASE OF DRY DAIRY PRODUCTS. Modern Science and Innovations. 2020;(3):71-76. (In Russ.) https://doi.org/10.37493/2307-910X.2020.3.9

Views: 72


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2307-910X (Print)