Preview

Modern Science and Innovations

Advanced search

THE INFLUENCE OF TECHNOLOGICAL PARAMETERS OF DRYING ON THE CONTENT OF INULIN IN CHICORY AND JERUSALEM ARTICHOKE POWDER

https://doi.org/10.37493/2307-910X.2021.1.10

Abstract

Optimal drying modes of chicory root and Jerusalem artichoke tubers have been experimentally determined in order to preserve the inulin polysaccharide, which has a prebiotic effect, to obtain a powdered semi-finished product of a functional orientation.

About the Authors

D. O. Eryomenko
Sevastopol State University
Russian Federation


Y. V. Osmanova
Donetsk National University of Economics and Trade
Russian Federation


References

1. Технологии пищевых производств. Сушка сырья : учебное пособие для вузов / Г.И. Касьянов, Г.В. Семенов, В.А. Грицких, Т.Л. Троянова. - 3 е изд., испр. и доп. - Москва : Юрайт, 2019. - 166 с.

2. Valluru R. Plant fructans in stress environments: emerging concepts and future prospects / R. Valluru, W. Van den Ende // J. Exp. Bot. (2008) 59 (11): 2905-2916.

3. Roberfroid M.B. Inulin - type fructans: functional food ingredients // J. Nutr. 2007 Nov, 137 (11 Suppl): 2493S-2502S.

4. Василев, Д. Инулин как пребиотик и заменитель жира в мясных продуктах / Д. Василев [и др.] // Теория и практика переработки мяса. - 2017. - № 2. - C. 4-12.

5. Danilcenko H. Quality of Jerusalem Artichoke (Helianthus tuberosus L.) Tubers in Relation to Storage Conditions / H. Danilcenko, E. Jariene, P. Aleknaviciena, M. Gajewski // Not. Bot. Hort. Agrobot. Cluj 36(2) 2008. - pp. 23-27.

6. Джурков Т.Г. Исследование сушки биопродуктов в ротационно-импульсном псевдоожиженном слое. I Кинетика сушки / Т.Г. Джукков // АПК России. 2015. Т. 74. - С. 162-165.

7. Трубников А.А., Фурса Н.С., Литвиненко В.И., Аммосов А.С., Попова Т.П., Дыгай А.М. Способ получения сухого экстракта цикория [Текст]: патент на изобретение RU 2173557 C2, 20.09.2001. Заявка № 99117904/14 от 11.08.1999.


Review

For citations:


Eryomenko D.O., Osmanova Y.V. THE INFLUENCE OF TECHNOLOGICAL PARAMETERS OF DRYING ON THE CONTENT OF INULIN IN CHICORY AND JERUSALEM ARTICHOKE POWDER. Modern Science and Innovations. 2021;(1):71-77. https://doi.org/10.37493/2307-910X.2021.1.10

Views: 72


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2307-910X (Print)