Preview

Modern Science and Innovations

Advanced search

APPLICATION OF NON-THERMAL PHYSICAL METHODS OF DISINFECTION OF GRAIN RAW MATERIALS

https://doi.org/10.37493/2307-910X.202L1.22

Abstract

The use of crushed sprouted grain in public catering products can increase the competitiveness of enterprises, because in the field of public catering, the trend towards healthy nutrition continues, one of the directions of which is grain germination. Grains have a high content of carbohydrates (including starch), it germinate in a humid and not always light environment. This promotes the multiplication of microorganisms. To suppress the growth of the number of microorganisms, it is proposed to use cold plasma radiation treatment.

About the Authors

A. V. Arisov
Ural state University of Economics
Russian Federation


O. V. Chugunova
Ural State University of Economics
Russian Federation


References

1. Лейберова Н.В. Инновационный подход к разработке пищевых продуктов ориентированных на потребителя / Н.В. Лейберова, О.В. Чугунова, Н.В. Заворохина // Экономика региона. - 2011. - № 4. - С. 142-149.

2. Vyatkin A. The Catering Market Development of the Ural Region in the Context of New Industrialization / A. Vyatkin, O. Chugunova, A. Arisov // Proceedings of the 2nd International Scientific conference on New Industrialization: Global, national, regional dimension (SICNI 2018) (Ekaterinburg, 4-5 december 2018). - Ekaterinburg: Ural State University of Economics, 2018. -P. 568-572.

3. Калинин Е.П. Перспективы использования пророщенного овса в производстве специализированных продуктов / Е.П. Калинин, И.В. Мозжерина, Д.И. Бояринцев и др. // Стратегия развития спортивно-массовой работы со студентами: мат. II Междунарнауч-практконф. (Тюмень, 24 ноября 2Q17 г.) - Тюмень: изд-во Тюменского индустриального ун-та, 2018. - С. 82-85.

4. Рахматуллина Ю.Р. Термоактивация злаковых культур при производстве продуктов валеологического питания из пророщенных зерен / Ю.Р. Рахматуллина, А.А. Андреева, В.В. Кирдяшкин // Хлебопродукты. - 2012. - №3. - С. 5Q-51.

5. Morales de la Pena, M. Novel technologies to improve food safety andquality / M. Morales de la Pena, J. Welti-Chanes, 0. Martln-Belloso // Current opinion in food science. - 2019. - Vol. 30. - P. 1-7.

6. Kretova Y. The application of micro-wave treatment to reduce barley contamination / Y. Kretova, L. Tsirulnichenko, N. Naumenkoet al.// Agronomy research. - 2018. -T. 5. - Vol. 5. -P. 2079-2087.

7. Kalinina I. Perspectives of Using of Ultrasonic Cavitation in Water Treatment Technology for the Food Productions / Kalinina, N. Naumenko, R. Fatkullin // IOP Conference Series: Earth and Environmental Science. - 2019.-Vol. 272.

8. Науменко Н.В. Применение нетепловых методов обеззараживания растительного сырья в производстве пищевых продуктов / Н.В. Науменко, И.Ю. Потороко, Н.В. Попова и др. // Вестник Воронежского государственного университета инженерных технологий. - 2019. -Т. 81. - № 4 (82). - С. 11Q-116.

9. Науменко Н.В. Научное и практическое обоснование технологических приемов снижения рисков контаминации и продовольственных потерь при переработке зерна пшеницы: дис.. д-ра техн. наук (Q5.18.15) / Науменко Наталья Владимировна; Южно-Уральский государственный университет. - Челябинск, 2Q2Q. - 456 с.


Review

For citations:


Arisov A.V., Chugunova O.V. APPLICATION OF NON-THERMAL PHYSICAL METHODS OF DISINFECTION OF GRAIN RAW MATERIALS. Modern Science and Innovations. 2021;(1):142-145. https://doi.org/10.37493/2307-910X.202L1.22

Views: 44


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2307-910X (Print)