Preview

Modern Science and Innovations

Advanced search

STUDY OF THE GRAPE POMACE OF DIFFERENT VARIETIES AS A RAW MATERIALS FOR THE FUNCTIONAL FOODS PRODUCTION

Abstract

This article presents the results of a study of the composition of the pomace obtained from grapes Bianka and Levokumskiy grown in Budyonnovsk district of the Stavropol region in 2016 and 2017. The content of pectin substances in this raw material is determined. The fractional composition of pectin substances was studied. Thus, scientifically justified the possibility of using the products of processing of grapes grown in the Stavropol region, as afunctional ingredient for the

About the Authors

Natalia Sergeevna Limareva
North-Caucasus Federal University
Russian Federation


Alena Vladimirovna Mityanina
North-Caucasus Federal University
Russian Federation


Anastasia Artemovna Semakina
North-Caucasus Federal University
Russian Federation


References

1. Донченко Л. В. Технология пектина и пектинопродуктов: учебное пособие / Л. В. Донченко, Г. Г. Фирсов // М-во сельского хоз-ва Российской Федерации, ФГБОУ ВПО «Кубанский гос. аграрный ун-т». Краснодар, 2006. 279 с.

2. Posadino А. М., Biosa G., Zayed Н., Abou-Saleh Н., Cossu A., Nasrallah G. К., Giordo R., Pagnozzi D., Porcu М. C., Pretti L„ Pintus G. rotective effect of cyclically pressurized solid-liquid extraction polyphenols from cagnulari grape pomace on oxidative endothelial cell death (2018) Molecules, 23 (9), DOI: 10.3390/molecules23092105

3. Marchante L., Gomez Alonso S., Alanon М. E., Perez-Coello M. S., Dfaz-Maroto М. C. Natural extracts from fresh and oven-dried winemaking by-products as valuable source of antioxidant compounds (2018) Food Science and Nutrition, 6 (6), pp. 15641574. DOI: 10.1002/fsn3.697

4. Донченко Л. В. Обогащение хлеба биологически активными веществами профилактического назначения / Л. B. Донченко, Н. В. Сокол, Л. Г. Влащик // Политематический сетевой электронный научный журнал Кубанского государственного аграрного университета (Научный журнал КубГАУ) [Электронный ресурс]. Краснодар: КубГАУ, 2017. №01(125). C. 597-610. Режим доступа: http://ej.kubagro.ru/2017/01/pdf/41.pdf

5. Огнева О. А. Пектиносодержащие напитки с пробиотическими свойствами / О. А. Огнева, Л. В. Донченко // Политематический сетевой электронный научный журнал Кубанского государственного аграрного университета (Научный журнал КубГАУ) [Электронный ресурс]. Краснодар: КубГАУ, 2015. №03(107). С. 333-341. Режим доступа: http://ej.kubagro.ru/2015/03/pdf/22.pdf


Review

For citations:


Limareva N.S., Mityanina A.V., Semakina A.A. STUDY OF THE GRAPE POMACE OF DIFFERENT VARIETIES AS A RAW MATERIALS FOR THE FUNCTIONAL FOODS PRODUCTION. Modern Science and Innovations. 2018;(3):177-181. (In Russ.)

Views: 132


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2307-910X (Print)