Preview

Modern Science and Innovations

Advanced search

ELECTRON-ION TECHNOLOGY: ENVIRONMENTAL ASPECTS OF ITS APPLICATION IN THE FOOD INDUSTRY

https://doi.org/10.37493/2307-910X.2021.1.7

Abstract

Development of new and improvement of existing types of equipment implies the intensification, environmental friendliness and energy efficiency of their processes. Studies of various energy effects on raw materials of animal and plant origin have shown that electric technologies are the most promising for intensifying the process of processing raw materials of animal and plant origin. Special attention should be paid to electron-ion technology, namely the process of applying an electric field directly or through the working medium to the processed raw materials. The most relevant issue is the environmental safety of equipment and service personnel, as well as environmental monitoring, where the technology is used using an electric field. The influence of powerful electric fields in the process of inducing electrical impulses, namely, the influence of negative side effects, both in the direction of electromagnetic characteristics and possible x-rays, has not been studied yet. The effectiveness of using electron-ion technology depends on a deep and comprehensive study of the positive and negative aspects of the influence of the electric field on the environmental condition of the product, production and people.

About the Authors

N. S. Nikolaev
Moscow State University of Food Production
Russian Federation


V. N. Kornienko
Federal Research Center for Food Systems
Russian Federation


M. Y. Burlev
Firm Maiker
Russian Federation


References

1. Корниенко, В.Н. Макроанализ энергоемкости термической обработки мясного сырья в холодильных камерах / B. Н. Корниенко, Н.С. Николаев, Руденко Г.С. // Все о мясе. 2020. № 3. С. 42-47. DOI 10.21323/2071-2499-2020-3-42-47.

2. Николаев, Н.С. Определение режимов замораживания пищевых продуктов / Н.С. Николаев, В.Н. Корниенко, П.И. Пляшешник, А.Г. Донецких // Вестник ВГУИТ.-№ 2. -2020 -С.17-24 ВАК) DOI: http://doi.org/10.20914/2310-1202-2020-2-17-24 ISSN 2226-910X E-ISSN 2310-1202

3. Важенин, Е. И. Перспективы использования в пищевой индустрии технологий с применением электромагнитных полей крайне низкой частоты / Е. И. Важенин, Г.И. Касьянов, А.В. Грачев // Научный журнал КубГАУ. - 2013. -№ 85(01). - С. 1-14. http://ej.kub-agro.ru/2013/01/pdf/32.pdf

4. Дунаев, С.А. Способы интенсификации технологических процессов в мясной отрасли: конспект лекций [Текст] / C. А. Дунаев, А. А. Попов. - Кемерово: Кемеровский технологический институт пищевой промышленности. - 2006. - 64 с.

5. Христюк В. Т. Совершенствование технологии вин и напитков с применением способов электрофизической и сорбционной обработки: монография /Под ред. засл. деятеля науки РФ, профессора Касьянова Г.И. - Краснодар: Экоин-вест, 2012. - 324 с.

6. Нестеренко, А. А. Использование электромагнитной обработки в технологии производства сырокопченых колбас / А. А. Нестеренко, А. В. Пономаренко // Вестник Нижегородского государственного инженерно-экономического института. 2013. № 6 (25). С. 74-83.

7. Максимов, Д.А. Электрофизические методы обработки крови убойных животных / Д. А. Максимов, П. И. Пляшешник, А. В. Теуважев, В. В. Панков // Мясная индустрия. - 2013. - № 4. - С. 40-43.

8. Nowak, B. Blood cell concentrates for food products: Hygiene, composition, and preservation / B. Nowak, T. Mueffling // Journal of Food Protection. - 2006. - № 69 (9). - P. 2183- 2192.

