Preview

Modern Science and Innovations

Advanced search

THERMODYNAMIC ANALYSIS OF WHEAT GLUTEN ON THE BASIS OF ITS HYGROSCOPIC PROPERTIES

https://doi.org/10.33236/2307-910X-2019-25-1-136-146

Abstract

For wet thermolabile materials, which include wheat gluten, the static balance between the product and the environment, occurs under the condition that the state of the "wet body - gas" does not change over time under the influence of various internal factors. At this equilibrium, the amount of moisture in the hygroscopic product depends on its type, type and energy of moisture contained in it, and a number of parameters, in particular, the temperature and partial pressure of water vapor over the surface of the product and is important in the study of the hygroscopicity of raw materials.

About the Authors

E. V. Fomenko
Astrakhan state technical University
Russian Federation


A. H. Ugmanov
Astrakhan state technical University
Russian Federation


O. A. Aleksanyan
Astrakhan state technical University
Russian Federation


T. S. Nguyen
Astrakhan state technical University
Russian Federation


References

1. Алексанян И. Ю. Развитие научных основ процессов высокоинтенсивной сушки продуктов животного и растительного происхождения: автореф, дис.. доктора техн. наук. М., 2001. 52 с.

2. Алексанян И. Ю., Буйнов А. А. Высокоинтенсивная сушка пищевых продуктов. Пеносушка. Теория. Практика. Моделирование: монография. Астрахань: АГТУ, 2004. 380 с.

3. Алексанян И. Ю., Максименко Ю. А., Титова Л. М. Инновационные технологии переработки сырья растительного происхождения. Материалы II конференции в рамках Международного научно-технологического форума «Биоиндустрия - основа зеленой экономики, качества жизни и активного долголетия». М., 2014. С. 12-18.

4. Алексанян И. Ю. Максименко Ю. А. Интенсификация процессов сушки продуктов микробиологического синтеза Теория и практика сушки в диспергированном состоянии: монография. Germany, Saarbriicken: Lambert Academic Publishing, 2011.273 с.

5. Алексанян И. Ю., Нугманов А. Х.-Х. Общественное питание. Научно-практические основы выбора оптимальных рациона и технологии: монография. Germany, Saarbrucken: LAP Lambert Academic Publishing, 2011. 122 c.

6. Брунауэр Адсорбция газов и паров Текст. В 2-х т. Т. 1. Физическая адсорбция; пер. с англ. под ред. М.Н. Дубинина. М.: Госиздат иностр. лит., 1948. 784 с.

7. Вукалович М. П. Таблицы термодинамических свойств воды и водяного пара. М.: Энергия, 1965. 400 с.

8. Гинзбург А. С. Основы теории и техники сушки пищевых продуктов. - М.: Пищевая промышленность, 1975.

9. Гинзбург А. С., Громов М. А. Теплофизические характеристики картофеля, овощей и плоды. М.: Агропромиздат, 1987. 272 с.

10. Гинзбург А. С., Савина И. М. Массовлагообменные характеристики пищевых продуктов. М.: Легкая и пищевая промышленность, 1982. 280 с.

11. Дакуорт Р. Б. Вода в пищевых продуктах. М: Пищевая промышленность, 1980. 376 с.

12. Лыков А. В. Сушка в химической промышленности. М.: Химия. 1970. 499 с.

13. Лыков А. В. Тепло- и массообмен в процессах сушки. М.: Гостоптехиздат, 1956. 464 с.

14. Лыков А. В. Тепломассобмен. М.: Энергия, 1978. 478 с.

15. Лыков А. В. Теория сушки. М.: Энергия, 1968. 471 с.

16. Никитина Л. М. гинараметры и коэффициенты массопереноса во влажных материалах. М.: Издательство «Энергия», 1967. 499 с.

17. Нугманов А. Х.-Х. Научно-практические подходы к конструированию многокомпонентных пищевых систем в технологии общественного питания: монография. - Астрахань: ИП Сорокин Роман Васильевич, 2016. 96 с.

18. Плановский А. Н., Муштаев В. И., Ульянов В. М. Сушка дисперсных материалов в химической промышленности. М.: Химия, 1979. 288 с.

19. Титова Л.М. Нугманов А.Х.-Х., Алексанян И. Ю. Массообменные процессы в химической и пищевой технологии: учебное пособие. СПб: Лань, 2014. 224 с.

20. Colin Wrigley. Gluten as the key to wheat quality-a brief history // Cereal Foods World. St. Paul: Jul /Aug 2002. Том 47, Iss. 7; P. 336.

21. Gianibelli M.C. New proteins for improving wheat quality // Ph.D. Thesis, University Of Western Sydney, Sydney, Australia. 1998. P. 12-16.


Review

For citations:


Fomenko E.V., Ugmanov A.H., Aleksanyan O.A., Nguyen T.S. THERMODYNAMIC ANALYSIS OF WHEAT GLUTEN ON THE BASIS OF ITS HYGROSCOPIC PROPERTIES. Modern Science and Innovations. 2019;(1):136-147. (In Russ.) https://doi.org/10.33236/2307-910X-2019-25-1-136-146

Views: 67


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2307-910X (Print)