Preview

Modern Science and Innovations

Advanced search

THE USE OF THREE PHASE AND DOMESTIC ELECTROLYZER FOR ELECTROCHEMICAL ACTIVATION (ECHO), DEVELOPMENT AND EVALUATION OF SOME PARAMETERS OF THEIR WORK FOR OPTIMAL FRACTIONS ECHO-WATER FOR SANITATION AND APPLICATION IN THE FOOD INDUSTRY

https://doi.org/10.33236/2307-910X-2019-25-1-174-181

Abstract

Open electrochemical activation (ECHO) using semipermeable membranes requires a direct current with a potential difference. The processes occurring at ECHO are divided into physical (heat release, liquid - to-vapor conversion, separation of gas and liquid components) and chemical (formation of new strong covalent bonds and weak (hydrogen) donor-acceptor bonds).

About the Authors

S. P. Sklyarov
Stavropol state agrarian University
Russian Federation


I. A. Rodin
Kuban state University
Russian Federation


A. N. Simonov
Kuban state University
Russian Federation


S. N. Povetkin
Kuban state University
Russian Federation


References

1. Баранов М. И., Носенко М. А. Приближенный метод расчёта максимальной температуры нагрева металлического проводника импульсным током // Электричество. 2011. №1. С. 36-44.

2. Бондаренко Н. Ф., Гак Е. 3. Электромагнитные явления в природных водах. Л.: Гидрометеоиздат, 1984. С. 15-18.

3. Буреев И. А. Электролизная установка «Санер-5» для получения гипохлорита натрия // Ветеринария.1996. № 4. С. 53-54.

4. Вачевский С. С, Осипчук Г. В., Поветкин С. Н., Родин И. А. и др. Практическое совершенствование диагностических и лечебно-профилактических мероприятий при мастите у свиноматок // Вестник АПК Ставрополья. 2012.№4. С.118120.

5. Дорофеев В. И., Скляров С. П., Поветкин С. Н., Детцель Н. И. и др. Аспекты использования электрохимически-активированной воды в растениеводстве, животноводстве, ветеринарной и гуманной медицине // Тезисы докладов Международного научно-практического конгресса «Актуальные проблемы ветеринарной медицины».СПб. 2007. С. 86-88.

6. Дорофеев В. И., Скляров С. П., Поветкин С. Н., Детцель Н. И. Возможные неисправности в работе электролизера для получения электрохимически активированной воды собственной конструкции и их устранение // Тезисы докладов Международного научно-практического конгресса «Актуальные проблемы ветеринарной медицины».СПб. 2007. С. 84-85.

7. Дорофеев В. И., Скляров С. П., Поветкин С. Н. О механизме действия электрохимически активированной воды на микро- и макроорганизмы // Тезисы докладов Международного научно-практического конгресса «Актуальные проблемы ветеринарной медицины». СПб. 2007. С. 81-83.

8. Нагдалян А. А., Оботурова Н. П., Барыбина Л. И., Лукьянченко П. П. Исследование характеристик электроимпульсного разряда в водных растворах хлористого натрия // Политематический сетевой электронный научный журнал Кубанского государственного аграрного университета. 2013. № 86(02). С. 369-378.

9. Нагдалян А. А., Оботурова Н. П., Селимов М. А., Демченков Е. Л., Еатина Ю. С. Влияние разрядно-импульсной обработки на морфологию поверхности, жесткость и структурно-механические свойства мышечных волокон.Хранение и переработка сельхозсырья. 2016. № 3. С. 22-26.

10. Ожередова Н. А., Кононов А. Н., Скляров С. П., Светлакова Е. В., Веревкина М. Н., Симонов А. Н. Применение ЭХА воды для санации объектов внешней среды: Методические рекомендации / сост. Н. А. Ожередова, А. Н. Кононов, С. П. Скляров и др.; Ставропольский государственный аграрный университет. Ставрополь, 2016. 36 с.

11. Шамко В. В., Кривицкий Е. В., Кучеренко В. В. Приближенное подобие электрофизических и кинематических процессов при импульсном коронном разряде в сильных электролитах // Журнал технической физики. 1999.Т. 69(5). С. 30-34.

12. Яворский Б. М., Детлаф А. А. Справочник по физике. М.: Наука, 1990. 624 с.

13. Nagdalian A. A., Oboturova N. P. Development of electrohydraulic technology of meat salting. European Science and Technology Materials of the IV International research and practice conference. 2013. C. 13-15.

14. Nagdalian A. A. Study of the influence of the electrohydraulic effect on the structure and mechanical properties of muscular tissue using atomic-force microscopy /А. A. NAgdalian, N. P. Oboturova, R. О Budkevich, M. A. Selimov, E. L. Demchen-kov // Research Journal of Pharmaceutical, Biological and Chemical Sciences. 2016. T. 7. № 2. C. 517-523.

15. Oboturova N. P., Evdokimov I. A., Nagdalian A. A., Kulikov Y. I., Gusevskaya O. A. The study on the influence of the electrohydraulic effect on the diffusion coefficient and the penetration depth of salt into muscle tissues during salting // Foods and Raw Materials. 2015. T. 3. № 2. C. 74-81.

16. Svetlakova E. V., Kononov A. N., Verevkina M. N., Ozheredova N. A., Simonov A. N. Rehydration mechanism of pro-karyotic cells of the genus salmonella by physiologically optimal diluent // Life Science Journal. 2014. V. 11. № 12s. PP. 1008-1011.

17. Trukhachev V. I., Kononov A. N., Ozheredova N. A., Simonov A. N., Svetlakova E. V. Effect composition of microbial associations on intensity symptoms of disease // Research Journal of Pharmaceutical, Biological and Chemical Sciences. 2016. V. 7. № 3. PP. 2587-2591.


Review

For citations:


Sklyarov S.P., Rodin I.A., Simonov A.N., Povetkin S.N. THE USE OF THREE PHASE AND DOMESTIC ELECTROLYZER FOR ELECTROCHEMICAL ACTIVATION (ECHO), DEVELOPMENT AND EVALUATION OF SOME PARAMETERS OF THEIR WORK FOR OPTIMAL FRACTIONS ECHO-WATER FOR SANITATION AND APPLICATION IN THE FOOD INDUSTRY. Modern Science and Innovations. 2019;(1):175-183. (In Russ.) https://doi.org/10.33236/2307-910X-2019-25-1-174-181

Views: 48


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2307-910X (Print)