Preview

Modern Science and Innovations

Advanced search

THE CHANGE OF PROPERTIES OF BLACKCURRANT BERRIES EXTRACTS DURING THE EVAPORATION PROCESS

Abstract

The article discusses the results of a study of the physical properties of aqueous and hydroalcoholic extracts of black currant during the process of concentration in the evaporator, the rotary type. Regression equations of the influence of regime parameters of evaporator for concentration changes of soluble solids in the extracts, it was revealed that with increasing concentration of soluble solids in the extracts of their density and viscosity increase. The viscosity of the extracts is in direct proportion to the alcohol concentration in the extractant and feedback from the process temperature, which is related to the content in the extracts polyphenolic substances containing ionized groups causes the molecular interaction force is repulsive. It is revealed that due to careful processing mode extracts the concentrate is characterized by a high content of biologically active substances. Recommendations on the rational values of technological parameters and operating conditions of the evaporation process in a thin film under vacuum, derived empirical relationships recommended to use when calculating the evaporators rotary.

About the Authors

Igor Alekseevich Bakin
Kemerovo Technological Institute of Food Industry
Russian Federation


Anna Sabirdsynovna Mustafina
Kemerovo Technological Institute of Food Industry
Russian Federation


Leonid Alekseevich Aleksenko
Kemerovo State Agricultural Institute
Russian Federation


References

1. Бакин И. А., Мустафина А. С., Лунин П. Н. Изучение химического состава ягод черной смородины в процессе переработки // Вестник КрасГАУ 2015. № 6. С. 159-162.

2. Мустафина А. С., Бакин И. А. Маркетинговое исследование рынка продуктов, содержащих экстракты и концентраты плодово - ягодного сырья // Ползуновский вестник. 2013. №12/2. С. 132-137.

3. Мустафина А. С. Разработка технологии плодово - ягодных экстрактов с целью их использования в производстве молочных продуктов: дис. канд. техн. наук: 05.18.04. Кемерово, 1999. 165 с.

4. Толмачев В. О., Тихонов С. Л., Тихонова Н. В Разработка технологии экстракта люцерны посевной и его использование для производства безалкогольных напитков антиоксидантной направленности // Вестник ЮУГУ Серия: Пищевые и биотехнологии. 2016. Т4. № 3. С. 47-54.

5. Бакин И. А., Мустафина А. С., Лунин П. Н. Влияние комплексных технологических приемов обработки на экстрагирование ягодного сырья // Известия вузов. Пищевая технология. 2016. № 5-6 (353-354). С. 24-27.

6. Патент № 117824 Российская Федерация: МПК B 01D1/22 - Вертикальный роторно - пленочный выпарной аппарат / Бакин И. А., Мустафина А. С., Кобзев Ю. Н., Ащеулов А. С., Зайцева Е. А.; заявители и патентообладатели Бакин И. А., Мустафина А. С., Кобзев Ю. Н., Ащеулов А. С., Зайцева Е. А. № 2012105138/05; заявл. 14.02.2012; опубл. 10.07.2012, Бюл. № 19. 2 с.

7. Алексенко Л. А., Бакин И. А. Совершенствование технологии получения концентратов ягодного сырья // Пищевые инновации и биотехнологии: материалы Междунар. науч. конф. Кемерово: КемТИПП, 2017. С. 144-145.

8. Бакин И. А., Лунин П. Н., Алексенко Л. А. Интенсификация процессов концентрирования настоев плодового сырья // Актуальные вопросы современной техники и технологии: сб. докладов VI Межд. науч. конф., Липецк: Изд. центр «Гравис», 2012. С. 154-155.

9. Сорокопуд А. Ф., Мустафина А. С. Исследование физико - химических свойств экстрактов черноплодной рябины // Пиво и напитки. 1997. № 3. С. 34-35.

10. Алексенко Л. А., Бакин И. А. Исследование процессов концентрирования настоев ягод черной смородины // Пищевые инновации и биотехнологии: материалы Междунар. науч. конф. Кемерово: КемТИПП, 2015. С. 138-139.

11. Горбачев С. В. Практикум по физической и коллоидной химии: учебное пособие / под ред. С. В. Горбачева. М.: Высшая школа, 1979. 256 с.

12. Бакин И. А., Алексенко Л. А., Лунин П. Н. Аппаратурное оформление процессов экстрагирования и концентрирования ягод черной смородины // Технологии и оборудование химической, биотехнологической и пищевой промышленности: материалы VII Всеросс. науч.-практ. конф. с междунар. участием (21-23 мая 2014, г. Бийск)/Алт. гос. техн. ун-т, БТИ. Бийск: Изд-во Алт. гос. техн. ун-та, 2014. С. 305-307.

13. Спиридонов А. А. Планирование эксперимента при исследовании технологических процессов. М.: Машиностроение, 1981. 184 с.

14. Исследование технологических процессов получения экстрактов ягод черной смородины / И. А. Бакин, А. С. Мустафина, Л. А. Алексенко, П. Н. Лунин // Вестник КрасГАУ 2014. № 12. С. 48-53.

15. Бутенко Л. И., Подгорная Ж. В. Исследования антоцианового комплекса ягод, прошедших криообработку // Успехи современного естествознания. 2016. № 11. С. 14-17.

16. Нормы физиологических потребностей в энергии и пищевых веществах для различных групп населения Российской Федерации. Методические рекомендации. М.: Федеральный центр гигиены и эпидемиологии Роспотребнадзора, 2009. 36 с.


Review

For citations:


Bakin I.A., Mustafina A.S., Aleksenko L.A. THE CHANGE OF PROPERTIES OF BLACKCURRANT BERRIES EXTRACTS DURING THE EVAPORATION PROCESS. Modern Science and Innovations. 2017;(4):54-62. (In Russ.)

Views: 58


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2307-910X (Print)