Preview

Modern Science and Innovations

Advanced search

THE BIOTECHNOLOGICAL ASPECTS OF WHEY PROTEINS HYDROLYSATE ANTIOXIDANT ACTIVITY INCREASING IN THE DIGESTION MODEL

Abstract

In the modeling of digestion using the complex of pepsin and pancreatin on protein substrates (KSB80, ISB90, ISB95) the most antioxidant activity have demonstrated ISB95 in a minimal time (30 minutes), which allows using it as a functional additive for increasing the final product antioxidant activity in the technological process.

About the Authors

Elena Vladimirovna Budkevich
North-Caucasus Federal University
Russian Federation


Roman Olegovich Budkevich
North-Caucasus Federal University
Russian Federation


Aleksey Alekseyevich Martak
North-Caucasus Federal University
Russian Federation


Nikita Mikhaylovich Fedortsov
North-Caucasus Federal University
Russian Federation


Anastasiya Igorevna Eryomina
North-Caucasus Federal University
Russian Federation


References

1. Евдокимов И. А., Головач Т. Н„ Курченко В. П., Алиева Л. Р., Будкевич Р. О., Современные проблемы науки в пищевых и перерабатывающих отраслях АПК: Учебное пособие. Ставрополь: Изд-во СКФУ, 2013. С. 6-21.

2. Hansen М., Bangsbo J., Jensen J., Bibby B.M., Madsen К. Effect of whey protein hydrolysate on performance and recovery of top-class orienteering runners // Int. J. Sport Nutr. Exerc. Metab., 2015, 25(2), p. 97-109.

3. Pihlanto A. Antioxidative peptides derived from milk proteins // International dairy journal, 2006. Vol. 16. № 11. p. 1306

4. Hoelzl C., Bichler J., Ferk F., Simic Т., Nersesyan A., Elbling L., Ehrlich V., Chakraborty A., Knasmiiller S. Methods for the detection of antioxidants which prevent age related diseases: A critical review with particular emphasis on human intervention studies// Journal of Physiology and Pharmacology, 2005. 56. p. 49-64.

5. Высокогорский В. E., Веселов П. В. Антиоксидантная активность коровьего и козьего молока // Молочная промышленность, 2009, №7. С. 86-86.

6. Шидловская В. П., Юрова Е. А. Антиоксиданты молока их роль в оценке его качества // Молочная промышленность, 2010. № 2. С. 24-26.

7. Будкевич Р. О., Чаликова А. В., Емельянов С. А., Слюсарев Г. В. Антиоксидантная активность гидролизатов сывороточных белков молока, полученных с применением фермента пепсина // Вестник АПК Ставрополья, 2015. № 3 (19). С. 18-21.

8. Максимюк Н. Н. О преимуществах ферментативного способа получения белковых гидролизатов // Фундаментальные исследования: материалы конференции, 2009. №1. С. 34-35.

9. Способ получения ферментативного сывороточных белков: пат. 2375910 Рос. Федерация. № 2013114970/10; заявл. 04.04.2013; опубл. 20.12.2009., Бюл. №25.

10. Рытченкова О. В., Красноштанова А. А. Оптимизация процесса получения ферментативных гидролизатов белков молочной сыворотки с применением протеолитических ферментов // Фундаментальные исследования, 2011. № 8 (3). С. 663-666.

11. Токаев Э. С., Баженова Е. Н., Мироедов Р. Ю. Современный опыт и перспективы использования препаратов сывороточных белков в производстве функциональных напитков // Молочная промышленность, 2007. № 10. С. 55-56.

12. Коротько Г. Ф. Желудочное пищеварение в технологическом ракурсе // Кубанский научный медицинский вестник, 2006. №7(8). С. 17-22.

13. Коротько Г. Ф. Желудочное пищеварение. Краснодар, 2007. 256 с.

14. Кислотность желудка [Электронный ресурс] // URL: http://www.gastroscan.ru/handbook/117/303 (дата обращения 05.02.2017).

15. Пепсин [Электронный ресурс] // URL: http://www.gastroscan.ru/handbook/120/291?sphrase_id=143781 (дата обращения 05.02.2017).

16. Pepsin [Электронный ресурс] // URL: http://www.worthington-biochem.com/PM/default.html (дата обращения 05.02.2017).

17. Алейникова Т. Л., Рубцова Г. В. Руководство к практическим занятиям по биологической химии / под ред. А.Я. Николаева. М.: Высшая школа, 1988. 239 с.

18. Дарбре А. Практическая химия белка (пер. с англ. Н. А. Алдановой, И. В. Назимова, П. Д. Решетова) / под ред. А. Дарбре. М.: «Мир», 1989. 623 с.

19. Marialice Р. С. S., Wendel de Oliveira A., Carlos de Oliveira L. J., Viviane D. M. S., Harriman A. М., Mariana W. S. de Souza, Mauro R. S. Use of Subtilisin and Pancretin for Hydrolyzing Whey Protein Concentrate // American Journal of Food Technology, 2011, 6, p. 647-660.


Review

For citations:


Budkevich E.V., Budkevich R.O., Martak A.A., Fedortsov N.M., Eryomina A.I. THE BIOTECHNOLOGICAL ASPECTS OF WHEY PROTEINS HYDROLYSATE ANTIOXIDANT ACTIVITY INCREASING IN THE DIGESTION MODEL. Modern Science and Innovations. 2018;(3):127-134. (In Russ.)

Views: 72


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2307-910X (Print)