Preview

Modern Science and Innovations

Advanced search

STUDY OF THE IMPACT OF TRAINING DESCRIPTION IN EDUCATIONAL ORGANIZATIONS THAT TRAIN MIDDLE-LEVEL SPECIALISTS ON THE NUTRITIONAL BEHAVIOR OF THE STUDENTS

https://doi.org/10.37493/2307-910X.2021.1.15

Abstract

The purpose of the study was to identify the relationship between nutritional behavior of the students with training description and the awareness level of the students about the principles of healthy lifestyle and proper nutrition. The study included several stages: assessment of the awareness level of young men and women about the principles of healthy lifestyle and proper nutrition, study of the sources of information about rational nutrition and study and identification of nutritional violation of the students. Comparative analysis of indicators was carried out according to training description.

About the Authors

E. V. Izvekova
Orel State University of Economics and Trade
Russian Federation


L. S. Bolshakova
Orel State University of Economics and Trade
Russian Federation


O. L. Ladnova
Orel State University of Economics and Trade
Russian Federation


L. A. Ashikhina
Orel State University of Economics and Trade
Russian Federation


E. G. Merkulova
Orel State University of Economics and Trade
Russian Federation


A. V. Kuzina
Orel State University of Economics and Trade
Russian Federation


References

1. Блинова Е.Г., Акимова И.С., Богунова О.С., Демакова Л.В. Состав тела и пищевое поведение студентов // Гигиена и санитария. - 2015. - №8. - С.45-48.

2. Бочаров Д.О. Исследование потребителей как важнейший фактор оценки конъюнктуры товарного рышка // Экономическая среда. - 2019. - № 4 (30). - С. 113-118.

3. Глаголева О.Н., Турчанинов Д.В., Вильмс Е.А. Эффективность образовательных программ для улучшения структуры питания населения и профилактики анемий // Гигиена и санитария. - 2015. - №94(7). - С.77-80.

4. Должикова Х.В. Здоровьесберегающее поведение молодежи и студентов: сущность понятия и принципы формирования // Образование и наука без границ: фундаментальные и прикладные исследования. - 2019. - № 9. - С. 125-128.

5. Дрожжаков А.И. Формирование здорового образа жизни у обучающейся молодежи ОрелГУЭТ // Образование и наука без границ: фундаментальные и прикладные исследования. - 2019. - № 10. - С. 283-287.

6. Дурнева М.Ю. Формирование отношения к телу и пищевого поведения у девушек подросткового и юношеского возраста: Автореф. дисс..канд психол. наук. - Москва, 2014.

7. Зубцова Т.И., Зубцов Ю.Н., Кузнецов В.Д. Ожирение у детей и подростков: проблемы и перспективы реабилитации // Вестник ОрелГИЭТ. - 2017. - № 3 (41). - С. 155-158.

8. Извекова Е.В., Зубцов Ю.Н., Большакова Л.С., Меркулова Е.Г., Ашихина Л.А. Оценка адекватности фактического питания девушек, обучающихся в профессиональных образовательных организациях // Вестник ОрелГИЭТ. - 2017. - № 4 (42). -С. 145-151.

9. Кича Д.И., Максименко Л.В., Дрожжина Н.А., Федотова Н.Н. Оценка источников информации о рациональном питании студентов // Гигиена и санитария. - 2013. - №2. - С. 48-52.

10. Коренная А.А. Здоровьесберегающее поведение // Образование и наука без границ: социально -гуманитарные науки. 2018. - № 10. - С. 185-189.

11. Лакшин А.М., Кожевникова Н.Г. Питание как фактор формирования здоровья и работоспособности студентов // Вопросы питания. - 2008. - № 1. - С. 43-45.

12. Ларина Н.Г. Особенности пищевого поведения, образа жизни и психологического статуса у подростков с ожирением и вегетативной дисфункцией // Вестник Новгородского государственного университета им. Ярослава Мудрого. - 2017. -№ 8 (106). - С. 58.

13. Новикова Х.В., Артёменко В.В. Культура здоровья молодежи как важнейшая составляющая современного образования // Экономическая среда. - 2017. - № 2 (20). - С. 101-105.

14. Рудакова О.В., Калянов А.В., Соловьева И.А. Социально-культурная сфера как среда формирования человеческого капитала // Вестник ОрелГИЭТ. - 2019. - № 2 (48). - С. 191-200.

15. Семенова Е.Е. Здоровый образ жизни молодежи в XXI веке // Образование и наука без границ: фундаментальные и прикладные исследования. - 2018. - № 7. - С. 201-205.

16. Формирование парадигмы подготовки специалистов для сферы питания / Маюрникова Л.А., Давыденко Н.И., Новоселов С.В., Рензяева Т.В., Попова Д.Г. // Современная наука и инновации. - 2018. - № 1 (21). - С. 194-200.

17. Шульдешова А.С. Здоровьесберегающие технологии в высшей школе // Образование и наука без границ: социально-гуманитарные науки. - 2019. - № 11. - С. 160-164.

18. Шумаев В.А., Одинцов А.А., Морковкин Д.Е. Стратегические факторы повышения национальной экономической безопасности в условиях нарастания глобальных рисков // Вестник ОрелГИЭТ. - 2018. - № 2 (44). - С. 126-130.

19. Fassier P., Chhim A., Andreeva V., Hercberg S., Latino-Martel P., Pouchieu C., Touvier M. Seeking health- and nutrition-related information on the Internet in a large population of French adults: Results of the NutriNet-Sante study // British Journal of Nutrition. 2016. - № 115(11). -С. 2039-2046. - http://dx.doi.org/10.1017/S0007114516001355.

20. Kyrkou C, Tsakoumaki F, Fotiou M, Dimitropoulou A, Symeonidou M, Menexes G, Biliaderis CG, Michaelidou AM. Changing Trends in Nutritional Behavior among University Students in Greece, between 2006 and 2016. // Nutrients. - 2018. -Т. 10. - № 1. - С. 64. http://dx.doi.org/10.3390/nu10010064.

21. Matvienko O., Lewis D.S., Schafer E. A college nutrition science course as an intervention to prevent weight gain in female college freshman // Journal of nutrition education. - 2001. - № 33(2). - С. 95-101. - http://dx.doi.org/10.1016/s1499- 4046(06)60172-3.

22. Sandrick J., Tracy D., Eliasson A., Roth A., Bartel J., Simko M., Bowman T., Harouse-Bell K., Kashani M., Vernalis M. Effect of a Counseling Session Bolstered by Text Messaging on Self-Selected Health Behaviors in College Students: A Preliminary Randomized Controlled Trial // JMIR Mhealth Uhealth. - 2017. - Т. 5. - № 5. - С. e67. - http://dx.doi.org/10.2196/mhealth.6638.


Review

For citations:


Izvekova E.V., Bolshakova L.S., Ladnova O.L., Ashikhina L.A., Merkulova E.G., Kuzina A.V. STUDY OF THE IMPACT OF TRAINING DESCRIPTION IN EDUCATIONAL ORGANIZATIONS THAT TRAIN MIDDLE-LEVEL SPECIALISTS ON THE NUTRITIONAL BEHAVIOR OF THE STUDENTS. Modern Science and Innovations. 2021;(1):98-102. https://doi.org/10.37493/2307-910X.2021.1.15

Views: 82


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2307-910X (Print)