Preview

Modern Science and Innovations

Advanced search

COMPARATIVE EVALUATION OF CONSUMER PROPERTIES OF SPECIAL DEER CUTLETS AND CUTLETS DEVELOPED ACCORDING TO THE TRADITIONAL RECIPE AND TECHNOLOGY

https://doi.org/10.37493/2307-910X.2021.1.11

Abstract

The article presents the results of the comparative evaluation of consumer properties of particular Deer chops and cutlets, produced according to traditional recipes and technologies determined that Deer burgers special organoleptic characteristics are not inferior to the control sample. Amino acid composition of protein cutlets without Jerusalem artichoke powder and special cutlets Is close to the reference value of FAO/who. When adding powder from Jerusalem artichoke tubers in cutlets, the content of vitamins B1, B2, B5, C Increases, and vitamin B7, which is not found in the control sample, is also found. In deer cutlets special higher content of calcium, potassium, iron, and contains silicon, which is not in the control sample cutlets. Studies have shown that special deer cutlets have high consumer properties.

About the Authors

I. A. Zachesova
Moscow State Academy of Veterinary Medicine and Biotechnology
Russian Federation


S. V. Kolobov
Moscow Humanitarian University
Russian Federation


References

1. Зачесова И.А. Использование порошка топинамбура в производстве мясных рубленых полуфабрикатов / И.А. Зачесова, С.В. Колобов // Технология и товароведение инновационных пищевых продуктов. 2018. №3(50). С. 6-11.

2. Зачесова, И.А. Исследование микроструктурных изменений мясных полуфабрикатов из оленины с добавлением порошка топинамбура / И.А. Зачесова, С.В. Колобов, В.А. Пчелкина // Современная наука и инновации. - 2018. - № 3 (23). - С. 122-130.

3. Botanik Z. Topinambur (Helianthus tuberosus) // Anbau und Pflanzenschutz Nachwachsender Rohstoffe (Sonderkulturen). 2004. Т. 3. С. 7.

4. Stanley J. Kays Biology and Chemistry of Jerusalem Artichoke. [Электронный ресурс]// URL:http://documents.mx/documents/55720f53497959fc0b8c8ffa. ЙшЦдата обращения: 29.03.2019).

5. D.R. Cosgrove , E.A. Oelke , J.D. Doll , D.W. Davis Jerusalem artichoke [Электронный ресурсу/URL: // hort.purdue.edu/newcrop/afcm/jerusart.html /(дата обращения: 29.03.2019).

6. Страхова, С.А. Разработка рецептуры мясных котлет с использованием порошка топинамбура / С.А. Страхова, И.А. Зачесова, С.В. Колобов // Товаровед продовольственных товаров. - 2017. - № 5. - С. 17 - 21.

7. ГОСТ 9959-2015 Мясо и мясные продукты. Общие условия проведения органолептической оценки. - Введ. 01-01-2017. - М.: Стандартинформ, 2016. - 20 с.

8. Антипова, Л.В. Методы исследования мяса и мясных продуктов / Л.В. Антипова, И.А. Глотова, И.А. Рогов. - М.: Колос, 2001. - 571 с.

9. ТР ТС 034/2013 «О безопасности мяса и мясной продукции»


Review

For citations:


Zachesova I.A., Kolobov S.V. COMPARATIVE EVALUATION OF CONSUMER PROPERTIES OF SPECIAL DEER CUTLETS AND CUTLETS DEVELOPED ACCORDING TO THE TRADITIONAL RECIPE AND TECHNOLOGY. Modern Science and Innovations. 2021;(1):78-82. (In Russ.) https://doi.org/10.37493/2307-910X.2021.1.11

Views: 56


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2307-910X (Print)