Preview

Modern Science and Innovations

Advanced search

THEUSE OF INULIN-CONTAINING PLANTS AS A SOURCE OF BIOLOGICALLY ACTIVE COMPOUNDS OF ANTIOXIDANT ACTIVITY

Abstract

The article discusses the questions of localization offructans in food plants, the market offructans production, the technology of producing fructans and inulin, as well as the opportunity of using of inulin as a biologically active compound of antioxidant action.

About the Author

ValeriaNikolaevna Orobinskaya
North-Caucasus Federal University
Russian Federation


References

1. Коновалов Д. А., Оробинская В. Н., Пшукова И. В. Фруктаны растений: строение, источники, пищевое и лекарственное значение// Актуальные проблемы создания новых лекарственных препаратов природного происхождения VIII Международный Съезд ФИТОФАРМ 2004, Материалы. СПб., 2004. С. 444-451.

2. Оробинская В. Н., Жиркова Е. В., Мартиросян В. В., Малкина В. Д. Разработка и применение инулин-пектинового концентрата из скорцонеры в технологии хлеба // Известия высших учебных заведений. Пищевая технология. 2009. № 2-3. С. 27-29.

3. Маршалкин М. Ф., Оробинская В. Н. Пищевые волокна скорцонера и овсяного корня и их лечебно-профилактическое использование // Успехи современного естествознания. 2002. № 2. С. 77-79.

4. Садовой В. В., Щедрина Т. В., Трубина И. А. Функциональные пищевые продукты с биологически активными добавками // Вестник Российской академии сельскохозяйственных наук. 2014. № 2. С. 64-66.

5. Jurgonski A1, Fotschki B, Juskiewicz J. Disparate metabolic effects of blackcurrant seed oil in rats fed a basal and obesogenic diet// Eur.J. Nutr. 2014. PP.435-600.

6. Hara H1, Miyashita K, Ito S, Kasai T. Oxidized ethyl linoleate induces mucosal hypertrophy of the large intestine and affects cecal fermentation of dietary fiber in rats // J. Nutr. 1996 Apr;126(4):800-6.

7. Огурцов Ю. А., Оробинская В. Н., Коновалов Д. А. Изучение влияния водорастворимого полисахаридного комплекса из инулинсодержащего сырья - овсяного корня на моторику кишечника invitro // Вестник Волгоградского государственного медицинского университета. 2014. № S. С. 97-98

8. Дудкин М. С. Химические основы производства и использования пищевых волокон // Тез. докл. 52-й науч. конф., посвященной 90-летию Одесского технологического института пищевой промышленности, Одесса, 22-25 апр. 1992 г. Одесса, 1992, С. 193.

9. Дудкин М. С., Щелкунов Л. Ф. Новые продукты питания. М.: МАИК "Наука", 1998. 304 с.

10. Костюк В. А., Потапович А. И. Биорадикалы и биоантиоксиданты. Минск: Изд-во БГУ; 2004; 174 с.


Review

For citations:


Orobinskaya V. THEUSE OF INULIN-CONTAINING PLANTS AS A SOURCE OF BIOLOGICALLY ACTIVE COMPOUNDS OF ANTIOXIDANT ACTIVITY. Modern Science and Innovations. 2016;(2):87-94. (In Russ.)

Views: 78


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2307-910X (Print)