9. Бурлев, М.Я. Некоторые вопросы использования электронно-ионной технологии в пищевых процессах и сельском хозяйстве России. / М.Я. Бурлев, В.Д. Харитонов, Н.С. Николаев // Исследования и разработки в области сельскохозяйственных наук. Том 1, глава 8, с. 113-118. Лондон, W1B 3HH United Kingdom +4420-3031-1429 и филиал изд. Индия, Западная Бенгалия, улица Guest House Roat 1/6, +91- январь 2020. ISBN 978-93-89562-08-08.

10. Новицкая, Н.С. Применение озоновых технологий при переработке молока / Н.С. Новицкая // Переработка молока. - 2009. - № 10. - С. 54 - 55.

11. Степаненко, Д. С. Микробиологические аспекты хранения свежих плодов, обработанных электроионизированным воздухом / Д. С. Степаненко, Н.В. Тарусова, П. В. Гогунская // Бюлопчний вгсник МДПУ. - 2012. - №1. - С. 143-152

12. Avilova, S.V. Ап effect of storage and transportation temperature on quantitative and qualitativecomposition of microflora of plant products / S.V. Avilova, V.N. Kornienko, A.A. Gryzunov, A. A. Vankova // Food Systems. - 2019. V.2 - № 4. - P. 42-47. DOI: 10.21323/2618-9771-2019-2-4-42-47

13. Ванькова А.А., Применение микробиологических методов с целью совершенствования технологий хранения и транспортирования зеленной продукции / А.А.Ванькова, С.В.Авилова, В.Н.Корниенко, А.А.Грызунов, // Известия Тимирязевской сельскохозяйственной академии. Издат-во РГАУ-МСХА. - 2019. Вып. 5. С. 149 - 157. ВАК. DOI 10. 34677/0021 -342х-2019-5-149-157

14. Avilova, S.V. The use of negative temperatures during storage and transportation of apple fruits / S.V. Avilova, A.A. Gryzunov, V.N. Kornienko // IOP Conf. Series: Earth and Environmental Science 640 (2021) 022007. doi:10.1088/1755- 1315/640/2/022007

15. Barishev, M.G. The Influence of Low Frequency Electromagnetic Field (LF EMF) on the Agricultural Crops Seeds Germination / M.G. Barishev, S.S. Dzhimak, G.I. Kas'janov, D.I. Sashhkov //Journal of Agricultural Science and Technology Volume 2, Number 3. March 2012 (Serial Number 11). - P.385-390.

16. Чиж, Т.В. Радиационная обработка как технологический прием в целях повышения уровня продовольственной безопасности / Т.В. Чиж [и др.] // Вестник Российской Академии естественных наук. 2011. №4. С. 44-49.

17. Донскова Л. А., Современные пищевые технологии и их влияние на потребительские свойства мясных продуктов / Л. А. Донскова, Н. М. Беляев // Новые технологии. 2017. №4. С. 30-36.

18. Электронный ресурс. Режим доступа: [https://otravleno.ru/wp-content/uploads/2017/06/max-resdefault.jpg]

19. Тимакова, Р.Т. Влияние ионизирующего излучения на антиоксидантную активность мяса косули. / Р.Т. Тимакова, С.Л. Тихонов, Н.В. Тихонова, Л.С. Кудряшов, О.А. Кудряшова, Н.Ю. Стожко, Р.В. Ильюхин // Вестник ЮУрГУ. Серия «Пищевые и биотехнологии». - 2017. - Т. 5. - № 2. - С. 25-30. DOI: 10.14529/food170204

20. Костенко, Ю.Г. О проблеме производства мяса длительного срока годности / Ю.Г. Костенко, Б.Е. Гутник, М.Х. Искаков // Все о мясе. - 2009. - № 6. - С. 18-20.

21. Тихонов, А.В. Использование радиационных технологий в сельскохозяйственном производстве / А.В. Тихонов, Р.С. Анашкин, А.Е. Крюков // Сборник научных трудов ГНУ СНИИЖК. - 2013. - № 6. - С. 330-333.

