Preview

Modern Science and Innovations

Advanced search

THE DEVELOPMENT OF TECHNOLOGY OF FOOD ADDITIVES WITH PREVENTIVE PROPERTIES

https://doi.org/10.33236/2307-910X-2020-2-30-85-89

Abstract

The investigated quantum-chemical characteristics of the molecules offlavonoids of pomace from red grapes. The optimal modes of extraction of the accompanying ingredients from grape pomace (titrable acids, sugars and other organic compounds) are established. The sediment was separated from the solution, crushed and dried. As a result, we received a food preventive additive with antioxidant properties.

About the Authors

V. V. Sadovoy
North-Caucasus Federal University
Russian Federation


T. V. Shchedrina
North-Caucasus Federal University
Russian Federation


V. V. Melentyeva
Belgorod University of Cooperation, Economics and Law
Russian Federation


N. A. Drizhd
Belgorod University of Cooperation, Economics and Law
Russian Federation


References

1. Абрамова, Ж. И. Человек и противоокислительные вещества. - Л.: Наука, 1985.- 232 с.

2. Георгиевский, В. П. Биологически активные вещества лекарственных растений. Новосибирск: Наука, Сиб. отд-ние, 1990. - 333 с. ISBN 5-02-029240-0.

3. ГОСТ 25555.0-82.Продукты переработки плодов и овощей. Методы определения титруемой кислотности.

4. ГОСТ 8756.13-87. Продукты переработки плодов и овощей. Методы определения Сахаров.

5. Моргунова А.В. Оптимизация питания студентов с использованием компьютерного моделирования. В сборнике: Современные исследования основных направлений гуманитарных и естественных наук. 2017. С. 175-179.

6. Моргунова А.В., Стюдеманн Т.А. Научно-технический прогресс в общественном питании Сборник III международных конференций профессорско-преподавательского состава и аспирантов СтИК (филиала) БУКЭП. 2017. С. 217-219.

7. Хамицаева А.С., Газзаева М.С., Мамукаев З.М.Использование четвертично аммониевых солей при производстве мясных изделий // Пищевая промышленность. 2007. №6. с. 60.

8. Хамицаева А.С., Мамукаев М.Н., Бритаев Б.Б. Изучение химического состава, биологической ценности, функционально-технологических характеристик ростков чечевицы // Известия Горского государственного аграрного университета. 2007. Т. 44. № 2. С. 165.


Review

For citations:


Sadovoy V.V., Shchedrina T.V., Melentyeva V.V., Drizhd N.A. THE DEVELOPMENT OF TECHNOLOGY OF FOOD ADDITIVES WITH PREVENTIVE PROPERTIES. Modern Science and Innovations. 2020;(2):93-97. (In Russ.) https://doi.org/10.33236/2307-910X-2020-2-30-85-89

Views: 55


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2307-910X (Print)