Preview

Modern Science and Innovations

Advanced search

THEORETICAL AND TECHNOLOGICAL BACKGROUND OF CHITOSAN APPLICATION IN THE PRODUCTION OF FUNCTIONAL DAIRY PRODUCTS. (Report 1. Mechanism of interaction of chitosan with proteins )

Abstract

Mechanism of interaction of chitosan with proteins is theoretically grounded in the review. The experimental results proved the ionic character of this interactions. The effectiveness of casein, ji-lactoglobulin, a-lactalbumin, bovine serum albumin binding with chitosan was evaluated. The theoretical possibility to use chitosan in the technological processes of various functional food products is demonstrated.

About the Authors

L. R. Alieva
North-Caucasus Federal University
Russian Federation


T. V. Butkevich
Belarusian State University
Russian Federation


T. N. Golovach
Belarusian State University
Russian Federation


I. A. Evdokimov
North-Caucasus Federal University
Russian Federation


V. P. Kurchenko
Belarusian State University
Russian Federation


References

1. Хитозан / под ред: К. Г. Скрябина, С. Н. Михайлова, В. П. Варламова. М.: Центр «Биоинженерия» РАН, 2013. 593 с.

2. Dutta P. K., Dutta J., Tripathi V. S. Chitin and chitosan: Chemistry, properties and applications. J. Sci. Ind. Res. 2004, 63, 20-31.

3. Kean T., Thanou M. Biodegradation, biodistribution and toxicity of chitosan. Adv. DrugDeliv. Rev. 2010, 62, 3-11.

4. Xia W, Liu P, Zhang J., Chen J. Biological activities of chitosan and chitooligosaccharides. Food Hydrocoll. 2011, 25, 170-179.

5. Варламов В. П., Немцев С. В., Тихонов В. Е. Хитин и хитозан: природа, получение и применение // Щелково, 2010. 292 с.

6. Corredig M., Sharafbafi N., Kristo E. Polysaccharide-protein interactions in dairy matrices, control and design of structures. Food Hydrocoll. 2013, 25, 1833-1841.

7. Turgeon S. L., Schmitt C., Sanchez C. Protein-polysaccharide complexes and coacervates. Curr. Opin. Coll. Interf. Sci. 2007, 12, 166-178.

8. Толстогузов В. Б. Новые формы белковой пищи (Технологические проблемы и перспективы производства). М.: Агро-промиздат, 1987. 303 с.

9. Нечаев А. П. Пищевые добавки / А. П. Нечаев, А. А. Кочеткова, А. Н. Зайцев. М.: Колос, Колос-Пресс, 2002. 256 с.

10. Храмцов А. Г., Полянский К. К., Василисин С. В., Нестеренко П. Г. Промышленная переработка вторичного молочного сырья. Воронеж: Изд-во ВГУ, 1986. 159с.

11. Урьяш В. Ф. Зависимость степени упорядоченности и термохимических характеристик хитина и хитозана от их биологического происхождения / В. Ф. Урьяш, В. Н. Ларина, Н. Ю. Кокурина, А. В. Бакулин, Е. А. Каштанов, В. П. Варламов // Журнал физической химии. 2012. Т.86. №1.

12. Варламов В. П. Механизм комплексообразования белков молочной сыворотки с хитозаном / В. П. Варламов, С. А. Лопатин, Л. Р Алиева, Т. В. Буткевич, Н. В. Гавриленко, В. П. Курченко, В. Д. Харитонов, С. Г. Ботина // Молочная промышленность. 2014. №1. C. 68-70.

13. Evdokimov I. A. Usage of chitosan in dairy products production / I. A. Evdokimov, L. R. Alieva, V. P Varlamov, V. D. Kharitonov, T. V. Butkevich, V. P Kurchenko // Foods and raw materials. 2015. V. 3. № 2. P 29-39.

14. Курченко В. П. Механизм взаимодействия хитозана с белками / В. П. Курченко, Т. В. Буткевич // Известия Уфимского научного центра РАН. 2016. № 3 (1). С. 134-136.

15. Курченко В. П. Механизм взаимодействия хитозана с белками молочной сыворотки / В. П. Курченко, Л. Р Алиева, Т. В. Буткевич, Н. В. Гавриленко // Труды БГУ 2013. Т.8, ч.1. С. 45-51.

16. Ausar S. F., Bianco J. D., Badini R. G., Castagna L. F., Modesti N. M., Landa C. A., Beltramo D. M. Characterization of casein micelle precipitation by chitosans. J. Dairy Sci. 2001,84, 361-369.

17. Алиева Л. Р Взаимодействие белков сыворотки молока с макропористым криогелем хитозана / Л. Р. Алиева, Т. В. Буткевич, В. П. Курченко // Современные достижения биотехнологии: материалы 4 международной научно - практической конференции. Минск - Ставрополь. Изд-во СКФУ Ставрополь, 2014. С. 3-8.


Review

For citations:


Alieva L.R., Butkevich T.V., Golovach T.N., Evdokimov I.A., Kurchenko V.P. THEORETICAL AND TECHNOLOGICAL BACKGROUND OF CHITOSAN APPLICATION IN THE PRODUCTION OF FUNCTIONAL DAIRY PRODUCTS. (Report 1. Mechanism of interaction of chitosan with proteins ). Modern Science and Innovations. 2017;(3):100-108. (In Russ.)

Views: 73


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2307-910X (Print)