Preview

Modern Science and Innovations

Advanced search

LUPIN USE IN FOOD

Abstract

At present soybean products in most foodstuffs are used as source ofplant protein. Enough limited territory of our country can produce qualitative soya products, most of them are imported. Taking into account that our state pursues import substitution policy the question to replace soya protein by lupin one is actual. The article describes possibilities to use lupin for food, demands on alkaloid content in lupin seeds according to the Western Australian standard and to the opinions of different researches. Manufactures interested in lupine introducing into food production can read information concerning the chemical composition of whole grains and kernels of white lupin which is the most cultivated Lupinus specie.

About the Authors

A. E. Sorokin
Moscow state university of technology and management
Russian Federation


E. V. Afonina
Federal Research Center of Forage Production and Agroecology
Russian Federation


References

1. Абдрахимова И.Р. Вторичные метаболиты растений: физиологические и биохимичес- кие аспекты. Часть 2. Алкалоиды: Учебно-методическое пособие - Казань: Каз.гос. ун-т, 2009. - 40 с.

2. Ершов В. Д. Промышленная технология продукции общественного питания : учебник. - СПб. : ГИОРД, 2006. - 232 с.

3. Зерновые бобовые культуры [Электронный ресурс]. Режим доступа: https://studbooks.net/75641/agropromyshlennost/zernovyebobovyekultury.

4. Идентификация сортов и регистрация генофонда культурных растений по белкам семян / под ред. акад. РАСХН В. Г. Конарева. - СПб. : ВИР, 2000. - 186 с.

5. Ковэн С., Янг Д. Практическая рекомендация хлебопекам и кондитерам. 202 вопроса и ответа ; пер с англ. В. Е. Ашкинази. - Спб.: «Профессия», 2007. - 238 с.

6. Король В., Лахмоткина Г. Люпин как важный источник белка и компонент комбикорма [Электронный ресурс]. Режим доступа: http://agbz.ru/articles/lyupin-kak-vajnyiy-istochnik-belka-i-komponent-kombikorma.

7. Люпин белый (lupinus albus l.) - перспективная кормовая культура: справочное пособие / Составители: Т.В. Яговенко, Е.В. Афонина, А.Е. Сорокин. - Брянск: изд-во «Читайгород», 2018. - 30 с.

8. Мехтиев В.С. Белки зерна люпина узколистного: их биохимические и технологические свойства, использование в продукции для профилактического питания: автореф. дис.. к.т.н.; 05.18.07. - С.-Пб, 2009. - 16 с.

9. Нициевская К.Н. Разработка технологии производства мясных зраз с использованием люпинового пастообразного концентрата и их товароведная оценка // Техника и технология пищевых производств. - 2012. - № 2. - С.79А-84.

10. Нициевская К.Н., Мотовилов О.К. Исследование семян сои и люпина пищевых сортов // Молодежь и наука: сборник материалов Х Юбилейной Всероссийской научно-технической конференции студентов, аспирантов и молодых ученых с международным участием, посвященной 80-летию образования Красноярского края [Электронный ресурс]. Режим доступа: conf.sfu-kras.ru - Красноярск: Сибирский федеральный ун-т, 2014.

11. Нициевская К.Н., Мотовилов О.К., Грушина О.С. Использование растительных пастообразных концентратов в производстве мясных рубленых полуфабрикатов // Вестник КрасГАУ. - 2011. - №11. - С. 208-212.

12. Павловская Н.Е., Задорин А.Д. Белковый комплекс зернобобовых культур и пути повышения его качества. - Орёл, 2003. - 216 с.

13. Патент РФ №2059388. Способ получения полуфабриката из люпина для продуктов питания. Головченко В.И., Кучеренко В.Г., Кучеренко Н.М., Головченко О.В., Седлецкий М.А. Дата публикации: 10.05.1996.

14. Петрова Е.В., Казеннова Н.К. Использование люпиновой муки при изготовлении макаронных изделий. // Пищевая промышленность. - 2004. - №5. - С.18-19

15. Петрова Е.В., Казеннова Н.К., Глазунов А.А. и др. Использование люпиновой муки при изготовлении макаронных изделий // Хранение и переработка сельхоз сырья. - 2004. - №2. - С. 48-50.

16. Саломатин А.Д., Терчик Л.Ф. Применение белка люпина в производстве пищевых продуктов // Пищевая промышленность. - 1999. - №7. - С.38-40.

17. Сизенко Е.И., Лисицын А.Б., Кудряшов Л.С. и др. Пищевая ценность люпина и направления использования продуктов его переработки // Все о мясе. - 2004. - №4. - С. 3437.

18. Duranti M. Lupin seed proteins as multipurpose, nutri /functional ingredients for healthyfoods // lupin crops - an opportunity for today, a promise for the future: Proceedings of the 13th International Lupin Conference: Poznan, P oland, 6-10 June, 2011. ISBN 978-83-61607-73-1. -Poznan, 2011. - Р. 165-167.

19. Sporik R Peanut, nut and sesame seed allergy in Australian children: Aninternational problem / R Sporik, DJ Hill.- Brit Med J, 1996.- Р.1447-1478.

20. Standard 1.4.1. Contaminants and natural toxicants. - Issue 124. - Federal Register of Legislative Instruments F2011C00542. - 8 p.


Review

For citations:


Sorokin A.E., Afonina E.V. LUPIN USE IN FOOD. Modern Science and Innovations. 2019;(4):100-109. (In Russ.)

Views: 189


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2307-910X (Print)