Preview

Modern Science and Innovations

Advanced search

INFLUENCE OF ULTRASOUND CAVITATION ON THE PROCESS OF MICRONIZATION OF FUKOIDAN USED IN YOGHURT AND BREAD TECHNOLOGY

https://doi.org/10.33236/2307-910X-2019-2-26-123-130

Abstract

Fucoidan is a high molecular weight, biologically active, sulfated brown algae heteropolysaccharide. The size of the particles on average is 1.7 ±1.3 microns, which determines its low bioavailability for active components that play an important role in the biotechnological processes that occur during the production of sour-milk and bakery products. In this regard, the effect of ultrasonic cavitation is used to increase the degree of dispersion of fucoidan, and hence its bioavailability.

About the Authors

A. V. Paymulina
South Ural State University
Russian Federation


D. G. Uskova
South Ural State University
Russian Federation


I. Y. Potoroko
South Ural State University
Russian Federation


References

1. Бондаренко В. М. Препараты пробиотики, пребиотики и синбиотики в терапии и профилактике кишечных дисбактериозов / В. М. Бондаренко, Н. М. Грачева // Фарматека. 2003. № 7. С. 56-63.

2. Гажа А. К. Биологически активные добавки к пище (БАД) Приморского края (пособие для врачей и фармацевтов) / А.К. Гажа и др. Владивосток, 2006. 118 с.

3. Головкова Е. В. Молочный напиток «Приморский» - продукт нового поколения / Е. В. Головкова, Е. В. Медведева, Т.К. Каленик // Технические науки - от теории к практике. 2013. № 21. С. 153-159.

4. Дрозд Н. Н. Антикоагулянтная активность сульфатированных полисахаридов / Н. Н. Дрозд, Г. Е. Банникова, В. А. Макаров // Экспериментальная и клиническая фармакология. 2006. Том 69, №6. С. 51-60.

5. Кузнецова Т. А. Исследование пребиотического потенциала биологически активных веществ из морских гидробионтов и разработка новых продуктов функционального питания / Т. А. Кузнецова, Т. С. Запорожец, Н. Н. Беседнова и др. // Вестник Дальневосточного отделения Российской академии наук. 2011. № 2 (156). С. 147-150.

6. Лобуцкая Н. В. Биотехнологические аспекты производства комбинированных напитков с использований каррагинанов водорослей российского Тихоокеанского шельфа: дис.. канд. биол. наук: 03.00.23. Владивосток, 2003. 215 с.

7. Потороко И. Ю. Использование ультразвуковой микронизации растительного ингредиента фукоидана для применения в технологиях пищевых производств / И. Ю. Потороко, Д. Г. Ускова, А. В. Паймулина, Удей Багале // Вестник ЮУрГУ. Серия «Пищевые и биотехнологии». 2019. Т. 7, № 1. С. 58-70.

8. Потороко И. Ю. Разработка технологии хлеба с лечебно-профилактическими свойствами на основе применения комплексной растительной добавки / И. Ю. Потороко, А. В. Паймулина, Д. Г. Ускова // Вестник ЮУрГУ. Серия «Пищевые и биотехнологии». 2016. Т. 4, № 3. С. 39-46.

9. Ускова Д. Г. Формирование улучшенных потребительских свойств йогуртов на основе ультразвукового воздействия и использования полисахарида фукоидана / Д. Г. Ускова, И. Ю. Потороко, Н. В. Попова // Вестник ЮУрГУ. Серия «Пищевые и биотехнологии». 2016. Т. 4, № 3. С. 80-88.

10. Усов, А. И. Полисахаридный состав некоторых бурых водорослей Камчатки / А. И. Усов, Г. П. Смирнова, Н. Г. Клочкова // Биоорганическая химия. -001. Т. 27, № 6. С. 444-448.

11. Becker D. J. Fucose: biosynthesis and biological function in mammals / D. J. Becker, J. B. Lowe // Glycobiology. 2003. V. 13. P. 41-53.

12. Cheftel J. C. Review: high-pressure, microbial inactivation and food preservation / J. C. Cheftel // Food Science and Technology International. 1995. Vol. 1. P. 75-90.

13. Hmelkov A. B. Ultrasound-assisted extraction of polysaccharides from brown alga Fucus evanescens. Structure and biological activity of the new fucoidan fractions / A. B. Hmelkov, T. N. Zvyagintseva, N. M. Shevchenko et al. // Journal of Applied Phycology. 2018. V. 30, Iss. 3. P. 2039-2046.

14. Knorr D. Applications and potential of ultrasonics in food processing / D. Knorr, M. Zenker at al. // Trends in Food Science & Technology. 2004. V. 15. P. 261-266.

15. Patankar M. S. A revised structure for Fucoidan may explain some of its biological activities / M. S. Patankar, S. Oehninger, T. Barnett et al. // Journal of Biological Chemistry. 1993. Vol. 268. P. 770-776.

16. Villamiel M. Review: effect of ultrasound processing on the quality of dairy products / M. Villamiel, E. H. van Hamersveld, P. de Jong // Milchwissenschaft. 1999. V. 54. P. 69-73.


Review

For citations:


Paymulina A.V., Uskova D.G., Potoroko I.Y. INFLUENCE OF ULTRASOUND CAVITATION ON THE PROCESS OF MICRONIZATION OF FUKOIDAN USED IN YOGHURT AND BREAD TECHNOLOGY. Modern Science and Innovations. 2019;(2):123-130. (In Russ.) https://doi.org/10.33236/2307-910X-2019-2-26-123-130

Views: 59


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2307-910X (Print)