22. Chiaravalle, А. Е. Electron spin resonance (ESR) detection of irradiated fish containing bone (gilthead sea bream, cod, and swordfish) / A.E. Chiaravalle, М. Мangiacotti, G. Marchesani, G. Vegliante // Veterinary Research Communications. - 2010. -№ 34 (1). - Р. 149-152.

23. Бурлев, М.Я. Влияние электронно-ионной технологии в производственных процессах. / М.Я. Бурлев, В.Д. Харитонов, Н.С. Николаев // В книге: «Реальный прогресс в микробиологии и микробиологии». United Kingdom +4420-3031-1429 и филиал изд. fhwraJSBN 978-93-89816-83-9. - 2020.

24. Осипова, М. В. Электронно-ионная обработка (ЭИО) в производстве молочной продукции / М. В. Осипова // «Наука, бизнес, власть - триада регионального развития». Сб. статей IV международной научно-практической конференции. Великий Новгород: ГНИИ «Нацразвитие». - 2019. С. 140-142.

25. Бут А.И. Электронно -ионные процессы водных структур живых организмов и продуктов их переработки.- М., 1992.- 150 с.

26. Степаненко, Д. С. Применение электронно-ионной технологии для хранения плодов / Д. С. Степаненко, Н. В. Тарусова, П. В. Гогунская // Бюлопчний вюник Мелитопольского державного педагопчного ушверситету iм. Богдана Хмельницького. - 2011. - №1. - С. 65а-73.

27. Бурлев, М.Я. Электронно-ионная технология процесса сушки. / М.Я. Бурлев, Н.С. Николаев // Palmarium Academic Publishing is a trademark of International Book Market Service Ltd., member of OmniScriptum Publishing Group 17 Meldrum Street, Beau Bassin 71504, Mauntius, Germany. - 2018 - 85 c. ISBN: 978-620-2-38123-9.

28. Николаев, Н.С., Математическое моделирование процесса конвективной сушки обезжиренного молока с применением электрического поля / Н. С. Николаев, М. Я. Бурлев, М. А. Урюпин // Доклады Российской Академии сельскохозяйственных наук. - 2013. - № 5. - С. 66-68. ISSN: 0869-6128

29. Burlev, M.Ya. Aspectsof the use of electron-ion technology in medicine, pharmacy and veterinary medicine / M.Ya Burlev // Biomedical and Biosocial Anthropology Journal of the International Academy of Integrative Anthropology Founded Vinnitsa National Pyrogov Memorial Medical University. Vinnitsa, Ukraine. August2012. - № 19. - P.45 - 48.

30. Чижевский А. Л. Аэроионы и жизнь. - М.: Мысль, 1989. - С 322 - 344.

31. Nikolaev N.S. Tribo - electricity and efficiency of spray dryers / N.S. Nikolaev, M.Ya. Burlev // Science, Technology and Higher Education. Material of the II international research and practice conference. Vol. II. Publishing office Accent Graphics. Westwood, Canada. April 17th, 2013. - P. 192-194.

32. Сподобаев Ю.М., Кубанов В.П. Основы электромагнитной экологии. - М.: Радио и связь, 2000. 240 с.

33. Степаненко Д.С., Тарусова Н.В., Гогунская П.В. Применение электронно-ионной технологии для хранения плодов// Бюлопчний Вгеник Мелитопольского Державного Педагопчного Утверситету Ы. Богдана Хмельницького. -2011. - №1. - С. 65a-73


Review

For citations:


Nikolaev N.S., Kornienko V.N., Burlev M.Y. ELECTRON-ION TECHNOLOGY: ENVIRONMENTAL ASPECTS OF ITS APPLICATION IN THE FOOD INDUSTRY. Modern Science and Innovations. 2021;(1):50-57. (In Russ.) https://doi.org/10.37493/2307-910X.2021.1.7

Views: 165


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2307-910X (Print)