Preview

Modern Science and Innovations

Advanced search

PRE-PROCESSING EFFICIENCY RAW MATERIALS TO INCREASE PECTIN'S OUTPUT

https://doi.org/10.33236/2307-910X-2020-2-30-78-84

Abstract

The article discusses a more environmentally friendly method of pectin production compared to the classic acid scheme, which requires the use of strong mineral acids and toxic solvents.

About the Authors

G. V. Alekseev
National Research University
Russian Federation


O. A. Egorova
National Research University
Russian Federation


A. G. Leu
National Research University
Russian Federation


References

1. Licandro G. Odio CE. Citrus by-products. London: Taylor & Francis. Citrus. - 2002. - pp 159-170.

2. Донченко Л. В., Фирсов Г. Г. Пектин: основные свойства, производство и применение. М. : ДеЛи принт. - 2007. -

3. Пат. 2198183 Российская Федерация, МПК7 С08В37/06, A23L1/0524. Способ получения пектина / Ильина И.А., Земскова З.Г., Уврачева Т.В., Квасенков О.И.; заявитель и патентообладатель Кубанский государственный технологический университет. - № 2000128132/04; заявл. 13.11.2000; опубл. 10.02.2003.

4. Перфилова О.В. Изменение биологической активной ценности вторичного сырья в процессе СВЧ-нагрева // Вестник красноярского государственного аграрного университета. - 2018. - № 2(137). - С. 123-128.

5. Рогов И.А., Некрутман СВ. Сверхвысокочастотный и инфракрасный нагрев пищевых продуктов. М.: Пищевая промышленность. - 1976. - 212 с.

6. Pigliaro М., Cirimin and others. Pectin Production and Global Market.// Agro Food Industry Hi Tech. India. 2016. -27(5).-pp. 17-20.

7. Eun-Hi Cho Ho-Tak Jung Byung-Hoo Lee Green process development for apple-peel pectin production by organic acid extraction// Carbohydrate Polymers - 2019 - 204 - pp. 97-103.

8. Тры A.B., Михеева Л.А. Влияние различных факторов на выход пектиновых веществ, выделенных из растительного сырья.// Научные ведомости. Серия Естественные науки. - 2014. - №23(194). С.123-128.

9. Кукин М.Ю. Усовершенствование технологии получения пектина из яблок.// Научный журнал НИУ ИТМО. Серия «Процессы и аппараты пищевых производств». - 2017. - №2(32). - С. 9-17.


Review

For citations:


Alekseev G.V., Egorova O.A., Leu A.G. PRE-PROCESSING EFFICIENCY RAW MATERIALS TO INCREASE PECTIN'S OUTPUT. Modern Science and Innovations. 2020;(2):85-92. (In Russ.) https://doi.org/10.33236/2307-910X-2020-2-30-78-84

Views: 65


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2307-910X (Print)