Preview

Modern Science and Innovations

Advanced search

THE STUDY OF THE KINETICS OF THE MIXING PROCESS THE RAW FISH AND PLANT COMPONENTS

Abstract

The article is devoted to the study of kinetics and analysis of the regularity of the process of mixing offish raw materials and vegetable component to obtain a minced mixture in the technology of frozen semi-finished products, since the introduction of vegetable premix in fish minced meat will reduce the amount of free moisture in the product and thereby reduce the time for freezing.

About the Authors

Albert Hamed-Harisovich Nugmanov
Astrakhan state technical University
Russian Federation


Igor Yuryevich Aleksanyan
Astrakhan state technical University
Russian Federation


Artem Igorevich Aleksanyan
Gazprom Dobycha Astrakhan
Russian Federation


References

1. Бойцова Т. М. Современные технологии пищевого рыбного фарша и пути повышения их эффективности. Владивосток: ДВГУ, 2002. 155 с.

2. Брагинский Л. Н., Бегачев В. И., Барабаш В. М. Перемешивание в жидких средах: Физические основы и инженерные методы расчета. Л.: Химия, 1984. 336 с.

3. Васильцов Э. А., Ушаков В. Г. Аппараты для перемешивания жидких сред: Справочное пособие. Л.: Машиностроение, Ленинградское отделение, 1979. 272 с.

4. ГОСТ Р 55505-2013 Фарш рыбный пищевой мороженый. Технические условия.

5. Карпушкин С. В., Краснянский М. Н„ Борисенко А. Б. Расчёты и выбор механических перемешивающих устройств вертикальных емкостных аппаратов: учебное пособие. Тамбов: Изд-во Тамб. гос. техн. ун-та, 2009. 168 с.

6. Колаковский Э. Технология рыбного фарша. М.: Агропромиздат, 1991. 220 с.

7. Коцыло И. В. Разработка технологии рыбных формованных полуфабрикатов на основе сырья пониженной товарной ценности // автореферат на соиск. уч. степ. канд. техн. наук, Калининград, 2011. 24 с.

8. Остриков А. Н., Горбатова А. В. Исследование кинетики процесса перемешивания спредов при переменном теплоподводе // Вестник Воронежского государственного университета инженерных технологий. Рубрика: Процессы и аппараты пищевых производств. Воронеж, 2015. №2(64). С. 10-13.

9. Родина Т. В., Борк Д. А., Новикова М. В. Технология функциональных продуктов на основе рыбного фарша и мяса беспозвоночных. Рыбпром. 2008. №1. С. 22-23.

10. Сафронова Т. М., Дацун В. М. Сырье и материалы рыбной промышленности: монография. М.: Мир, 2004. 272 с.

11. Сборник технологических инструкций по производству рыбных консервов и пресервов; в 2-х частях. - Ленинград, 1989. 4.1. 150 с. 4.2. 285 с.

12. Стренк Ф. Перемешивание и аппараты с мешалками. Польша, 1971. Пер. с польск. под ред. Щупляка И.А. Л., «Химия», 1975. 384 с.

13. Тихомирова Е. К., Бредихина О.В., Абрамова Л.С. Современное производство кулинарных изделий из рыбного сырья. Рыбпром. 2013. №1. С. 54-57.

14. Maureen L. R. Jozef L. К. Effect of mixer geometry and operating conditions on mixing efficiency of a non-Newtonian fluid in a twin screw mixer // Journal of Food Engineering. 2013. Vol. 118. P. 256-265.


Review

For citations:


Nugmanov A.H., Aleksanyan I.Yu., Aleksanyan A.I. THE STUDY OF THE KINETICS OF THE MIXING PROCESS THE RAW FISH AND PLANT COMPONENTS. Modern Science and Innovations. 2018;(3):135-140. (In Russ.)

Views: 68


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2307-910X (Print)