Preview

Modern Science and Innovations

Advanced search

THE INNOVATIVE APPROACHES TO THE PROBLEM OF RESOURCE SAVING FOR DAIRY INDUSTRY ENTERPRISES

Abstract

The article deals with the problem of resource saving on dairy industry enterprises in Russia. Based on the analysis of the current state of the industry some recommendations to address this problem have been offered, the basic activity directions of resource saving of enterprises have been determined. A special attention is paid to secondary raw materials, such as whey, and lactose reception.

About the Authors

Anatoly Viktorovich Permyakov
North Caucasus Federal University
Russian Federation


Natalia Viktorovna Balandina
North Caucasus Federal University
Russian Federation


Maria Ivanovna Shramko
North Caucasus Federal University
Russian Federation


Oksana Nikolaevna Kolomyts
Kuban State Technological University
Russian Federation


References

1. Новикова Л. В. Методика оценки ресурсосберегающего потенциала на предприятиях пищевой промышленности // Известия ТулГУ Экономические и юридические науки. Вып. 1, Ч. I. Тула: ТулГУ, 2012. С. 748-754.

2. Пермяков А. В. Энерго- и ресурсосбережение напредприятиях молочной промышленности - проблемы и путирешения / А. В. Пермяков, Д. А. Пристюк// Материалы V-й Международной научно-практической конференции «Современные достижения биотехнологии. Актуальные проблемы молочногодела». Ставрополь: Изд-во СКФУ, 2015. С. 597-601.

3. Евдокимов И. А. Перспективы и особенности организации переработки сыворотки за рубежом и в России / И. А. Евдокимов, М. С. Золоторева, Д. Н. Володин, В. К. Топалов //«Переработка молока», № 8. М.: Вива-Стар, 2011. С. 6-8.

4. Евдокимов И. А. Наука и практика в реализации мембранных технологий переработкимолочной сыворотки - десятилетнее сотрудничество / И. А. Евдокимов, Д. Н. Володин, М. С. Золоторева, М. И. Шрамко // Материалы V-й Международной научно-практической конференции «Современные достижения биотехнологии. Актуальные проблемы молочного дела». Ставрополь: Изд-во СКФУ, 2015. С. 231-234.

5. Куликова И. Маркетинг молочного сахара как промышленного товара / И. Куликова, А. Г. Храмцов, И. А. Евдокимов, Л. Р. Алиева // «Переработка молока», № 8. М.: Вива-Стар, 2007. С. 4-6.

6. Пермяков А.В. Применение мембранных методов обработки сыворотки в технологии лактозы / А. В. Пермяков, И. А. Евдокимов, Т. В. Вобликова // Научно-технический вестник Поволжья, №5. Казань: Научно-технический вестник Поволжья, 2014. С. 282-285.

7. Способ производства молочного сахара из соленой сыворотки / патент на изобретение №2360006 / И. А. Евдокимов, Н. Я. Дыкало, А. В. Пермяков, Е. Р. Смирнов. 2009.

8. Евдокимов И. А. Деминерализованный пермеат как альтернатива молочному сахару / И. А. Евдокимов, Д. Н. Володин, В. К. Топалов, В. А. Михнева // Молочная промышленность. №2. М., 2013. С. 38.


Review

For citations:


Permyakov A.V., Balandina N.V., Shramko M.I., Kolomyts O.N. THE INNOVATIVE APPROACHES TO THE PROBLEM OF RESOURCE SAVING FOR DAIRY INDUSTRY ENTERPRISES. Modern Science and Innovations. 2016;(1):67-72. (In Russ.)

Views: 122


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2307-910X (Print)