Preview

Modern Science and Innovations

Advanced search

PRODUCTION CONFITURE FROM WILD FRUITS AND EVALUATION OF THEIR ORGANOLEPTIC CHARACTERISTICS

Abstract

The article presents the results of a study of the chemical composition of fruit of red rowan and apples (Siberian small-fruited) on carbohydrate composition, content of ascorbic acid, P-active compounds and vitamins. The unification and comparative characteristics of confiture according to the current regulatory documentation and set requirements for this category of products. Presented prescription the ratio of experimental samples of jams of fruits of rowan, apples (Siberian small-fruited) and honey. The method of conditional profiling of organoleptic evaluation of product samples in comparison with the traditional evaluation is developed and a sample with a high score evaluation is established, which is selected for the «standard» of this product category to develop the characteristics of the organoleptic profile.

About the Authors

Ksenia Nikolaevna Nitsievskaya
Siberian University of consumer cooperation
Russian Federation


Galina Petrovna Chekryga
Siberian University of consumer cooperation
Russian Federation


Oleg Konstantinovich Motovilov
Siberian University of consumer cooperation
Russian Federation


References

1. Школьникова М. Н. Товароведно-технологическая характеристика растительного сырья, используемого в производстве бальзамов и БАД: учебное пособие / М. Н. Школьникова, Е. Ю. Егорова; Алт. гос. техн. ун-т, БТИ. Бийск: Изд-во Алт. гос. техн. ун-та, 2009. 160 с.

2. Сафонова И. А. Изучение элементного состава наземной части рябины обыкновенной (Sorbus Aucuparia L.) / И. А. Сафонова, В. Я. Яцюк, Н. В. Костебелов // Научные ведомости. Серия Медицина. Фармация. 2011. № 22 (117). С. 173-175.

3. Цапалова И. Э. Экспертиза дикорастущих плодов, ягод и травянистых растений. Качество и безопасность: учеб.-справ. пособие / И. Э. Цапалова, М. Д. Губина, О. В. Голуб, В. М. Позняковский; под общ. ред. В. М. Позняковского. 4-е изд., испр. и доп. Новосибирск: Сиб. унив. изд-во, 2007. 216 с.

4. Berna E., Kampuse S., Dukalska L., Murniece I., The chemical and physical properties of sweet rowanberries in powder sugar. Foodbalt-2011, Conference Proceedings, 6th Baltic Conference on Food Science and Technology “Innovations for Food Science and Production". Jelgava. atvia ( May 5-6). 2011. PP 163-168.

5. Kampuss K., Kampuse S., Berna E., Kruma Z., Krasnova I., et al., Biochemical composition and antiradical activity of rowanberry (Sorbus L.) cultivars and hybrids with different Rosaceae L. cultivars // Latvian Journal of Agronomy. 2008. N1. PP 59-65.

6. Hukkanen A. T., Polonen S. S., Karenlampi S. O., Kokko H. I. Antioxidant capacity and phenolic content of sweet rowanberries // Journal Agric. Food Chem. 2006.N 54. PP. 112-119.

7. Jiri Mlcek, Otakar Rop, Tunde Jurikova, Jiri Sochor, Miroslav Fisera, Stefan Balla, Mojmir Baron, Jan Hrabe Bioactive compounds in sweet rowanberry fruits of interspecific Rowan crosses // Central European Journal of Biology. 2014. N9(11). PP. 1078-1086.

8. Barros L., Falcao S., Baptista P., Freire C., VilasBoas M., Ferreira I.C.F.R., Antioxidant activity of Agaricus spp. mushrooms by chemical, biochemical and electrochemical assays // Food Chem. 2008. 111. РР 61-66.

9. Wang Z., Hsu Ch., Yin M., Antioxidative characteristics of aqueous and ethanol extracts of glossy privat fruit // Food Chem. 2009. N 112. PP. 914-918.

10. Писарев Д. И. химическое изучение биологически активных полифенолов некоторых сортов рябины обыкновенной -Sorbus aucuparia / Д. И. Писарев, О. О. Новиков, В. Н. Сорокопудов, М. А. Халикова, Е. Т. Жилякова, О. В. Огнева // Научные ведомости. Серия Медицина. Фармация. 2010. № 22 (93). вып. 12/2. С.123-128.

11. Остроумов Л. А. Исследование химического состава плодов рябины обыкновенной (Sorbusaucuparia ), произрастающей в Кемеровской области / Л. А. Остроумов, О. В. Кригер, К. В. Карчин, М. П. Щетинин // Техника и технология пищевых производств. 2014. №4. С. 38-41.

12. ГОСТ Р 54697-2011 Яблоки свежие, реализуемые в розничной торговой сети. Технические условия.

13. ГОСТ Р 54644-2011 Мед натуральный. Технические условия.

14. ГОСТ 6714-74 Плоды рябины обыкновенной.

15. ГОСТ 427-75 Линейки измерительные металлические. Технические условия.

16. ГОСТ 30288-95 Тара стеклянная. Общие положения по безопасности, маркировке и ресурсосбережению.

17. ГОСТ 33756-2016 Упаковка потребительская полимерная. Общие технические условия.

18. ГОСТ ISO 13299-2015 Органолептический анализ. Методология. Общее руководство по составлению органолептического профиля.

19. Дегустационный анализ: Курс лекций / О. В. Голуб. Кемеровский технологический институт пищевой промышленности. Кемерово, 2003. 119 с.

20. ГОСТ Р 52467-2005 Продукты переработки фруктов, овощей и грибов. Термины и определения.

21. ГОСТ 31712-2012 Джемы. Общие технические условия.


Review

For citations:


Nitsievskaya K.N., Chekryga G.P., Motovilov O.K. PRODUCTION CONFITURE FROM WILD FRUITS AND EVALUATION OF THEIR ORGANOLEPTIC CHARACTERISTICS. Modern Science and Innovations. 2018;(2):110-117. (In Russ.)

Views: 44


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2307-910X (Print)