Preview

Modern Science and Innovations

Advanced search

THE USE OF FENUGREEK HAY AND CLOVER BLUE AS INGREDIENTS FOR PRODUCTION OF FUNCTIONAL FOOD PRODUCTS

Abstract

The article gives a review about advantages of use of nonconventional vegetable raw materials, fenugreek hay and Greek as an ingredient for the production of functional food products. As a result of the analytical literature review to identify opportunities for the use of fenugreek on various kinds of biological (pharmacological activity).

About the Authors

Oleg Mihailovich Lavrov
NCFU
Russian Federation


Tatiana Nikolaevna Lavrova
NCFU
Russian Federation


References

1. Орловская Т. В., Магомедова З.С. Пажитник сенной - перспективное целебное растение // Российские аптеки. 2004. № 7-8. С. 78-80.

2. Агабалаева Е. Д., Гончарова Л. В., Спиридович Е. В. И др. Содержание биологически активных соединений в экстрактах семян пажитника греческого (Trigonella foenum graecum L.) // Проблемы лесоведения и лесоводства: Сборник научных трудов ИЛ НАН Беларуси. Выпуск 71. Гомель: ИЛ НАН Беларуси, 2011, С. 557-565.

3. Плечищик (Агабалаева) Е. Д., Гончарова Л. В., Спиридович Е. В., Решетников В. Н. Пажитник греческий (Trigonella foenum graecum L.) как источник широкого спектра биологически активных соединений // Труды Белорусского государственного университета. Сер. «Физиологические, биохимические и молекулярные основы функционирования биосистем». 2009. Т.1 ч. 2. С. 138-146.

4. Гринкевич Н. И., Ладыгина Е. Я., Сафронич Л. Н., Отряшенкова В.Э. и др. Химический анализ лекарственных растений: учеб. пособие для фармацевтических вузов. Москва: Высшая школа, 1983, С. 52-53.

5. Kochhar A., Nagi M. Effect of supplementation of traditional medicinal plants on blood glucose in non-insulin-dependent diabetics: A pilot study // Journal of Medicinal Food. 2005. Vol. 8. № 4. Р. 45-549.

6. Srinivasan K. Fenugreek (Trigonella foenum-graecum): A review of health beneficial physiological effect // Food reviews international. 2006. Vol. 22. № 2. Р. 203-224.

7. Веды и ведическая культура в современном мире [Электронный ресурс]. Режим доступа: http://www.vedic-culture.in.ua/ru.

8. Sharma R. D. Use of fenugreek seed powder in the management of non-insulin dependent diabetes mellitus // Nutrition Research. 1996. Vol. 16. № 8. Р. 331-1339.

9. Benichou A., Aserin A., Garti N. Steroid-saponins from fenugreek seeds: extraction, purification, and surface properties // Journal of Dispersion Science and Technology. 1999. Vol.20. № 1-2. Р. 581-605.

10. Васильева И. С., Пасешниченко В. А. Стероидные гликозиды растений и культуры клеток диоскареи, их метаболизм и биологическая активность // Успехи биологической химии. 2000. Т. 4. С. 153-204.

11. Лобанова А. А., Будаева В. В., Сакович Г. В. Исследование биологически активных флавоноидов в экстрактах из растительного сырья // Химия растительного сырья. 2004. № 1. С. 47-52.


Review

For citations:


Lavrov O.M., Lavrova T.N. THE USE OF FENUGREEK HAY AND CLOVER BLUE AS INGREDIENTS FOR PRODUCTION OF FUNCTIONAL FOOD PRODUCTS. Modern Science and Innovations. 2013;(2):78-85. (In Russ.)

Views: 135


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2307-910X (Print)